Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nakon upozorenja, slijede kazne za ugašena svjetla

Autor:

28.10.2008. 23:00
Nakon upozorenja, slijede kazne za ugašena svjetla

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nemoguće je točno utvrditi kada će završiti upozoravanje, a započeti kažnjavanje. Policijski službenici će sami na terenu procijeniti hoće li od koristi biti tek upozorenje ili je potrebno postupiti po zakonu, kazao je Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU zadarskoj


Novi Zakon o sigurnosti u prometu, koji se počeo primjenjivati u lipnju ove godine, ukinuo je obvezu paljenja svjetala prilikom vožnje danju, koja je prije četiri godine, kada je donesen ovaj zakon, bila obvezna.
Riječ je, naime, o preformulaciji ovog zakona koja podrazumijeva obveznu upotrebu svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena, dok je na motociklima i mopedima i dalje obvezno paljenje dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijele godine.
S obzirom da je zimsko računanje vremena započelo prije nekoliko dana, na vozačima je da se nakon ljetnog opuštanja ponovno “trgnu” i ne zaboravljaju paliti svjetla i tijekom dnevne vožnje, kako bi izbjegli neugodne susrete s prometnom policijom koja ih u tom slučaju ima pravo kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.
Kako doznajemo u razgovoru s Božidarom Budišom, voditeljem Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU zadarskoj, policijski službenici u vrijeme svojih redovitih akcija za sada uglavnom tek upozoravaju, čime će zadarskim vozačima dati priliku da se pripreme, dok će rigorozne kazne ostaviti za koji dan.
– Činjenica je da je u jesen i zimu više oblačnih dana, osobito u kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje su i snježni dani svakodnevica. Sve to smanjuje vidljivost i danju, zbog čega vozačima preporučujemo da se pridržavaju ove odredbe zakona i to ne samo zbog mogućnosti kažnjavanja, nego da ih se bolje uoči te da i oni sami bolje uočavaju druge vozače na cesti, kazao je Budiša, napomenuvši kako će nastojati ovih prvih dana biti obzirni, no ukoliko je ipak riječ o sumraku ili magli, koja svakako zahtijeva paljenje svjetala, policija će sigurno postupiti po zakonu.
– Nemoguće je točno utvrditi kada će završiti upozoravanje, a započeti kažnjavanje. Policijski službenici će sami na terenu procijeniti hoće li od koristi biti tek upozorenje ili je potrebno postupiti po zakonu. Jer, ukoliko je riječ o sredini dana, naravno da će se vozač tek upozoriti, dok će se nemaran vozač, koji ima više prekršaja te u sumrak nema upaljeno svjetlo, sigurno kazniti, kazao je Budiša, dodavši kako je siguran da će se zadarski vozači vrlo brzo prilagoditi te da većih problema u prometu, u smislu provedbe ove odredbe zakona, ne bi trebalo biti.