Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gumenjak pronađen, Zoranu ni traga

Autor: Velimir Brkić

28.10.2008. 23:00
Gumenjak pronađen, Zoranu ni traga

Foto: Filip BRALA



Ante Pevalović Noni i Nikola Zurak, mještani Posedarja jučer rano ujutro oko 6 sati uočili su Zoranov sivi gumenjak kako pluta po Novigradskom kanalu. No u njemu, nažalost, nije bilo posedarskog ribara Zorana. Zoran Ćirak je preksinoć unatoč orkanskom jugu otišao u lov na lignje u Novigradski kanal i nije se vratio kući
Zadarska policija zaprimila je jučer ujutro oko 8.30 dojavu da je nestao umirovljeni hrvatski branitelj Zoran Ćirak (48) zvani Mudri iz Posedarja.
Nestanak je policiji prijavio njegov mlađi brat Ratko koji im je rekao da se Zoran do jutra nije vratio kući. Naime, Zoran je utorak kasno navečer usprkos izuzetno jakom jugu isplovio na more u Novigradski kanal gdje je, kao i obično, otišao loviti lignje svojim malenim gumenjakom s vanbrodskim motorom, pentom marke „merkury 5 ks”.
Ante Pevalović Noni i Nikola Zurak, mještani Posedarja, još jučer rano ujutro oko 6 sati uočili su Zoranov sivi gumenjak kako pluta po Novigradskom kanalu. No u njemu, nažalost, nije bilo posedarskog ribara Zorana.
– Gumenjak je neoštećen. Samo je unutar gumenjak oštećen sic. Na njemu je penta a „skosavica” nije ni dirana, prepričava Nikola Zurak.
Policija je u uvali Tunjerica pronašla gumenjak koji je plutao na moru, no nesretnog Zorana nisu našli. Odmah je organizirana potraga. U potragu su se odmah uključili mještani Posedarja, policija i ronioci, a pomaže i zrakoplov. Obišli su i istražili veliko područje na kojem se pretpostavlja da je iz gumenjaka ispao nesretni Zoran, no od posedarskog ribara ni traga.
U ranim poslijepodnevnim satima u pomoć tragačima došla su i četiri ronioca PU zadarske koji su se u potragu uključili s već uhodanom tehnikom, na opip pomoću konopa. No, na Novigradskom kanalu i dalje se nije smirivalo jako jugo, more je znatno valovito i zamućeno, što otežava potragu. Pronađena je tek ručica od pente.
– Do pet sati popodne zajednički smo brali masline u obiteljskom masliniku. Sat potom otišao je iz kuće. Od tada ni glasa ni traga od mog Zorana, suznih očiju govori Zoranov otac Slavko Ćirak koji je već godinu-dvije u borbi s opakom bolešću.
– Gumenjak je Zoran kupio prije dva-tri mjeseca u Zadru. Volio je otići na more. Ribolov mu se uvukao pod kožu, drhtavim glasom, plačući pripovijeda Slavko dodajući kako je njegov Zoran neoženjen.
Nesretni Zoran iz kuće se udaljio u utorak navečer oko 18.00 sati. Međutim, nije odmah otišao na more. Viđen je oko 22.00 sata, kako doznajemo, u pizzeriji u obližnjoj Slivnici. U jednom od posedarskih kafića pokušavali su ga odgovoriti da po nevremenu ne isplovljava na more. No, Zoran je bio neumoljiv. Sa svojim dostavnim vozilom marke „dacia 1.9 d douple cab” došao je na Obalu Damira Klanca, „put punte”, i usprkos jakom jugu sa svojim gumenjakom isplovio u ribolov. U to vrijeme, kažu Posedarci, nitko od domaćih ribara nije bio u ribolovu u Novigradskom kanalu. Uvjeti za ribolov bili su zaista nemogući.
Zbog mraka potraga za nestalim Zoranom obustavljena je jučer nešto poslije 17 sati. Potraga se nastavlja danas.
– Zbog jakog juga u moru se ništa ne vidi. More je poput bijele kave. Vidljivost je gotovo nikakva, govori umorni posedarski ronilac Ante Pevalović Noni koji se od ranog jutra, od kada je ugledao prazni gumenjak, odmah uključio u potragu za nestalim Zoranom.