Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pjesnikova poruka na školskim zidnim novinama

28.10.2010. 22:00
Pjesnikova poruka na školskim zidnim novinama


Vinko Hajnc je i učenicima pojasnio da je ovom mudrošću pokušao kazati da među ljudima ne smije biti mržnje, da se trebaju voljeti, da ne smije biti predrasuda osobito ne prema drugačijima, prema drugim bojama i zastavama


Zadarska osnovna škola Šimuna Kožičića Benje neki dan je ugostila poznatoga zadarskoga pjesnika Vinka Hajnca, koji je posjetio VI. d. razred i njihovu profesoricu hrvatskoga jezika Sonju Dujšin-Džunić. Na zidnim novinama ove škole, naime, odnedavno se našao i njegov mudri stih kojim je zaslužio drugo mjesto na natječaju za poruku miru u svijetu prije dvije godine. Tada je svjetska organizacija UN pod pokroviteljstvom generalnoga tajnika Ban-Ki-moona raspisala ovaj natječaj i između 7.268 pristiglih stihova sa svih kontinenata Zadranin Vinko Hajnc je nagrađen drugim mjestom, iza jednoga Indijca koji je osvojio prvo mjesto.
Ovaj stih glasi: Razvijte u sebi bezbojne zastave duša, jedino će vas one konačno izbistriti u ljude!
Vinko Hajnc je i učenicima pojasnio da je ovom mudrošću pokušao kazati da među ljudima ne smije biti mržnje, da se trebaju voljeti, da ne smije biti predrasuda osobito ne prema drugačijima, prema drugim bojama i zastavama. Kazao je učenicima i da se uvijek bore za znanje, jer jedino znanje ih nikada neće napustiti.