Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska 55. u svijetu po digitalnoj konkurentnosti

29.09.2021. 09:41


Hrvatska je na novoj IMD-Svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 2021. zauzela 55. mjesto među ukupno 64 vodeće svjetske ekonomije, što je pogoršanje hrvatske pozicije za tri mjesta u odnosu na 2020., izvijestilo je u srijedu Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).
"Hrvatska je pokazala da je unatoč nekim dobrim pokazateljima, poput prihvaćanju znanja i tehnologije, ipak još inertna u stvaranju boljeg okvira za budućnost prepreka povećanju digitalne konkurentnosti. Na sadašnju slabiju poziciju Hrvatske vjerojatno je negativno utjecalo i iseljavanje digitalnih stručnjaka, posebice mladih, te je stvaranje poticajne i razvojne društvene klime i posebno u digitalnom prostoru, hrvatski prioritet", ocijenio je predsjednik NVK Ivan Mišetić.
Hrvatska je za 2021. na IMD svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 'pala' za tri mjesta, na 55., i to najviše zbog slabosti indikatora obuke zaposlenika, tehnološkog razvoja i aplikacija, prilika i prijetnji, agilnosti kompanija i javno-privatnog partnerstva, ističu iz Nacionalnog vijeća.
S druge strane, ima indikatora koji pozitivno utječu na poziciju Hrvatske, a to su odnos učenik/profesor u tercijarnom obrazovanju, veliki broj žena istraživača, 'grantovi' za patente visoke tehnologije, investicije u telekomunikacije te pretplatnici mobilnog širokopojasnog interneta.
Ukupno gledano, Hrvatska je na ljestvici najbolje pozicionirana u stupu znanja (na 47. mjestu), a najslabije u spremnosti za budućnost (na 60. mjestu).
Iza Hrvatske su Meksiko, Peru, Filipini, Južna Afrika, Argentina i još par dalekih zemalja, što pokazuje da je Hrvatska na najnižoj poziciji na to ljestvici među svim rangiranim europskim, odnosno EU zemljama.


SAD, Hong Kong i Švedska predvodnici na digitalnoj ljestvici
Vodeći na IMD ljestvice digitalne konkurentnosti su SAD, Hong Kong i Švedska, koje slijede Danska, Singapur, Švicarska, Nizozemska, Tajvan, Norveška i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAR).
Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) partner je Instituta za razvoj poslovnog upravljanja-IMD iz Lausanne (Švicarska), koji je objavio rezultate izvješća s ljestvicom digitalne konkurentnosti za 2021., koja mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.
Ta se sposobnost i spremnost zemalja temelji na analizi triju faktora – znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost, pri čemu se svaki faktor dijeli u tri pod-faktora koji sadrže ukupno 52 kriterija. Znanje se pritom odnosi na nematerijalnu infrastrukturu koja naglašava proces digitalne transformacije kroz spoznaju, razumijevanje i učenje novih tehnologija, tehnologija procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija (zakonodavni okvir, dostupnost kapitala za ulaganja i tehnološka infrastruktura), dok se putem faktora spremnosti za budućnost ispituje stupanj usvajanja tehnologije od strane Vlade, gospodarstva i društva općenito.
Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se i statistički te podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika, a istraživanje je provedeno u veljači i ožujku ove godine.