Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Najoštrije osuđujemo…”

Autor: Marija Knežević

28.10.2008. 23:00


Ovih dana prvi put sam zavidjela onim blesimetrima u Big Brotheru. Kao prvo, shvatila sam da su smješteni na Tajlandu, zemlji o kojoj sam dosad čula puno lijepih priča, pogledala masu dokumentaraca i “običnih” filmova. Nije im hladno (dobro ajde, nije ni nama), ne moraju ništa raditi, i pojma nemaju o tome što se zbiva u majčici im zemlji.
Na ovom posljednjem najviše im zavidim. Otišli su na u tu zemlju sreće i blagostanja dok još nismo izbubili od Engleza, i dok smo svi još nadobudno mislili da su ubojstva na ulicama u bilo koje doba dana u našoj zemlji daleko iza nas.
Mi smo ostali tu da promatramo kako cijene rastu i standard pada. No, ne pada i Vlada. Naša Vlada je neuništiva. Što god da se u zemlji dogodi, Sanader će se bez problema pred šumom mikrofona pojaviti u Banskim dvorima te gradu i narodu obznaniti kako “ova vlada najoštrije osuđuje…” ono što se već tog tjedna ili dana dogodilo. I onda mu novinari postavljaju masu pitanja, a on se samo mršti i pred javnost sipa floskule koje smo već dosad puno puta čuli. Jednom je netko mudar rekao kako nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora. Čini mi se da znam čija bi slika trebala stajati uz tu rečenicu.
U vijestima i dnevnicima ponestaje mjesta za sve ono što nije crna kronika. Ubojstva na ulici. Brutalna ubojstva ljudi, zakona i morala uzeli su prostor svemu, a najviše zdravom razumu. “Pali” su samo neki ministri, no Vlada se ne da, Nju smo izabrali i sad je nedodirljiva. Greške priznaju parcijalno, ozbiljno se mršte, bespomoćno mlataraju rukama, ali ne uzmiču. Kad dogori do prstiju niti ne trepću, a narod je odavno navikao da puše i na hladno.
Mi smo ih izabrali, a oni su blagoslovili kriminal. I oni prije njih. I oni prije njih. Iste face godinama gledamo i slušamo kako govore o tome da je Hrvatska sigurna zemlja. Kako neće dozvoliti korupciji, kriminalu i mafiji općenito da procvjeta. I nakon toga su zaboravili kupiti pesticid. Pa se sad pitaju kako je do ovoga došlo. A nitko to ne zna bolje od njih samih. Ovi iz Europske unije najprije su se zgražali, a sada se već sigurno smiju maloj zemlji na Balkanu u kojoj se ne zna tko pije a tko plaća i u kojoj je lakše naći grožđe na vrbi nego počinitelja ubojstva. Uzalud nam nasmijani pregovarači, popuštanje i ulizivanje. Da je Hrvatska u Europskoj uniji biste li vi glasovali za primanje zemlje u kojoj se događaju ovakve stvari? Tako sam i mislila.
Eto, nakon svega ovoga pretpostavljam da će se oni bigbraderovci, kad jednom s Tajlanda dođu “domaju”, brzo poželjeti da se vrate nazad. Možda se i vrate. Bar nešto.