Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uhićene ubojice Ive Pukanića i Nike Franjića?

Autor:

28.10.2008. 23:00
Uhićene ubojice Ive Pukanića i Nike Franjića?


Jučer su uhićeni Robert Matanić, Amir Mafalani, Luka Matanić i još neki pripadnici tzv. bugarske dvanaestorice za koje policija smatra da imaju korisna saznanja o likvidaciji suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog kolege Nike Franjića. Izvori našeg lista u policiji navode da je uhićeno više osoba, te su apsolutno uvjereni da će u roku od 48 sati uspjeti prikupiti dovoljno dokaza da ih i službeno osumnjiče
Snimku s nadzorne kamere iz parkirališta na kojem su ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić policija je jučer odlučila obznaniti javnosti, očekujući pomoć građana pri identifikaciji muškarca koji je prošlog četvrtka dovezao skuter s eksplozivnom napravom do automobila suvlasnika tjednika Nacional. Iako je muškarčevo lice skriveno motorističkom kacigom policija ipak vjeruje da će netko od građana možda prepoznati njegovu tjelesnu građu ili pak odjeću. Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec jučer je obznanio i broj telefona na koji građani, kako je rekao, s puno povjerenja mogu dojavljivati sve korisne informacije o mogućim ubojicama Pukanića i Franjića, a broj je: (01) 4563 287.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Borovec je rekao kako je prema dosadašnjoj raščlambi na ovoj snimci definitivno druga osoba koja je sudjelovala u atentatu dok je za prvu objavljen foto robot. Borovec nije želio komentirati medijska nagađanja o upletenosti generala Zagorca i Mirjane Pukanić u atentat. Dodao je, kako se pregledavaju i sve ostale snimke s nadzornih kamera u blizini mjesta ubojstva. Na ovoj snimci je vidljivo da se počinitelj na parkiralište dovezao u 12.40 sati i udaljio se za nekoliko minuta.
Sveobuhvatna obrada
Robert Matanić i nekolicina njemu bliskih osoba uhapšeni su jučer u Zagrebu u poslijepodnevnim satima, jer policija ima saznanja da su izravno povezani s likvidacijom Ive Pukanića i Nike Franjića. Osim Matanića, uhapšeni su Amir Mafalani, Luka Matanić i još neki pripadnici tzv. bugarske dvanaestorice. Izvori našeg lista u policiji navode da je uhićeno više osoba, te su apsolutno uvjereni da će u roku od 48 sati uspjeti prikupiti dovoljno dokaza da ih i službeno osumnjiče.
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je sinoć za Hrvatsku televiziju da je policija na tragu ubojicama Ive Pukanića i Nike Franjića. Na pitanje je li se policija približila atentatorima Karamarko je odgovorio da je obrada koju provodi policija sveobuhvatna i široka i da se može reći da vodi u tom pravcu. Na opetovano pitanje znači li to da je policija na tragu ubojicama, Karamarko je odgovorio: “Pa, da”.
“Bugarsku grupu” s tjeralice činili su Robert Matanić, Branko Vujanović, Ivan Može, Zdravko Šagolj, Danijel Milinović, Vinko Kokić, Fehko Imamović, Goran Turković, Amir Mafalani, Luka Matanić, Emil Ivezić i Blaženko Jalžabetić. Podatke o njima Bugarima je poslao hrvatski MUP, a prikupio ih je na temelju analize hrvatske tajne službe. U dopisu Bugarima dvanaestorka je označena kao skupina pripadnika hrvatskog podzemlja angažirana za poslove u Bugarskoj. Bugarska policija te je podatke stavila na svoje internet stranice, što je izazvalo konsternaciju u hrvatskom MUP-u. U slučaj se tad umiješao i Interpol.
Veza sa tzv. zemunskim klanom
Ubojstva bugarskih mafijaša, za koja je optužena a kasnije i oslobođena dvanaesteročlana grupa iz Hrvatske, počela su kad je u Sofiji uhićen Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam. Nagađalo se da je upravo Jocić angažirao Hrvate za ubojstva. Nakon što su oslobođeni, navodni vođa skupine Matanić vratio se u Hrvatsku, a Ivan Može u Bugarskoj do danas se smatra nestalim.
Može je uhićen početkom rujna 2004. godine na izlasku iz Bugarske zbog sumnje da je sudjelovao u likvidaciji bivšega bugarskog policajca Kirila Živkova, te trostrukog pokušaja ubojstva koji se dogodio u kolovozu 2003. godine, kada je u mafijaškom obračunu ubijen bivši policajac i narkoboss Aksente Petrov Šaki. Osim s Jocićem, dvanaest Hrvata, među kojima su bili Robert Matanić i Branko Vujanović, povezivalo se i s tzv. zemunskim klanom, a ubojstvo Petrova i još nekih osoba smatralo se direktnom osvetom srbijanskog mafijaškog bossa Sretena Jocića.
Upravo je zainteresiranost Sretena Jocića za građevinske poduhvate Vladimira Zagorca istaknuta u Nacionalu kao jedan od realnih motiva ubojstva Ivane Hodak. Nacional je neposredno prije ubojstva Ivane Hodak objavio tekst u kojem je spekulirao kako njena veza s Petračevim odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem može ugroziti preuzimanje Zagorčevih nekretninskih projekata vrijednih 42 milijuna eura. Nakon njenog ubojstva to je potkrijepljeno izvještajem kako je Ivanin bivši dečko Ivor Vucelić ovog ljeta o tome pregovarao neposredno s Uglješom Aranitovićem – Ugom, Jocićevim kumom ubijenim u sačekuši krajem kolovoza.
Jedno od tamošnjih ubojstava bugarski policajci pripisivali su Mataniću i Sretku Kaliniću, rođenom Zadraninu, koji je do ranih devedesetig živio u Zadru. Kalinić je bio član zemunskog klana, svojedobno jedne od najjačih kriminalnih organizacija u Srbiji. Matanić je, pak, u Srbiji optužen za šverc oružjem na relaciji Hrvatska-Bugarska.


 MAFALANI “ZABRIJAO NA NASILJE I SKINHEADSE”


Do fotografije i osnovnih podataka o Amiru Mafalaniju lako se može doći i preko najveće društvene mreže facebook.com. Tamo su se s njim dopisivali i pripadnici alternativne zagrebačke glazbene scene, koji ga poznaju isključivo kao zaštitara u klubovima i nemaju nikakvih spoznaja o njegovim vezama s krim-miljeom.
– Da, Amir mi je prijatelj s facebooka, no poznajem ga vrlo površno. Zadnji put sam ga vidio prije otprilike pola godine, bio je zaštitar u klubovima gdje sam svirao. Sa zaštitarima ne ulazimo u prijateljstva, pa ne znam je li povezan s krim-miljeom, kaže nam jedan od Mafalanijevih znanaca. Njegovi kolege iz srednje škole otkrivaju da je krajem školovanja “zabrijao na nasilje i skinheadse”.