Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

VAK”AN”ZA osma na “Zlatnom ribonu”

Autor: Joško Gatara

28.10.2009. 23:00
VAK”AN”ZA osma na “Zlatnom ribonu”


VAK”AN”ZA u sastavu Borut Gatara i Jure Kučan, ribolovna momčad svojim prvim nastupom na tradicionalnom prijateljskom međunarodnom natjecanju u udičarenju štapom iz broda u Rovinju, iznenadila je gotovo sve sudionike plasiravši se na odlično osmo mjesto


Momčadi iz Zadra godinama nastupaju na natjecanju “Zlatnom ribonu”. U Rovinju je u nedjelju nastupilo 37 timova, među kojima četiri iz Zadra i jedna iz Paga. Oliver Alaburić i Ante Vlahović predstavljali su pašku Oradu, Slavko Štrkalj i Boris Babić upisali su se kao Zubatac Zadar, dok su Josip Gatara i Lutfija Robović na sebi imali znakove zadarskog Donata. Tomislav Štrkalj (Donat) i Marko Sikirić (Zubatac) zaorali su more pod imenom Uskok, dok su Borut Gatara i Jure Kučan, nastupivši pod Zadranima poznatim imenom VAK”AN”ZA, priredili pravo iznenađenje i na kraju natjecanja zauzeli visoko 8. mjesto.
Natjecanje se organizira u lovu štapom iz broda, a ribolovno područje je blizu Rovinja, na prostorima gdje je arbun ili ribon, kako ga zovu Rovinjani i Istrijani, vrlo dobro nastanjen i ribolov na njega je pravi užitak. Gotovo svi timovi su za ješku koristili dagnju, ali su gotovo svi isto tako, osigurali i jednu od ješki kojoj ribon jednostavno ne može odoljeti. Svi su koristili škrdobulu, malog račića koji nastava napuštenu kućicu volka.
Zadrani su bili dobri, pogotovo već spomenuta VAK”AN”ZA.
– S obzirom da smo kao tandem nastupili prvi put više smo nego zadovoljni rezultatom. Ostavili smo iza sebe sve zadarske predstavnike koji tu već niz godina nastupaju. Jure i ja, za iduću godinu, bit ćemo spremniji. Da dodam, da smo ulovili i trećeg po redu najvećeg arbuna. Bio je težak 230 grama – istaknuo je Borut Gatara.
Sam odlazak na ovo lijepo natjecanje nije obećavalo ništa dobroga. Kišno vrijeme, jaka bura i zatvorena cesta, kao da su prijetili s dosta neugodnim vremenom na natjecanju. Tmurno raspoloženje zbog loših vremenskih prilaka odmah se popravilo prolaskom kroz tunel na Učki jer, s druge strane, osvanulo je lijepo vrijeme koje je obećavalo vrlo dobar ribolovni ugođaj. Bez imalo vjetra uz sunčani dan,  natjecanje je proteklo u idealnim uvjetima. U svemu tome,  jedini nedostatak bio je u tome, što arbun-ribon nije bio tako raspoložen da zagrize udicu. Zato su i ulovi bili nešto skromniji. Kažimo da je uzrok i u tome što je ovogodišnji Zlatni ribon propisivao da ulovljeni primjerak ne smije biti manji od 17 cm. Pored svega toga, zadarski ribolovci zadovoljni su učinkom.


 REDOSLIJED




1. D. Pinezić – K. Sponza (Meduza 2 Rovinj) 6820, 2. Z. Grgurović – N. Kocijanič (Menula Izola 6515), 3. D. Juzbašić – A. Zajačko (Delfin Pula 6350)… 8. Borut Gatara – Jure Kučan (VAK”AN”ZA) 5000, 10. Tomislav Štrkalj – Marko Sikirić (Uskok) 4860, 19. Slavko Štrkalj – Boris Babić (Zubatac) 3838, 29. Oliver Alaburić – Ante Vlahović (Orada) 2784, 33. Josip Gatara – Lutfija Robović (Donat) 2338