Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Marko Sikirić – ribolovac godine

28.10.2010. 22:00
Marko Sikirić – ribolovac godine


U Crnoj Gori bio sam svjetski prvak pola sata prije završetka, a onda je u tom malom vremenskom razdoblju otišla titula – kaže Marko Sikirić, sjećajući se Crne Gore kada mu je titula svjetskog prvaka izmakla u posljednjih pola sata


U jednom sportu ne događa se to često, a pogotovo ne u sportskom ribolovu, kada na završnim natjecanjima, prvenstvima države, jedan ribolovac ostvari ovako nevjerojatan učinak. U jednoj godini osvoji dva naslova prvaka države u pojedinačnoj i dva naslova u ekipnoj konkurenciji. Marko Sikirić. član ŠRD Zubatac, postao je u ovoj godini državni prvak u lovu štapom s obale i državni prvak u lovu štapom iz broda. Isto tako u tim kategorijama postao je i ekipni prvak države. Četiri naslova – to do sada nije ostvario niti jedan ribolovac u Hrvatskoj.
Opušteno
– Na državnom prvenstvu u lovu štapom s obale, na Korčuli, nastupio sam u sastavu Zubaca iz Zadra, čiji sam član već 12 godina. Nisam razmišljao o naslovu prvaka države, jer već kao član državne reprezentacije u lovu štapom iz broda, nisam mogao biti i član druge reprezentacije u lovu štapom s obale. Zato sam nastupio potpuno opušteno. Lovio sam maksimalno koncentriran, među vrlo jakim konkurentima i smatrao sam, da je osvajanje do petog mjesta sasvim lijep uspjeh, što bi me u potpunosti zadovoljilo. Ali eto, dogodilo se, da sam prvog dana imao najbolji ulov, ulov dana i prvo mjesto. Drugog dana sam još uvijek bio na prvom mjestu, a onda je i treći dan bio uspješan što mi je donijelo sveukupno najbolji plasman i naslov prvaka države. Zajedno s Ivanom Galzinom postao sam i ekipni prvak države. Mislim da je to nešto najljepše što mi se moglo dogoditi – kaže Marko.
– Već se 12 godina natječem kao član Zubaca i u svim ovim godinama nisam nikada osvojio naslov prvaka države. Uvijek sam bio negdje na trećem, četvrtom, petom mjestu, ali nikada do naslova. I evo sada nagrada je stigla za sva moja vremena provedena u ribolovu.
Ovome treba dodati, da je Marko Sikirić na nedavnom Svjetskom prvenstvu, održanom u Budvi u Crnoj Gori, u lovu štapom iz broda, s državnom reprezentacijom, osvojio vicešampionsku titulu i srebrno odličje. Tako je naslovu prvaka države u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u lovu štapom iz broda, srebrnom odličju sa Svjetskog prvenstva dodao još dvije titule, pojedinačnu i ekipnu u lovu štapom s obale. To se do sada nije dogodilo niti jednom sportskom ribolovcu u Hrvatskoj, a vjerujemo i malo dalje.
Pola sata do svjetske titule
Marko nam je otkrio i jednu svoju želju, koja treba biti kruna njegovog ribolovnog uspjeha. Neće prestati loviti dok ne osvoji i titulu svjetskog prvaka bilo u lovu iz broda ili s obale.
– Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Crnoj Gori u lovu štapom s obale imao sam naslov svjetskog prvaka gotovo do samog kraja, a onda u tih posljednjih pola sata, naslov mi je izmakao. Bila je to nesretna okolnost za mene. Nadam se, da ću za to imati priliku iduće godine, kada će hrvatska reprezentacija nastupiti na ribolovnoj Olimpijadi u Livornu i gdje bi se mogli okruniti zlatom. Bit će to moja velika želja i nadam se da ćemo kao reprezentacija u tome uspjeti.
Za Marka Sikirića natjecanja nisu još završila. U subotu će nastupiti na Kupu Hrvatske s ribolovnom reprezentacijom Zadarske županije, gdje bi, već brojnim odličjima mogao dodati još koje, a onda sljedećeg utorka, odnosno 2. studenog, s reprezentacijom Hrvatske odlazi na Svjetsko prvenstvo u lovu štapom s obale-surfkastingu u Južnu Afriku, gdje nastupa i ženska reprezentacija, pa se mogu očekivati dobre vijesti i iz tog podneblja.
– Vjerujem da imamo vrlo jaku ribolovnu reprezentaciju s vrlo vještim i spremnim reprezentativcima. Ukoliko nas bude malo pratila i sreća, bit će i odličja. Znat ćemo kada se sve ovo završi – kazao nam je na kraju razgovora Marko Sikirić, član zadarskog Zubaca i najuspješniji ribolovac godine. Poželili smo mu dobar uspjeh u Južnoj Africi s poznatom uzrečicom za ribolovce “rozi ribaru”.