Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SUKOŠANSKO ZAOBALJE Kroz Goricu se asfaltira dva kilometra ceste

29.09.2020. 14:11


Županijska uprava za ceste Zadarske županije (ŽUC) usprkos pandemiji izazvanoj koronavirusom izvodi radove na sanaciji kolnika ceste Ž 6042 u naselju Gorica, koja vodi kroz ovo ravnokotarsko naselje, koje administrativno pripada Općini Sukošan.
– Radovi obuhvaćaju asfaltiranje dionice u duljini od oko dvije tisuće metara te obnovu bankina, nove kanalske poklopce i odgovarajuću horizontalnu signalizacija, kazao je Branko Kutija, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Ukupna vrijednosti radova je 1.300.000 kuna s PDV-om. Radove izvodi Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina, jedna je od vodećih tvrtki u hrvatskoj niskogradnji.
 


Unapređenje života stanovništva


– Osim znatnog povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, naročito djece, cilj je i doprinijeti demografskom i gospodarskom razvoju kroz ulaganja u prometnu, komunalnu infrastrukturu, naglasio je Kutija.
Županijske ceste su javne ceste koje povezuju sjedišta županija s gradovima i općinskim sjedištima, koje povezuju sjedišta gradova i općina međusobno, preko kojih se ostvaruje veza grada ili gradskih dijelova s državnim cestama.
– Unapređenje infrastrukture znači unapređenje života stanovnika na selu, bolju međusobnu povezanost i siguran put do općinskog i županijskog središta, njihovog poljoprivrednog zemljišta, OPG-a i kuća za odmor, poboljšanje i proširenje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, poglavito za ruralni turizam, istaknuo je Kutija i dodao kako je ulaganje u izgradnju nove prometne infrastrukture jedan od preduvjeta kontinuiranog održivog razvitka što jasno upućuje na vitalno značenje prometnih infrastruktura za razvoj ovog kraja.
 




Ravnomjerni razvoj


Gradilište na županijskog cesti u Gorici uistinu izgleda dobro, kao što je to predstavnik izvođača rekao, ispred roka su, što je bitno.
– Završetkom ovih radova županijsko zaobalje dobit će modernu i sigurniju prometnicu, kaže Kutija.
Kutija je iskazao zadovoljstvo radovima na prometnoj infrastrukturi poručivši kako je navedeni projekt jedan u nizu primjera kako se ŽUC brine o prometnim objektima koji su pod njihovom ingerencijom.
– Ovakvi projekti koje provodi Županijska uprava za ceste pravi su primjeri da ravnomjeran razvoj svih dijelova naše županije provodimo u djelo. Kvalitetna infrastruktura važna je za razvoj brojnih drugih djelatnosti tako da ćemo usprkos covidu-19 i dalje nastaviti s ovakvim investicijama, naročito što Europska unija i Vlada RH podupiru projekte na području prometa, zaključio je Kutija.
 


Ante Martinac: Žila kucavica zadarskog zaobalja
– Zahvalni smo Županijskim cestama što je pokrenut ovaj projekt koji obuhvaća zahvat u održavanju i obnovi prometnica u Općini Sukošan u posljednjih dvadesetak godina. Sanacija glavne ceste u Gorici potrebna je iz više razloga. Najvažnija je sigurnost prometovanja vozila i kretanja pješaka. Cesta će nakon rekonstrukcije dobiti ljepši i primjereniji izgled, a važno je to što je županijska cesta u Gorici zajedno s cestom u Debeljaku jedna od žila kucavica u zaobalju Zadra i ovom dijelu Ravnih kotara, rekao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.