Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cijepljenje počinje 9. studenoga

Autor: Teuta Babajko Jamičić

28.10.2009. 23:00
Cijepljenje počinje 9. studenoga


Dr. Alan Medić očekuje da će nakon 3. studenoga biti poznati i detalji vezani za cjepivo protiv svinjske gripe, koje u Hrvatsku treba stići početkom prosinca. Naručeno je 2,5 milijuna doza cjepiva, koje će oko Nove godine biti distribuirano županijskim zavodima za javno zdravstvo


Za ovogodišnju sezonu gripe Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio je 600 tisuća doza cjepiva koja će 5. i 6. studenoga biti isporučena županijskim zavodima za javno zdravstvo. Prema najavama, cijepljenje protiv gripe i ove godine u svim hrvatskim županijama počet će u isto vrijeme – 9. studenoga, dakle, nekoliko dana nakon što cjepivo bude dostavljeno županijskim zavodima za javno zdravstvo.
Cijena cjepiva
Što se tiče Zadarske županije, dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, potvrdio nam je da je za ovogodišnju sezonu gripe, kao i lani, naručeno 20 tisuća doza cjepiva. Njihova distribucija zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, kako navodi dr. Medić, očekuje se 5. i 6. studenoga, nakog čega će cijepljenje protiv sezonske gripe započeti 9. studenoga.
– Ove godine s cijepljenjem protiv gripe krenut ćemo najvjerojatnije 9. studenoga, do kada bi svim županijskim zavodima za javno zdravstvo trebale biti distribuirane naručene doze cjepiva protiv ovog virusa. Kao i lani, za Zadarsku županiju naručili smo 20 tisuća doza cjepiva, što će, vjerujemo, biti dovoljno za ovogodišnju sezonu cijepljenja protiv sezonske gripe, govori dr. Alan Medić, podsjećajući da je lani cijepljenje protiv gripe u svim hrvatskim županijama počelo u isto vrijeme, a prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tako će biti i ove godine.
Naručene količine cjepiva zadovoljit će potrebe za cijepljenjem svih predviđenih kategorija kojima je ono prvenstveno namijenjeno i besplatno, dakle, osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zdravstvenom osoblju. Osobe koje ne spadaju u kategorije tzv. obveznog cijepljenja, cjepivo će plaćati. Podsjetimo, lani je cjepivo stajalo 60 kuna, a dr. Medić očekuje da se ni ove godine njegova cijena neće znatnije mijenjati.
– Osim sastava cjepiva, u odnosu na prošlu godinu nije se ništa mijenjalo. Kao i lani, naručene su dvije vrste cjepiva, Fluad i Fluaim, koje proizvodi švicarska farmaceutska tvrtka Novartis Vaccines u suradnji s Imunološkim zavodom, kaže dr. Medić, dodajući da tvrtka Novartis Vaccines proizvodi i cjepivo protiv svinjske, odnosno nove gripe, a njega je za Hrvatsku naručeno 2,5 milijuna doza.
Svinjska gripa
O cijepljenju protiv sezonske i svinjske gripe znat će se više nakon sastanka, koji će se 3. studenoga održati u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Sastanku će nazočiti i dr. Alan Medić koji očekuje da će nakon 3. studenoga biti poznati i detalji vezani za cjepivo protiv svinjske gripe, koje u Hrvatsku treba stići početkom mjeseca prosinca. Distribucija cjepiva protiv svinjske gripe županijskim zavodima za javno zdravstvo očekuje se oko Nove godine.
– Distribucija po županijama očekuje se oko Nove godine, nakon čega se može krenuti s cijepljenjem protiv svinjske gripe, govori dr. Medić te dodaje da su zbog straha od pandemije i velikog pobola ljudi naručene velike količine cjepiva protiv nove gripe.
U svakom slučaju, cijepljenje je najbolja prevencija nove gripe. Što se tiče rizičnih skupina, dr. Medić očekuje da se one bitno neće razlikovati od onih vezanih za sezonsku gripu. No, nije isključeno njihovo širenje na mlađu, aktivnu populaciju i trudnice jer su istraživanja pokazala da su spomenute skupine sklone zarazi novom gripom.
– Koliko će zadarskom Zavodu za javno zdravstvo biti isporučeno cjepiva protiv nove, svinjske gripe, još se sa sigurnošću ne može reći. Vjerujem da ćemo dobiti jednaku količinu kao i za sezonsku gripu, dakle, oko 20 tisuća doza. Nije isključena ni isporuka dvostruko veće količine, u slučaju da iskustva iz zemalja gdje se cjepivo već primjenjuje pokazuju da ono nije dovoljno imunogeno. No, vjerujem da to neće biti slučaj, već da će biti dovoljno za zaštitu od nove gripe cjepiti se samo jedanput, kao i protiv sezonske gripe, zaključuje dr. Alan Medić.