U koštac s duhovnim i egzistencijalnim problemima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
bilosnic
Filip BRALA
Milka Blagdan, Lada Šokota, Tomislav Marijan Bilosnić i Joso Štulina - s predstavljanja knjige u MMD GKZD

Nakon što je prije dvije godine predstavljen njegov prvijenac, zbrika pjesama "Suza na dlanu", u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u utorak je održano predstavljanje druge zbirke pjesama autora Jose Štuline, pod nazivom "Otvori oči".

Moderatorica književne večeri Milka Blagdan na samom početku je pročitala nekoliko pjesama, a potom je o knjizi govorio urednik i recenzent Tomislav Marijan Bilosnić. U još nekoliko navrata Blagdan je iščitavala Štulinine stihove, dok je kantautorica Lada Šokota u tri navrata otpjevala prigodne pjesme.

Tomislav Marijan Bilosnić osvrnuo se na pjesnikovu prvu zbirku, u kojoj se autor najčešće hvatao u koštac s duhovnim i egzistencijalnim problemima, dok u "Otvori oči" ide još dublje u prošlost.

- Štulinine pjesme mogli bismo svrstati i u dijalektalni književni opus, kako zbog tematike, tako i zbog izričaja, jer se autor vrlo često koristi lokalnim jezičnim idiomom, kazao je Bilosnić istaknuvši kako Štulina piše ikavicom, izvornim jezikom ovog prostora.

- U njegovoj lirici ništa se ne podređuje pukom verbalizmu, iako su njegove pjesme pune priča i proznih detalja, sve je kazano direktno, jednostavno, bez suvišnih fraza i metafora, značenja i intelektualizama, svega onime čime obiluje suvremena poezija, kazao je Bilosnić.

Zbirka "Otvori oči" podijeljena je u tri ciklusa: "Pusta polja", "Ženi" i "Magla".

Prvi ciklus progovara o zapuštenosti zavičaja, prolaznosti, samoći, uz često tematiziranje Velebita, prirodih pojava i vremenskih prilika.

U ciklusu "Ženi" Štulina o ljubavi progovara platonski, kroz čisti izraz i povezanost s prirodom.

Treći ciklus posvećen je pitanjima morala i nacionalne svijesti, stihovi su svojevrsna posveta domovini.

Na samom kraju prisutnima se obratio i autor, kazavši kako je sama zbirka nastajala u dužem vremenskom razdoblju, najviše kroz posljednje dvije godine.

- Moglo bi se kazati da je ova zbirka jedna osobna ispovijest. Zbirka je iskaz osjećaja i pogleda na svijet, ljude i prostor koji nas okružuju u vremenu svekolikih promjena, kazao je Štulina, dodavši kako je osjetio potrebu da iz njega progovori hrvatski domoljub i da se referira o društvenoj zbilji i želji da ona bude drugačija.

- Zašto ovaj naslov? Zato što osjećam potrebu da svi mi Hrvati, bez obzira na položaj i status, svjetonazor i uvjerenje, način života, stupanj obrazovanja, moramo sebi i drugima kazati da je potrebno otvoriti oči, vidjeti sve ono što nije dobro, što ne valja, a što se mora i može popraviti. A materijala za takve naše reakcije nažalost ima previše, kazao je Štulina.

U svoj lirski izraz vješto je utkao imena ljudi, mjesta, flore i faune, uz blagi dašak etnografske građe, a zbirka je obogaćena fotografijama koje su snimili njegova supruga i sin.

Uz fotografije i pjesme Štulina je u zbirku uvrstio neke citate poznatih filozofa, književnika i umjetnika, a sam je kreirao i naslovnicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno