Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Marko Polo” u more hidrauličkim dizalicama i zračnim jastucima

Autor: Zorana Deljanin

28.10.2009. 23:00
“Marko Polo” u more hidrauličkim dizalicama i zračnim jastucima


Za pripremu akcije i nabavu opreme trebat će tri dana, a odsukavanje će trajati dan ili dva
Jadrolinijin trajekt “Marko Polo” sa stijena otočića Sit bit će odsukan hidrauličnim dizalicama i zračnim jastucima. Nova je to taktika koju su, nakon četiri dana bezuspješnih pokušaja povlačenja broda tegljačima, jučer predložili nizozemski stručnjaci iz tvrtke Smit Salvage Roterdam. Nizozemsku kompaniju angažirao je Jadranski pomorski servis koji je dobio posao odsukavanja 128 metara dugog Jadrolinijina trajekta koji je pramčanim dijelom izletio punih 15 metara na stijene.
– Danas su stigla trojica stručnjaka iz Nizozemske koji su proučili mjesto nasukavanja. Upravo smo s njima potpisali ugovor tako da su postali naši podizvođači. Pokušaji odsukavanja tegljačima nisu dali rezultata te se ide na kreativnije opcije, odnosno brod će se odsukati uz pomoć hidrauličnih dizalica i zračnih jastuka. Tako će se istovremeno podizati prova broda i spuštati krma dok će tegljači na krmi povlačiti brod, kazao je Aleksandar Maras, voditelj operative i osiguranja JPS-a. Za pripremu akcije i nabavu opreme, procjenjuje, trebat će tri dana, a očekuje da će potom samo odsukavanje trajati dan ili dva.
– Sutra ćemo imati preliminarni plan i popis opreme, a onda krećemo u njeno nabavljanje. Pokušat ćemo što više opreme dobiti od naših škverova, a ono što bude nedostajalo poslat će se iz Nizozemske. Dnevni najam opreme svugdje košta slično, najvažnije je da opremu dobijemo brzo i zato se nadam da ćemo je dobiti od naših škverova, dodao je Maras. Nakon nebrojenih novinarskih poziva jučer su se priopćenjem oglasili i iz Jadrolinije.
– Postupak odsukavanja “Marka Pola” sa otočića Sit nakon prvotnog pomicanja broda za oko 1,5 metara, koji je uslijedio nakon angažmana svih raspoloživih kapaciteta JPS-a, došao je u fazu u kojoj će se osim tegljenja prići i drugim aktivnostima. JPS nas je obavijestio da je angažirao stručnjake renomirane kompanije Smit Salvage Rotedam kao stručne konzultante uz čiju će se pomoć sastaviti novi plan odsukavanja. Predviđa se da će ukupno biti potrebno pet dana – stoji u priopćenju kojega potpisuje Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije.
Na mjestu havarije, pak, jučer se radilo punom parom. Na otočić Sit stigao je tanker “Đeletovci” u koji je prekrcano 320 tisuća tona goriva iz skladišnih tankova “Marka Pola” kako bi se brod olakšao. Usprkos najavi da će automobili s oštećenog broda biti prebačeni na manji trajekt Jadrolinije, do toga nije došlo jer JPS nije dozvolio iskrcaj zbog sigurnosnih razloga. Vozila će biti iskrcana nakon odsukavanja.