Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sirovina odlagalište prva gazela Dalmacije

Autor: Damir Maričić

28.10.2008. 23:00
Sirovina odlagalište prva gazela Dalmacije


Najbrže rastuća tvrtka u Dalmaciji i ove godine dolazi iz Zadarske županije pa iako se ponekad čini da je proizvodnja općenito ovdje nestala neki nas ljudi, kao Miho Zrnić ovaj put, ugodno iznenade – Ostrea i Ipse, podsjećamo, uzeli su ova priznanja lani
Najuspješnija među 315 dalmatinskih gazela, najbrže rastućih poduzetnika po izboru Business.hr-a, Sirovina odlagalište, zadarska tvrtka za reciklažu i primarnu preradu industrijskog otpada, prvo je mjesto zaslužila najvećom stopom rasta prihoda između 2005. i 2007. godine, objavljeno je na regionalnoj svečanosti dodjele nagrada u Splitu.
Sirovina odlagalište, među ostalim, provodi višegodišnji projekt sanacije bazena crvenog mulja bivše Tvornice glinice Obrovac.
– Ovo što smo postigli tijekom 2006. i 2007. godine nije nam došlo preko noći i rezultat je višegodišnjeg predanog rada svih naših djelatnika. Nadam se da ćemo tako nastaviti i da ćemo i sljedeće godine biti gazela Dalmacije, kazala je Jasminka Sorić, predstavnica zadarske tvrtke Sirovina odlagalište, kojoj ovo nije prva poduzetnička nagrada, budući da se već okitila Zlatnom kunom HGK ŽK Zadar, no u kategoriji malih poduzetnika, koju je brzorastuća tvrtka već prerasla.
Drugo je mjesto zauzela veleprodajna tvrtka Narona-impex iz Metkovića, a treće s rastom od 312,7 posto Spiona iz Župe dubrovačke, koja stoji iza trgovačkog centra Spiona land. U okviru trećeg Business.hr-ova izbora gazela na ljestvicu gazela plasiralo se oko dvije tisuće obrta i tvrtki, koji su morali ispuniti osnovni kriterij rasta prihoda između 2005. i 2007. godine.
Njihov je prosječni rast prihoda iznosio 66 posto, pri čemu su gazele u četiri dalmatinske županije ostvarile bolji rezultat – u promatranom je razdoblju njihov prihod rastao 67 posto.
Pritom je posebno važno što su dalmatinske gazele broj zaposlenih povećale 29 posto, u usporedbi sa stopom od deset posto u cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu. Upravo je rast broja zaposlenih jedna od osnovnih odlika poduzetnika s visokim stopama rasta prihoda – gazele su, kako pokazuju podaci u sve tri godine odvijanja projekta, zaslužne za stvaranje 25 do 35 posto novih radnih mjesta cjelokupnog gospodarstva u trogodišnjem razdoblju.
Kad su Zadrani u pitanju na petom je mjestu zadarska građevinska tvrtka Lavdara.
Podsjećamo među 10 najbolje plasiranih iz Zadarske županije lani su prva dva mjesta uzele benkovačke tvrtke Ostrea i Ipse.
Uskoro ćemo imati i pokazatelje, upriličit će se tom prigodom i posebna svečanost u Zagrebu, o ukupno najbrže rastućim tvrtkama u zemlji te vidjeti plasman zadarske Sirovine odlagališta u tom izboru. U obzir dolaze sve tvrtke u zemlji s rastom prihoda iznad 30 posto. Lani ih je bilo 1.544. U prethodnoj godini Zadarska županija nije imala tvrtku među prvih 10 po rastu u zemlji. No Ostrea kao tada najbrže rastuća na ovom području u vremenu od 2004. do 2006. godine uzela je 20. mjesto u državi, s rastom prihoda od 309 posto u tri godine.
Tvrtka Ipse Hrvoja Petričića iz Benkovačkog Sela, tada s preko 62 zaposlena, u samoj Dalmaciji bila je peta, ali 22. u zemlji po rastu u tri godine od čak 302 posto. Prva tvrtka iz samog Zadra na listama bila je i tada Sirovina odlagalište, koja je u tri godine povećala prihode za 207 posto, čime je bila 40. brzorastuća tvrtka u državi. Sada se očekuje njihov bolji plasman.


 SIROVINA ODLAGALIŠTE – MIHO ZRNIĆ MARINOVIĆ


Tvrtka je u 2006. imala prosječno 48 zaposlenih i ostvarila 93,3 milijuna kuna prihoda, odnosno 13,9 milijuna kuna dobiti. Pored prepoznatljiva i dugotrajnog posla prikupljanja, sortiranja i obrade sirovina, rade i sanaciju običnih i opasnih odlagališta, rušenje i demontažu industrijskih objekata. Proširili su se i na Hvar, a slijedi širenje u Split, Zagreb, a u Benkovcu planiraju i lijevanje otpadnih obojenih metala. Sada su već na 70 zaposlenih, a vrlo brzo očekuju 100.
Vlasnik tvrtke Miho Zrnić Marinović kod ovogodišnjeg preuzimanja nagrade Gospodarske komore Zadar kazao je:
– Dobitnici smo CroPaka, nagrade za gospodarenje otpadom, nositelji ISO 9001 certifikata, kao i ekološkog certifikata ISO 14 001. Zahvalio bih svim radnicima na ovome, kao i svim poslovnim partnerima bez čega ovog rezultata ne bi bilo, kazao je vlasnik tvrtke Miho Zrnić Marinović kod dodjele najvišeg priznanja tada za male tvrtke u Zadarskoj županiji od strane Gospodarske komore. U međuvremenu Sirovina je izašla iz okvira malih i prešla u srednje tvrtke, značajno proširujući obujam djelovanja.