Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Posvećeno 70. obljetnici Stamaćeva života

28.10.2010. 22:00
Posvećeno 70. obljetnici Stamaćeva života


Svoj obol proslavi čuvene kulturne manifestacije “Mjesec hrvatske knjige” kao i proslavi Dana hrvatskih knjižnica danas je, organiziravši i udomivši književno-znanstveni kolokvij “Akademik Ante Stamać – o 70. obljetnici života”, dala i Znanstvena knjižnica Zadar.
Kolokvij su, održan u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice, priredili Znanstvena knjižnica, Društvo hrvatskih književnika – ogranak Zadar i Udruga “3000 godina Za dar”, a na njemu su sudjelovali akademik Ante Stamać, prof. dr. sc. Josip Lisac, dr. sc. Zvjezdana Rados, Božidar Petrač, Perina Meić, Zdravko Gavran, Sanja Knežević, mr. sc. Miro Grubić i Tomislav Marijan Bilosnić.
Ante Stamać je hrvatski pjesnik, akademik HAZU, teoretičar književnosti, redoviti profesor na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, esejist i prevoditelj. Bio je predsjednikom Društva hrvatskih književnika u dva mandata od 1995. do 1999. godine. Glavni je urednik časopisa “Republika” od 2002. godine. Rođen je na Molatu 1939. godine. Gimnaziju je završio u Zadru, a doktorirao je 1978. godine. Bio je stipendistom dviju zaklada: Herderove u Beču i Humboldtove u Berlinu.
Miro Grubić, ravnatelj Knjižnice, sudionicima kolokvija, kao i posjetiteljima je zaželio dobrodošlicu u hram zadarske kulture, u instituciju koja je, istaknuo je Grubić, brand našeg grada.
Kolokvijem je moderirao zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić koji je prigodom otvaranja kolokvija kao svojevrsno iznenađenje pročitao svoju pjesmu o Anti Stamaću “Kuća na Molatu”. Prvi je izlagač bio profesor Lisac s Odjela za slavistiku i kroatistiku Sveučilišta u Zadru koji je predavanje naslovio “Ante Stamać i Stoljeća hrvatske književnosti”.