Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dobri Zadrani

Autor: Zrinka Grancarić

28.10.2009. 23:00
Dobri Zadrani

Foto: Filip BRALA



Čuvena jutarnja opatijska tramontana nije iznevjerila pa se jutros kako je bilo i planirano startalo u osam sati. Po tramontani su 49eri odradili četiri jedrenja, Zvijezde tri, 470 dvije i ostale klase po jednu. Zvijezde i 49eri su se tako obavljena posla vratili na kopno do podne, dok su ostale klase, osim Finna, na moru pričekale poslijepodnevni zapadnjak i odradile još jedno jedrenje.
U klasi 470 nema iznenađenja. Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) prvi su nakon tri jedrenja, druge su Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar), na trećem mjestu je slovenska posada Mikulin/Prinčić.
U klasi 49er, koja je odradila najviše plovova, vode Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar), drugi su Goran i Ivan Ivanković (Croatia, Opatija), a treći Kolja Dumanić i Josip Serdarević (Mornar).
U klasi RS:X (olimpijska daska) nakon tri jedrenja poveo je Luka Mratović (Mornar), drugi je za sada Nikola Smoljenović (Mornar), a treći Mihovil Fantela (Sv. Krševan, Zadar).
ORC International
Nakon ljetne stanke nastavlja se ORC International Kup Hrvatske. Peta regata iz ciklusa prvog hrvatskog kupa za krstaše trebala se jedriti sredinom listopada u Splitu, međutim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i nedovoljnog broja prijavljenih sudionika regata je otkazana. Peta regata iz ciklusa bit će tako Murter Kup, koji je iz ožujka zbog olujnog juga premješten u jedini slobodni termin, dakle 31. listopada i 1. studenog.
Još su dvije regate Kupa preostale. Nakon Murtera za ORC Kup Hrvatske bodovat će se još Prvenstvo Hrvatske koje će se održati od 5. do 8. studenog. Prvenstvo Hrvatske kao najvažnija regata nosi dvostruke bodove i svakako će značajno utjecati na konačni poredak Kupa.
U skupini A u poretku kormilara vodi Slovak Peter Mosny koji ne konkurira za pobjednika Kupa Hrvatske. Troje trenutačno najbolje plasiranih hrvatskih kormilara nalaze se na drugom, trećem i četvrtom mjestu ukupnog poretka: 1. Jan Winkler (Medveščak, Zagreb), 2. Robert Sandalić (Uskok, Zadar), 3. Zrinka Hrvoj (Labud, Split).
U poretku kormilara skupine B prvi je Frane Barbieri (Croatia, Opatija), ispred Karla Kureta (Labud, Split) i Branka Iljadice Rape (Val, Šibenik).
Sjedište Murter Kupa je marina Hramina, organizator regate je YC Kornati. Predviđeno je pet jedrenja kursa Štap, prvi start je zakazan u subotu 31. listopada u deset sati.