Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vodnjanski mladi kralj maslinova ulja

28.10.2010. 22:00
Vodnjanski mladi kralj maslinova ulja


U Rimu se već niz godina gotovo redovito potvrđuje svjetska kvaliteta hrvatskih, posebice istarskih maslinovih ulja. Promocija najnovijih izdanja najpoznatijeg svjetskog vodiča maslinovih ulja Lextravergine odvija se redovito na najatraktivnijim lokacijama Vječnog Grada.
Redoviti pratitelj tih predstavljanja je vodnjanski maslinar Sandi Chiavalon, koji se prije pet-šest godina našao medu 15 najboljih uljara svijeta. Vodič L’Extravergine svake godine proglašava najbolje svjetske proizvođače u 15 posebnih kategorija, pa je tako Chaiavalonu Marco Oreggia, urednik izdanja i vjerojatno najveći svjetski autoritet za maslinova ulja, dao već niz priznanja kao uljaru koji najviše obećava.
Oreggia je posebno istaknuo hrvatska ulja, a čini to godinama jer ih se u vodiču već pojavljuje i 50-ak, a osim dominacije istarskih sve su prisutnije i ona iz Dalmacije, a u obuhvatu 500-tinjak ulja iz cijelog svijeta. To je pak izbor od 3.000 vrsta koliko Oreggia sa suradnicima godišnje isproba.
Dakle, kod tog uljara uputio se s kolegama iz nekolicine hrvatskih medija i vaš reporter k Vodnjanu.
U predivno uređenoj kušaonici i prezentacijskom prostoru prvo će vas zateći – mladost Chiavalona. Sandi je, naime, 27 godina star ili mlad, a priča mu je više nego neobična. Zarana ostavši bez oca vezan uz nonića od njega je za 13. rođendan dobio 30 maslina iz obiteljskog naslijeđa. Zaljubljenik u njih počeo se sam brinuti za sveto drvo, ljubav ga odvela u srednju poljoprivrednu školu, a potom i Agronomski fakultet. Onih 30 stabala sada je 3.000.
– Uz to, od naših kooperanata otkupljujemo urod od još 2.500 stabala, a u pripremi je sadnja novih 3.000 stabala na našem posjedu što je za sad plan, kazuje nam Sandi.
Sandi radi jedno ulje. Dobiva ga tako da se sva ulja melju posebno, a potom sam kreira kupažu.
Ovdje smo u vrijeme kada je prvu sortu – bužu već pobrao i degustiramo je. Buža daje blago ulje s okusima trave, artičoka, mladog voća, neagresivno. Večer se spušta, a s istarskih maslinika stiže mlada ekipa Sandijevih suradnika s pobranim maslinama. Uskoro će sve ulje biti prerađeno. Podrum je, da kažemo, “pod dušikom” kao i punionica, a što je jedno od ključnih uvjeta za dobro ulje.
Na 25 vlastitih hektara pod maslinama i 15 ha kooperanta iz 10 vodnjanskih obitelji dobiva oko 7-8.000 litara ulja, a projekt ide ka 25 do 30.000 litara. Putem skladišta u Ljubljani ulje izvozi u veći dio članica EU mahom k tržištu vrhunskih restorana i hotela. Od 2007. iz druženja s Bruketom iz agencije Bruketa&Žanić njegov brand ulja Ex Albis kao prvo ekstradjevičansko maslinovo ulje s dozvolom za izvoz u Europsku uniju ušao je i u mnoštvo najuglednijih svjetskih muzeja dizajna. Dakle, vrhunsko ulje sa svim nagradama i dizajn sa svim svjetskim nagradama – formula uspjeha.
– Novost koju će vama prvima priopćiti je da smo dobili ugovor i sve papire i prva naša pošiljka ide na tržište Rusije.
Iako su i mnogo druga naša ekstradjevičanska ulja ušla u međuvremenu u L’extravergine, Sandijevo i danas ima najviše bodova (94), a posebnost je da svoje ulje u izvozu kontrolira u cijeni, ne dopuštajući osim iznimno da stoji preko 23 eura. Riječ je o pola litrenom pakiranju s poznatim Bruketinim dizajnom.
Oko 60 posto ulja prodaje u izvoz, a ostatak kući na pragu. U Hrvatskoj je cijena pakiranja 130 kuna. Ulja od lani – više nema.


 skrbnik majke maslina


Sandi Chiavalon odlukom Nacionalnog parka Brijuni skrbi o njihovoj zaštićenoj maslini koju ne smijete propustiti vidjeti ako tamo odlazite, a kojoj je starost utvrđena na 1.700 godina. Godišnje, ovisno o prilikama, uberu s nje nekoliko stotina kila maslina “starih kao vrijeme” i za VIP goste naprave par desetaka litara ulja.