Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadranin divljao cestama pa priveden nakon bijega

29.09.2020. 14:01


Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar službenim vozilom-presretač pokušali su u nedjelju oko 1.30 sati u Ulici Kažimira Zankija u Zadru, koristeći zvučne i svjetlosne signale, zaustaviti osobno vozilo BMW, švicarskih registarskih oznaka koje se kretalo nedozvoljenom brzinom odnosno prosječnom brzinom od 116 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h, a za kojeg su imali saznanja kako vozač svojim kretanjem ugrožava sigurnost prometa.
Nakon toga je vozač skrenuo na državnu cestu DC-306 pri čemu je naglo povećavao brzinu kretanja oglušujući se i dalje na upozorenja policijskog vozila da se zaustavi, a postižući brzinu veću od 200 km/h. Potom se polukružno okrenuo kod mjesta Petrčane preko pune uzdužne crte na kolniku, te ponovno naglo povećao brzinu kretanja. Nadalje vozilom je nastavio kretanje kroz Kožino prema Zadru te je vozilo ostavio na parkiralištu na području Puntamike i udaljio se iz vozila. Radi poduzimanje daljnjih mjera i radnji vozilo je prevezeno u krug Policijske uprave zadarske te je u jutarnjim satima nad 41-godišnjim vozačem provedeno kriminalističko istraživanje kojom prilikom je odbio testiranje na prisutnost droga, dok je izvršenom pretragom vozila pronađeno oko 0,2 grama droge kokain koja mu je oduzeta.


Vozio s 2,28 promila
Nakon provedenog istraživanja, 41-godišnji vozač priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja prekoračenja brzine u naseljenom mjestu, naglog startanja, nepostupanja po naredbama policijskih službenika, nepoštivanje prometnog znaka i odbijanja testa na droge iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 15 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.
U petak, 25. rujna oko 1.25 sati u Ulici Put Biliga u Zadru, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili vozača u dobi od 31 godine, državljanina SAD-a, koji je upravljao osobnim automobilom Mercedes zadarskih registarskih oznaka. Utvrdili su kako je vozio pod utjecajem alkohola od 2,28 promila, a što je najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda.
Vozač je smješten u službene prostrije policije do otrježnjenja, nakon čega je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje te je priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Skrivio prometnu pa pobjegao
Policijski službenici su također utvrdili kako je prometnu nesreću s materijalnom štetom, koja se dogodila u petak u 18 sati u Ulici Borka Šarlije-Kese u Zadru, izazvao vozač u dobi od 33 godine, državljanin Bosne i Hercegovine, upravljajući osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka. Nakon toga se vozilom udaljio s mjesta događaja. Ubrzo je pronađen te je tom prilikom odbio alkotestiranje, nakon čega je uhićen i priveden u službene prostorije.
Nakon provedenog istraživanja priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja, izazivanja prometne nesreće, napuštanja mjesta događaja prometne nesreće, odbijanja na alkotestiranje te upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 13 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.




Prebrzo vozilo 55 vozača
Prošlog vikenda policajci su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 480 vozila i vozača, a poduzeli su 127 represivnih mjera. Alkotestiran je 71 vozač, od kojih je šestero bilo pod utjecajem alkohola, 55 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine, troje vozača je nepropisno koristilo mobitel za vrijeme vožnje, devetero vozača je vozilo bez zaštitnog pojasa, šestero vozača je vozilo prije stjecanja prava na upravljanje, 18 vozača nije poštivalo prometni znak, dvoje vozača je prošlo križanjem za vrijeme trajanja crvenog svjetla, a petero vozača nije nosilo vozačku dozvolu. Iz prometa je isključeno 14 vozača.
U tom se vremenu dogodilo 26 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe zadobile teške te dvije osobe lakše tjelesne ozljede
Policijski službenici PU ličko- senjske su, pak, u ponedjeljak u redovnoj kontroli prometa u Širokoj Kuli zaustavili 53-godišnjaka iz Ličkog Osika, koji je upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake. Utvrdili su kako je vozio pod utjecajem 2,66 promila alkohola u krvi. Zbog jasne i nedvosmislene namjere da će nastaviti s činjenjem prekršaja, on je zadržan u prostorijama policije do otrežnjenja.
U mjestu Dobroselo zaustavili su 33-godišnjaka iz Zagreba koji je vozio osobni automobil zagrebačke registracijske oznake. Utvrdili su kako vozi osobni automobil zagrebačke registracijske oznake prije stjecanja prava upravljanja.
Protiv njih će nadležnom sudu biti podneseni optužni prijedlozi.