Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cijepljenje počinje 3. studenoga

Autor: Teuta Babajko Jamičić

28.10.2008. 23:00
Cijepljenje počinje 3. studenoga

Foto: Vedran SITNICA



Danas očekujemo isporuku 21 tisuće doza cjepiva protiv gripe. Riječ je o cjepivima Fluad i Fluamin, koja će do kraja tjedan biti distribuirana ambulantama opće prakse diljem Zadarske županije, kaže dr. Medić


Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cijepljenje protiv gripe ove će godine u svim hrvatskim županijama početi u isto vrijeme, odnosno u ponedjeljak 3. studenoga. Za ovogodišnju sezonu gripe naručeno je 650 tisuća doza cjepiva, koja se trenutačno distribuiraju županijskim zavodima za javno zdravstvo.
Od 650 tisuća doza cjepiva, koliko ih je za nadolazeću sezonu gripe naručio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 21 tisuća bit će distribuirana Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije, i to tijekom današnjeg dana. Naručene količine cjepiva zadovoljit će potrebe za cijepljenjem svih predviđenih kategorija kojima je ono prvenstveno namijenjeno i besplatno, dakle, osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zdravstvenom osoblju. Osobe koje ne spadaju u kategorije tzv. obveznog cijepljenja, cjepivo će plaćati 60 kuna.
Prema riječima dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije, za ovogodišnju sezonu gripe naručene su dvije vrste cjepiva Fluad i Fluamin.
– Danas očekujemo isporuku 21 tisuće doza cjepiva protiv gripe. Riječ je o cjepivima Fluad i Fluamin, koja će do kraja tjedan biti distribuirana ambulantama opće prakse diljem Zadarske županije, tako da u ponedjeljak 3. studenoga, može započeti cijepljenje protiv gripe, kaže dr. Medić.
Epidemija gripe u Hrvatsku najčešće stiže nakon Nove godine, odnosno tijekom siječnja. Tako je bilo tijekom prošlogodišnje sezone gripe, koja je započela u siječnju te potrajala kroz veljaču i ožujak, kada je u Hrvatskoj registrirano oko 110 tisuća oboljelih od gripe. Što se tiče Zadarske županije, evidentirano je 1.028 oboljelih od gripe.