Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Cijena najma štanda na Gradskom groblju poletjela u nebo

28.10.2010. 22:00
Cijena najma štanda na Gradskom groblju poletjela u nebo


Jučer je u Zadru na šest lokacija započela prodaja prigodnog asortimana uoči Dana svih svetih i Dušnoga dana. Lokacije su izabrane na licitaciji gradske tvrtke Nasadi d.o.o.
U Zadru se osim na izabranih šest lokacija koje uključuju i onu uz Gradsko groblje prigodni cvjetni aranžmani, lončanice, rezano cvijeće, lampioni, svijeće, dušice i tamjan mogu pronaći i u trgovačkim centrima koji standardno uključuju prodaju aranžmana i svijeća u dio sezonske ponude. Grobno cvijeće može se kupiti na nešto više od 100 prodajnih mjesta na gradskoj tržnici, Branimirovoj obali, maloj pijaci te ispred gradskih groblja.
Da ne bi došlo do ilegalne prodaje, kako se znalo događati proteklih godina, pobrinut će se komunalni redari. Prodaja će trajati do 2. studenog do kada su zakupljena prodajna mjesta.
Iako je prošao tek jedan dan od početka prodaje najposjećenije lokacije su one na Gradskoj tržnici i pored Gradskog groblja .
Cijene lončanica krizantema i drugog prigodnog cvijeća, kreću se od 35 do 50 kuna, rezano cvijeće stoji šest do 10 kuna po komadu. Komad krizanteme stoji 10 kuna, komad tzv. ping-pong cvijeta (loptica krizantema) stoji šest kuna, buket margarita stoji 25 kuna, dok su ljiljani i anturijumi, od kojih se najčešće rade cvjetni aranžmani, nešto skuplji. Cijene cvjetnih aranžmana kreću se od 50 pa sve do 180 kuna za one koji u sebi sadrže ljiljane ili anturijume.
Trgovci kažu kako najviše prodaju lončanice krizantema, što je i razumljivo s obzirom na relativno prihvatljivu cijenu. Kako je cijela zemlja u kriznom razdoblju, cijene grobnog cvijeća i ostalog prigodnog asortimana ostale su gotovo jednake onima od protekle godine, iako je cijena najma štanda na Gradskom groblju naspram protekloj godini dosta porasla. Ove godine prema kazivanju cvjećara na Gradskom groblju, ni vremenske prilike nisu išle na ruku uzgajivačima, a tako ni prodavačima jer je mraz prilično oštetio osjetljive krizanteme.
Najveći broj kupaca očekuje se u sljedeća tri dana, kada će se dobro prodavati i rezano cvijeće koje se trenutačno, kako ističu, najslabije prodaje.
Cijene lampiona i svijeća kreću od šest do 50 kuna, a na nekim mjestima (poput trgovačkih lanaca) cijene su još i niže, no kako se bliži blagdan, ponuda će biti sve slabija. Kutija dušica ili tamjana stoji 10 kuna.
Kako doznajemo od vlasnika štandova smještenih uz Gradsko groblje, ove godine je minimalna cijena za licitiranje bila 500 kuna i to za prodajna mjesta na Branimirovoj obali te na Belafuži, dok je najviša izlicitirana cijena bila ona od 5.300 kuna na Gradskom groblju za štand najbliži ulazu na groblje. Prosječan iznos najamnine koju prodavači na Gradskom groblju plaćaju je, kako ističu najmoprimci, oko 2.800 kuna, za razliku od protekle godine kada je taj iznos bio 900 kuna, odnosno početna cijena. Isti su ogorčeni potezom komunalne tvrtke Nasadi d.o.o. Zadar (koja je koncesionar za prodajna mjesta), jer je ove godine smanjila broj zakupljenih štandova s 27 na 21, što je automatski utjecalo na povećanje cijena najma na prostoru uz glavno gradsko groblje.