Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Radnice Adrije počet će raditi tek kada isplate plaća postanu redovne

28.10.2010. 22:00
Radnice Adrije počet će raditi tek kada isplate plaća postanu redovne


Ovaj prestanak rada nije organizirao sindikat već su radnice odlučile same uzeti stvar u svoje ruke i izboriti se za svoja prava, odnosno da im se rad plati na vrijeme
Radnice zadarske Adrije jučer ujutro izašle su iz proizvodnog pogona i prestale s radom dokle god im plaće ne počnu stizati na vrijeme. Naime, radnicima Adrije već nekoliko mjeseci isplata plaća kasni, a izgleda da je kap prelila čašu jučer te su radnice odlučile uzeti stvar u svoje ruke i prestale su raditi.
– Radnicama je dosta slušanja da će se plaća isplatiti uskoro. Prema kolektivnom ugovoru mi plaću trebamo dobiti do 15. u mjesecu, a sada je 28. i još je nismo dobili. I prije desetak dana radnice su se pobunile jer im je plaća kasnila i isplaćena im je tek nakon što su digle glas. Sada nam plaće također kasne, ali radnice su ovaj put odlučne da neće raditi dokle god ne dobiju plaću. Odlučno su rekle direktoru Miodragu Laciću da će raditi kada im da plaću, a neće raditi dok plaća kasni, rekao je Mladen Marinović, sindikalni povjerenik Adrije.
Radnice same odlučile ne raditi
S njim smo razgovarali ispred ograde u tvornički kompleks Adrije jer uprava tvrtke nije dopustila ulazak novinarima na svoj teren. Zbog onemogućenog ulaska na prostor tvornice nismo mogli razgovarati ni s radnicama, već samo sa sindikalnim povjerenikom Marinovićem.
Istaknuo je kako ovaj prestanak rada nije organizirao sindikat, već su radnice odlučile same uzeti stvar u svoje ruke i izboriti se za svoja prava, odnosno da im se rad plati na vrijeme. Marinović je rekao da im je dosta slušanja obećanja o skoroj isplati plaća i čekanja na isplatu.
– Direktor Miodrag Lacić bio je na sastanku s radnicama i rekao je da će uskoro riješiti isplatu, ali one čvrsto stoje pri odluci da će početi raditi tek kada im se isplate plaće. Kašnjenjem isplata plaća radnice su dovedene do toga da više ne žele raditi i ovaj potez zahtijeva i hrabrost i odlučnost, istaknuo je Mladen Marinović. Marinović je rekao da će ih sindikat podržati nakon što se ispune zakonski uvjeti za organiziranje štrajka.
Inače, u Adriji je stalno zaposleno oko 260 zaposlenika, a u sezoni čak preko 500.
Ručno pripremiti 14 milijuna konzervi
– Od tih 260, osamdeset posto radi u proizvodnji i većina njih su žene, a do nove godine moraju pripremiti 14 milijuna konzervi. Konzerve se pakiraju ručno, radi se u smjenama, a plaća je mizerna. Bruto osnovica mjesečnog dohotka je 2.600 kuna. Kako da radnice prežive s tim?, pita se Marinović. Dodao je da je tvrtka ovih dana zaposlila nove radnice kako bi uspjeli ispuniti zadanu normu.
Ovo nije prvi put da se radnice Adrije bune zbog kašnjenja plaća, već su to učinile i sredinom mjeseca, ali i u travnju. U travnju su se žalile na niske plaće koje kasne, ali i na loše uvjete rada. I tada su se nadale da će štrajkom skrenuti pažnju na svoje probleme.