Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Proizvođačima maraške 2,5 milijuna kuna u dva tjedna

Autor:

28.10.2009. 23:00
Proizvođačima maraške 2,5 milijuna kuna u dva tjedna

Foto: Filip BRALA



Isplata je počela u ponedjeljak, a saznajemo da će sav novac, oko 2,5 milijuna kuna biti isplaćeni u roku od dva tjedna. Kako nam je rekao predsjednik zadruge Škabrnja, Marko Ivković isplata je krenula no za sad je novac uplaćen samo malim proizvođačima


Proizvođačima višnje maraške napokon je krenula isplata novca za proizvode koje su prodali tvornici Maraska. Isplata je počela u ponedjeljak, a saznajemo da će sav novac, oko 2,5 milijuna kuna biti isplaćeni u roku od dva tjedna. Kako nam je rekao predsjednik zadruge Škabrnja, Marko Ivković isplata je krenula no za sad je novac uplaćen samo malim proizvođačima, dok onim većima još nije i ne zna kada će jer mu se direktor Maraske Vandri Montabelo nije javljao na telefon. Podsjetimo kako je Maraska otkupila 520 tona maraške od proizvođača iz Škabrnje i okolnih mjesta, nakon mukotrpnih pregovora dogovorena je cijena koja je tek djelomično zadovoljila proizvođače, a dio tereta pao je i na Općinu Škabrnja. Naime, dogovorena cijena je 4,40 kn, Maraska isplaćuje 4,15 kn po kilogramu, a Općina Škabrnja dodatnih 0,25 lp. Proizvođači se brinu i kakva će situacija s otkupom biti sljedeće godine, Maraska ima svoje nasade te pretpostavljaju kako im neće biti potrebna sva količina, a strah ih je i da će cijena dodatno pasti te će im se neće isplatiti raditi na svojim voćnjacima. Predsjednik zadruge Škabrnja, Marko Ivković rekao nam je i kakva su njegova očekivanja o sljedećoj godini.
– Kad vidim kako je sve išlo ove godine, mislim da otkupa neće ni biti sljedeće godine. Ukoliko se ne uspijemo snaći na neku drugu stranu, stvarno ne znam kako će biti. Prošle godine pokušali smo se dogovoriti i s Donom, no njih je zanimalo samo pola količine, a u Hrvatskoj postoje još samo mali proizvođači, kaže Ivković dodajući kako pokušavaju pronaći tržište te da će pokušati sve kako se voćnjaci ne bi zapustili.
– Perspektiva maraške je veliki upitnik, a bila bi šteta da sve zapustimo. Mišljenja sam da kada ste nekom kooperanti i partneri u tom poslu bi obje strane trebale biti zadovoljne. Situacija nam nije jednostavna, ali nadam se da postoje mogućnosti za dogovore, rekao je Ivković.
 


 SLJEDEĆA GODINA TEŠKA ZA PROIZVOĐAČE




Vandri Montabelo, direktor Maraske rekao nam je kako je isplata počela u ponedjeljak, a oko 2,5 milijuna kuna isplatit će se proizvođačima u roku od dva tjedna. Prema najavama sljdeća godina bi za proizvođače mogla biti još teža.
– Teško je sada govoriti za sljedeću godinu, međutim u vrijeme recesije opada potražnja za skupim proizvodima i sirovinama, tako da je teško očekivati bilo kakvo podizanje cijena. Prirast količina maraške je puno veći od prirasta potražnje za maraškom i proizvodima na bazi maraške, a u slučaju tvrtke Maraska problem predstavlja i sadašnji lager sirovine koji je dostatan za duži vremenski period, kaže Montabelo.