Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Perinčić: Ovo nam treba biti pokazatelj za dalje

29.09.2021. 06:45


Produženi radni vikend košarkaši Zadra zaključili su pomalo neslavno jer su upisali poraze u obje utakmice koje su im se našle na itineraru. U subotu su kiksali u domaćem prvenstvu kod Škrljeva, dok je ponedjeljak popodne donio svojevrsno iskupljenje kontra moćnog Partizana, unatoč negativnom rezultatu nakon 40 minuta igre. Bio je to jedan od onih rijetkih poraza u sezoni koji je donio u svlačionicu dašak optimizma jer se sastavu koji pretendira na titulu regionalnog prvaka pokazalo zube, štoviše ukazala se prilika u završnim trenucima da se nakon dugo vremena otvori regionalna liga s pobjedom. Imao je kapetan Mavra 11 sekundi prije kraja šut za eventualni produžetak, a da je ta lopta prošla kroz mrežicu tko zna možda bi se strateg crno-bijelih Željko Obradović u svom stilu zacrvenio u licu poput paprike i možda bi se situacija na parketu rasplela drugačije.


Timska košarka
No, i ovako nije bilo razloga za nezadovoljstvo u stručnom stožeru domaćeg sastava, prvenstveno zbog velike požrtvovnosti i pravog pristupa koji je toliko nedostajao u onoj manje atraktivnoj, ali izuzetno šokantnoj utakmici u Čavlima. Pokazali su igrači Ivana Perinčića da se može kad se hoće, i protiv kvalitetnijeg sastava koji je posebno u drugoj četvrtini pokazao svoju snagu. Imali su gosti u tom razdoblju u više navrata deset koševa viška, imali su i u trećoj četvrtini dvocifrenu prednost, međutim napadački se Zadar potpuno oslobodio povratkom s odmora pogodivši četiri trice, usput i skakački izdominirao crno-bijele. Na koncu je prevagu donio ubačaj Moorea (u zadnjoj sekundi napada) te jedan nesvakidašnji haklerski pogodak Ledaya pod zadarskim košem. Protiv toga se nije moglo, a i Perinčić je poslije utakmice priznao da je toliku kvalitetu naspram one koju on posjeduje u svlačionici nije lako nadoknaditi tek s borbenošću i velikim htijenjem.
– Odigrali smo pravu timsku košarku i dobru utakmicu. Jako sam zadovoljan s puno stvari, a 21 asistencija najbolje oslikava koliko smo igrali kao momčad, što je možda nedostajalo u prijašnjim utakmicama. Na kraju mislim da su presudili detalji i individualna kvaliteta Partizana, tu posebno mislim na tricu koju je postigao Moore kao i ubačaj Ledaya okrenutog leđima košu. Ovo nam je sigurno jedan put za dalje i ovakav pristup moramo imati na svim sljedećim utakmicama, sa svim momčadima s kojima igramo, i u domaćem i u regionalnom prvenstvu, i onda se ne trebamo bojati apsolutno nikoga – nije skrivao Perinčić zadovoljstvo otporom kojeg su pružili njegovi igrači moćnoj beogradskoj družini jer samo dva dana prije situacija je bila dijametralno suprotna nakon bolnog poraza od Škrljeva.


Pravi put
– Prije dva dana nakon Škrljeva smo naučili jednu lekciju, to smo riješili unutar četiri zida i protiv Partizana su igrači reagirali na pravi način. Ovo je jedini pravi put, imamo još puno posla i puno stvari za popraviti, ali ovo je stvarno bilo obećavajuće. Ponosan sam na igrače kako su igrali protiv sastava koji je jedan od glavnih favorita za osvajanje ABA lige. Mi se sada okrećemo narednim ispitima, no ponovit ću da sam jako zadovoljan kako smo izgledali u ovoj utakmici i ovo nam mora biti put i pokazatelj za dalje – kazao je trener Zadra nakon otvaranja regionalne lige, a već u petak njegovu momčad očekuje novi abaligaški ispit u Podgorici protiv novaka u ligi Studentskog centra Derby. Dvoboj je to baš po mjeri za Zadrane koji se ako budu na razini igre koju su prikazali kontra Partizana imaju pravo nadati prvom abaligaškom uspjehu u novoj sezoni.




Obradovićeva prva pobjeda u ABA ligi
Trener Partizana Željko Obradović pamtit će Zadar i Krešinu dvoranu kao mjestom gdje je upisao prvu abaligašku pobjedu u svojoj 30-godišnjoj trenerskoj karijeri. Eminentni stručnjak klupu crno-bijelih vratio se nakon čak 27 godina izbivanja, u međuvremenu je predvodio europske gigante Joventuta, Real Madrida, Benettona, Panathinaikosa i Fenerbahcea, a vatreno krštenje u regionalnom natjecanju je evo baš doživio u gradu košarke gdje su ga zadarski navijači unatoč porazu svojih ljubimaca ispratili pljeskom po završetku utakmice.
– Teška utakmica, na kraju su mali detalji presudili. Činjenica je da smo imali rezultatsku prednost u velikom dijelu utakmice, ali naravno utakmica traje 40 minuta. Zadar je odigrao vrlo hrabro i pokušavao je na sve načine kazniti našu obranu. Mislim da kod nas ima nekoliko detalja koje trebamo popraviti te da moji igrači shvate neke stvari. U principu ovo nam je prva pobjeda i na neki način to nam je satisfakcija iz ove utakmice. Želim se također zahvaliti zadarskoj publici na pljesku po završetku. Zaista lijepo od njih i to je nešto što sam ranije doživio ovdje. Od srca im hvala na tome te želim Košarkaškom klubu Zadar sve najbolje u sljedećim utakmicama – kazao je Obradović.


Odlična visoka linija, probudio se i Luković
Perinčić je u srazu s Partizanom dobio pravi odgovor od gotovo svih igrača koje je poslao na parket. Koristio je njih 10-icu, među kojima je najmanju minutažu zaslužio Duje Brala (šest minuta), dok je najviše dobio Justin Carter (28 min), a najslabiji učinak upisali su Kevon Harris (2p, 2sk, 4as) te Martin Junaković (1p, 2as). Naspram promjenjivom izdanju vanjske linije trener Zadra svakako može biti zadovoljan poslom kojeg je odradila visoka linija. Ukupno su četiri visoka igrača (Vuković 16, Luković 11, Bursać 8, Drežnjak 7) izrežirala 42 poena, a posebno je dobra vijest što se konačno probudio Uroš Luković koji je bio tek epizodist u premijerligaškim ogledima sa Zabokom i Škrljevom. Naravno, koncepcijski će Luković veću prođu imati u regionalnim okvirima jer u hrvatskom prvenstvu mnoge slabije momčadi nemaju peticu njegovih gabarita pa se često na terenu igra tzv. small ball, s četiri mala i pokretnijom četvorkom na poziciji pet, dok ABA liga ipak nudi više prostora za srpskog tornja koji je u nešto više od 14 minuta protiv Partizana potvrdio svoju kvalitetu u regionalnoj konkurenciji.


ABA liga, 1. kolo
Rezultati: Zadar – Partizan 73:78, Mornar – Cibona 77:87, C. zvezda – Split 97:61, Igokea – Borac 91:89, Cedevita Olimpija – Krka 88:56, Mega Basket – SC Derby 101:68, Budućnost – FMP 82:72.
Raspored 2. kola: SC Derby – Zadar (petak, 18 sati), Split – Partizan, Cibona – Mega Basket, FMP – Igokea, Krka – Mornar, Borac – Cedevita Olimpija, C. zvezda – Budućnost.