Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dabo: Grančicu masline čak smo stavili i u općinski grb

28.10.2010. 22:00
Dabo: Grančicu masline čak smo stavili i u općinski grb


Grube laži i izmišljotine su tvrdnje da Grad Novalja sa mnom na čelu ima namjeru davati u zakup zemlju u lunjskim maslinicima privatnim poduzetnicima po svojoj želji, dopustiti bilo kakvu gradnju ili urbanizaciju zemlje u lunjskim maslinicima ili gradnju poljoprivrednih objekata
Nakon događanja oko lunjskih maslinika i raznih interpretacija koje su iznesene prije i poslije posjeta predsjednika Ive Josipovića Lunu, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo je izdao priopćenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:
„Grube laži i izmišljotine su tvrdnje da Grad Novalja sa mnom na čelu ima namjeru davati u zakup zemlju u lunjskim maslinicima privatnim poduzetnicima po svojoj želji, dopustiti bilo kakvu gradnju ili urbanizaciju zemlje u lunjskim maslinicima ili gradnju poljoprivrednih objekata na parcelama veličine 3 hektara; da nismo prepoznali vrijednost ovog lokaliteta, ne podržavamo lokalno stanovništvo i lokalne udruge u radu za očuvanje lunjskih maslinika.
Upravo suprotno. Vrijednost lunjskih maslina prepoznao sam na početku svog mandata, prije više od 17 godina, kada smo grančicu masline stavili u službeni grb Grada Novalje. Lunjski težaci su generacijama održavali i njegovali maslinike s kojima se svi sada ponosimo. I tu sam vrijednost prvi prepoznao. Polovicom devedesetih svojim političkim radom osigurao sam gradnju jednog od tada najvećih infrastrukturnih projekta na hrvatskim otocima – gradnju vodovoda od Novalje do Luna u vrijednosti od 4 milijuna DEM. To je ujedno i najveći infrastrukturni projekt u ovih 17 godina od kada sam na čelu novaljske samouprave. Ovaj projekt je, u teškim političkim i gospodarskim okolnostima, zagarantirao opstojnost i budućnost žitelja ovih prostora. Bez ljudi na Lunu nema ni lunjskih maslinika. Ovdje podsjećam javnost da su i tada pojedinci neistinama obmanjivali javnost te su tvrdili da tadašnji premijer Nikica Valentić namjeravao kupiti (ili je već kupio) veliko zemljište gdje će nastati neki novi Gajac pa mu treba vodovod. Sada vidimo da je to bila najobičnija izmišljotina”, ističe Dabo.
Ovih dana privodi se kraju jedan od trenutačno najznačajnijih gradskih projekata, uređenje i turistička prezentacija stoljetnih lunjskih maslinika. Projekt koji je započeo još 2003. godine probijanjem prvih metara putova kroz maslinik lokalnom stanovništvu uvelike je olakšao pristup stablima maslina. Turisti koji dođu vidjeti maslinike najprije bi se susreli s uređenim parkiralištem, recepcijom i infopultom gdje bi dobili informacije o masliniku. Uz recepciju bi bile postavljene male kućice u kojima bi lokalne udruge i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva prodavala svoje proizvode. Nakon toga slijedio bi ulazak u maslinik koji bi se sastojao od pješačenja kroz isti ili vožnjom u malim vlakićima na električni pogon. Projektom bi se uredilo oko 7 km putova u izradu kojih bi se koristili samo prirodni materijali (bez asfaltiranja ili betoniranja).
“Trenutačno smo u fazi osnivanja Javne ustanove koja bi se brinula o maslinicima te namjeravamo zaposliti i dvoje djelatnika – rendžera. Osim turista, ove putove bi koristilo lokalno stanovništvo, kojima bi na taj način uvelike bio olakšan pristup svojim maslinama. U sklopu ovog projekta razvili smo 2009. godine ideju i pokrenuli suvenir nazvan “Ulje s masline stare 1600 godina” čija je namjera bila prezentirati starost lunjskih maslina”, ističe Dabo nabrajajući dodatno sve projekte koje Grad Novalja financira.
– Nadam se da sam ovim putem javnosti jasno predstavio svoja stajališta o lunjskim maslinicima te se nadam da će ubuduće sve strane zainteresirane za zaštitu i očuvanje lunjskih maslinika javnosti iznositi istinite činjenice. Ukoliko su nekome potrebna dodatna pojašnjenja u vezi nekih saznanja do kojih dođu, odnosno u vezi mojih razmišljanja o ovoj ili bilo kojoj drugoj temi, uvijek me mogu kontaktirati i pitati me za moj stav, zaključuje Dabo.