Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SDP nas ne može destabilizirati

28.10.2010. 22:00
SDP nas ne može destabilizirati


Mi smo u HDZ-u svoju Vladu i poziciju premijerke Jadranka Kosor branili sve uspješnijom borbom protiv korupcije, ali i Programom gospodarskog oporavka, kaže Nevenka Marinović
Petnaestak sati užarene atmosfere, povišenih tonova, žestokih i neumjesnih međusobnih vrijeđanja i optužbi kao i brojne upadice, replike i ispravci netočnih navoda obilježili su u srijedu cjelodnevnu saborsku raspravu na kojoj je oporbeni SDP sa svojim partnerima neuspješno pokušao srušiti Vladu RH i premijerku Jadranku Kosor. Rasprave su uglavnom skretale u nepotrebna nadmetanja i vrijeđanja.
Nakon dugog, iscrpljujućeg i zamornog zasjedanja za raspravu je još bilo prijavljeno 60-ak govornika, no prekinuta je nakon istupa SDP-ovog zastupnika Željka Jovanovića koji je tvrdio kako je HDZ kriminalna organizacije te prozivanja potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa kako vrh SDP-a djeluje protuustavno.
– Na sjednici se ništa nije događalo dosad neviđeno. Oporba je tu da napada i kritizira Vladu RH, a vladajuća stranka da je brani, svatko na svoj način. Međutim, retorika primjerice zastupnika SDP-a Željka Jovanovića ne nalikuje na normalnu političku borbu, na ponašanje dostojno Hrvatskog sabora. Prešao je svaku mjeru, jednostavno je izgubio kompas, govori saborski zastupnik HDZ-a Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.
– Toliko mržnje u Hrvatskom saboru dosad nije viđeno. Tvrdnja da su hadezeovci kriminalci, a HDZ kriminalna organizacija je klevetnička, ničim argumentirana tvrdnja. Valjda je prespavao i shvatio da je više naštetio svojoj stranci SDP-u nego HDZ-u, rekao je Kutija, dodajući kako HDZ zajedno s koalicijskim partnerima neće biti poljuljan ili uzdrman jer neki, kaže, žele da Hrvatska bude talac onih koji su nestrpljivi i nezreli za vlast.
Žestoka se polemika vodila i nakon što je Europska pučka stranka, koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu, večernjim pismom izrazila snažnu potporu Hrvatskoj vladi i premijerki Jadranki Kosor u svezi s glasovanjem o povjerenju u Hrvatskom saboru.
– Svađalački SDP se zaista neozbiljno pripremio za raspravu i pokušaj rušenja Vlade RH i premijerke Jadranke Kosor. U raspravama, replikama i upadicama govorili su općenito bez ijednog valjanog argumenta što ne priliči, kako oni tvrde, ozbiljnoj političkoj stranci SDP-u. Vlada Jadranke Kosor nije izgubila vjerodostojnost, kazala je saborska zastupnica Nevenka Marinović, dodajući kako nitko iz HDZ-a od Europske pučke stranke nije tražio reakciju ili davanje potpore.
– Mi smo u HDZ-u svoju Vladu i poziciju premijerke Jadranka Kosor branili sve uspješnijom borbom protiv korupcije, ali i Programom gospodarskog oporavka. Naš je cilj završiti pregovore i postati punopravna i ponosna članica Europske unije i mi ćemo to na vrijeme obaviti, kaže Marinović, ističući kako je u saborskoj raspravi bilo izrečeno puno teških i neprimjerenih riječi koje se u Hrvatskom saboru ne bi smjele izgovarati.
Bivši hrvatski premijer, sada nezavisni zastupnik, Ivo Sanader napustio je zgradu Hrvatskog sabora neposredno nakon početka rasprave o SDP-ovu prijedlogu da se izglasa nepovjerenje premijerki Jadranki Kosor.
– Ivo Sanader kao slobodni strijelac sam odlučuje. Ovo se donekle i očekivalo, kaže Ivo Grbić.
Premijerkin posjet Bruxellesu Milanović je nazvao marketinškim potezom. HDZ je isticao međunarodnu potporu koju dobiva iz Bruxellesa i od SAD-a.
– Prioriteti rada HDZ-a, Hrvatske vlade i premijerke Jadranke Kosor su završetak pregovora s EU-om, borba protiv korupcije i gospodarski oporavak s izuzetno socijalnom komponentom. SDP nas ne može destabilizirati. Do dolaska premijerke Kosor smo kaskali, a sada smo na samim ulaznim vratima Europske unije, tvrdi Grbić.
– Većina istupa SDP-a bili su istupi očajničkih pokušaja nemogućega. Hrvatski sabor se bira na regularnim, redovitim parlamentarnim izborima krajem iduće godine a ne neargumentirano u Hrvatskom saboru, poručuje on.