Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Osmijeh” za demografsku obnovu

Autor: Velimir Brkić

28.10.2009. 23:00
“Osmijeh” za demografsku obnovu

Foto: Velimir BRKIĆ



Sa željom da se zaustavi stalan pad broja stanovnika našeg kraja ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života, kaže starigradski načelnik Krste Ramić napominjujući da su suvremeni vrtić, škola, komunalna i infrastrukturna izgradnja preduvjeti demografske obnove podvelebitskog kraja


Izgradnja Dječjeg vrtića “Osmijeh” u Starigradu u punom je zamahu. Cijeli kompleks sjeveroistočno od školske zgrade uklopljen je u vizuru okoliša. Veliku zgradu, koja je zbog nedostatne površine zemljišta građena na dvije etaže, prizemlje, kat, plus podrum, već nazivaju “podgorskom lipoticom”.
Kapacitet 60 djece
– Ukupna vrijednost radova iznosi 4,3 milijuna kuna s PDV-om financiranih kroz program EIB II, od kojih Ministarstvo regionalnog razvoja sudjeluje sa 57 posto, a Općina Starigrad sa 43 posto ukupnog iznosa. Ministarstvo 2.440.000 kuna, a Općina 1,830.000 kuna. Za potrebnu dokumentaciju Općina je uložila još dodatnih 200.000 kuna, nabraja općinski načelnik Krste Ramić, ističući da su uz roditeljski dom dječji vrtići one sredine koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta.
Po projektu tvrtke “Idassa commerce” Zadar radove izvodi tvrtka “Fenix” iz Slavonskog Broda. Nadzor je povjeren tvrtki “Nova invest” iz Gospića. Na projektu koji su Podgorci dugo godina čekali radovi su započeli sredinom travnja i potrajat će do zadanog roka, siječnja iduće godine.
– Općina dosad nije imala dječji vrtić te se još uvijek za potrebe rada predškolske djece koristi neodgovarajući prostor u osnovnoj školi bez odgovarajućih uvjeta za rad. Vrtić je kapaciteta 60 djece, a projektiran je i osmišljen za rad s tri skupine djece: jaslice, mješovita i predškolska skupina sa svim sadržajima i opremom, rekao je Ramić dodajući da je jedan od najvećih interesa za Općinu stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj.
– Sa željom da se zaustavi stalan pad broja stanovnika našeg kraja ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života, kaže Ramić, napominjujući da su komunalna i infrastrukturna izgradnja preduvjeti za zaustavljanje iseljavanja koji će istovremeno omogućiti i demografsku obnovu ovog podvelebitskog kraja.
Sve što treba znati o tome kako valja živjeti, djeca će pored roditeljskog doma učiti još od vrtića. Djeca će steći prve spoznaje o tome što su mir, ljubav, sreća i sloboda.
Unutarnje uređenje
– Želimo da djeca na putu odrastanja budu sretna u vrtićkim danima koji će ostati podsjetnik na radost djetinjstva, poručio je Ramić pošto se fotografirao sa predškolskom djecom, njihovom odgojiteljicom Luzarijom Marčinom i pomoćnikom voditelja gradilišta Vjekoslavom Damjanovićem.
U tijeku su radovi na unutarnjem uređenju zgrade, krovištu te izgradnji biološkog pročišćivača. U prizemlju se nalaze dvije velike prostorije pojedinačne površine oko 60 metara četvornih, igraonice, kuhinja i drugo. Na katu je velika prostorija za dječje jaslice, uredi i sve ostalo potrebno za rad najmodernijeg vrtića po najnovijim pedagoškim standardima.
– Zahvaljujem resornom ministarstvu i Zadarskoj županiji koja nam za izgradnju dječjeg vrtića bez naknade ustupila školsko zemljište te najavila i svekoliku pomoć pri opremanju Vrtića “Osmijeh”. Posebnu zahvalnost dugujemo dragom čovjeku koji nam je sasvim besplatno ustupio 30 metara četvornih svog zemljišta, Zlatku Bukovcu iz Zagreba, govori Ramić, dodajući da će se u dječjem vrtiću brinuti o djeci predškolske dobi od prve godine do polaska u osnovnu školu.
– Zajednička nam je zadaća osigurati sve uvjete potrebne za zdravlje i sigurnost djeteta, za njegovo slobodno, radosno, vedro djetinjstvo. Želimo da uz igru, pjesmu i ples vrtić bude i obrazovna institucija, zaključio je Ramić.