Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani vole slovensku Roglu

28.10.2010. 22:00
Zadrani vole slovensku Roglu


Unatoč gospodarskoj krizi i recesiji, u “Terri” kažu kako je za hrvatski skijaški tjedan, dakle udarne termine u siječnju, sada teško pronaći mjesto na inozemnim skijalištima
Za razliku od skijaških aranžmana, koji su u udarnim terminima rasprodani, u ponudi je još uvijek adventsko putovanje u Beč, a za trodnevni aranžman treba izdvojiti 1.190 kuna
Iako s naslovnica svakodnevno vrište naslovi koji upozoravaju na galopirajuću ekonomsku krizu, najveću u najnovijoj povijesti, koja je uvelike srozala standard hrvatskih građana, preko 200 tisuća Hrvata ni ove godine neće propustiti priliku za odlazak na skijanje. Većina njih, ako je vjerovati prvim procjenama hrvatskih turističkih djelatnika, zimski odmor provest će na inozemnim skijalištima, i to u prvom tjednu siječnja sljedeće godine.
Najveće zanimanje za “školski tjedan”
Tercet najjačih hrvatskih agencija, “Generalturist”, “Atlas airtours” i “Kompas”, čije skijaške aranžmane nude vodeće zadarske agencije, ne krije zadovoljstvo postignutim rezultatima koji su ujedno i najbolji pokazatelji kako iz godine u godinu raste broj Hrvata koji odlaze na skijanje. Tako, primjerice agencija “Generalturist”, koja je s ponudom za zimsku sezonu krenula još u rujnu, do kraja listopada prodala je impresivan broj skijaških aranžmana, što potvrđuje da Hrvatska prati europske trendove.
Shodno tome, porasla je i prodaja zimskih aranžmana na zadarskom području. Interes za skijaške aranžmane povećao se nakon velikih kiša i snažnih vjetrova koji su snizili temperature zraka te Zadrane poDsjetili da hrvatski skijaški tjedan više nije tako daleko. Hrvatski skijaški tjedan, kako se popularno naziva vrijeme nakon Nove godine kada većina Hrvata odlazi na skijanje ove sezone pada od 2. do 9. siječnja sljedeće godine. Za taj termin, zadarske agencije prodale su najviše skijaških aranžmana. Osim zimovanja, Zadrane su zainteresirali i blagdanski aranžmani, prije svega adventska putovanja. S približavanjem prosinca, u agencijama raste interes i za novogodišnje aranžmane u Hrvatskoj i inozemstvu.
Od skijaških aranžmana najpopularnija su austrijska skijališta Gerlitzen Alpe, Katschberg i Nassfeld. Za njima slijedi Slovenija, točnije Rogla, Bled i Mariborsko Pohorje. Što se tiče Italije, najpopularniji je Falcade. Već tradicionalno, najviše rezervacija je za tzv. školski tjedan, odnosno prvi tjedan u siječnju, kažu u “Generalturistu”, pojašnjavajući kako su u ponudi raznovrsni aranžmani čiji je raspon cijena doista velik.
Najpovoljniji su “Generalturistovi” skijaški klubovi jer uključuju razne dodatne usluge i popuste, a najpopularnijim su skijaškim destinacijama. Tako se već od oko tri tisuće kuna može dobiti smještaj u apartman.
– Skijanje u Austriji je skijanje u skijaškom raju i vjerojatno najpopularnija destinacija za hrvatske skijaše. Austrija nudi tisuće kilometara savršeno uređenih skijaških staza, modernih vučnica i gondola prilagođenih svim razinama skijaškog umijeća – bez obzira tražite li jednostavnije, široke staze za polaganu vožnju i dugačko zavijanje ili strme staze kojima možete juriti niz brdo, navode u “Generalturistu”, dodajući kako austrijska skijališta neće razočarati niti one koji više vole free style skijanje u dubokom snijegu, niti one što traže skijanje po divljim padinama s lokalnim ski vodičem.
Nassfeld i Bad Kleinkirchheim, najpopularnija su austrijska skijališta na koja odlaze zadarski ljubitelji snijega. Inače, Bad Kleinkirchheim spada među najomiljenija odredišta hrvatskih skijaša, osobito pogodno za obitelji s djecom, a poznato je i po odličnoj wellness ponudi koja se bazira na geotermalnim izvorima korištenima još iz rimskog doma. Staze su odlično uređene, dobro održavane i nisu strme, a uz škole skijanja, dostupan je i ski vrtić.
Od hotela do kolibe
Nassfeld je zbog blizine, brojnih sportskih i zabavnih sadržaja idealno skijalište za mlade. Pet gondola, sedam sjedežnica i 18 vučnica povezuje ukupno 110 kilometara skijaških staza, od toga 20 teških, 60 srednjih i 30 kilometara lakih staza. Boarderima su na raspolaganju dva parka, a mnogima će se zasigurno svidjeti spuštanje najdužom stazom za noćno skijanje, odnosno boardanje u Europi, koja je duga 2,2 kilometra. Skijalište Nassfeld ima brojne topove za umjetni snijeg, koji u kombinaciji s prirodnim, pruža odlične skijaške uvjete.
– Slovenija, zahvaljujući svojoj poziciji na rubu Alpa, posjeduje nekoliko planinskih masiva i nudi skijašima lijep izbor malih i srednjih skijališta, a za hrvatske skijaše vrlo interesantnih zbog blizine i brze dostupnosti, pojašnjavaju u “Generalturistu”.
Primjerice, Rogla, koja je draga Zadranima, ima relativno blage staze, tako da je skijalište odlično za sve one koji žele raditi na skijaškoj tehnici, a da se pri tome ne muče s terenom. Uz tamošnju stazu nalaze ugostiteljski objekti, koji su zahvaljujući solidnoj ponudi i ne previsokim cijenama, uvijek dobro popunjeni.
Što se tiče cijena u Sloveniji, primjerice sedam dana na Bledu, u prosincu se može naći i po cijeni od 2.700 kuna. U siječnju, osobito u udarnom prvom tjednu, cijene su ipak znatno više.
– Svako skijalište u Italiji moglo bi najjednostavnije opisati sa nekoliko riječi – vrhunski pripremljeno skijalište, obasjano suncem uz predivne krajolike. Skijaška destinacija o kojoj svaki skijaš sanja. Italija ima mnoštvo destinacija koje nude skijanje, vrhunska skijališta, bogatu ponuda smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i ostalih usluga koje ispunjavanju potrebe skijaša. Skijališta u Italiji koja se nalaze u našoj ponudi smjestila su se na samom sjeveru zemlje, relativno blizu granice sa Francuskom, Švicarskom, Austrijom i Slovenijom, navode u “Generalturistu”, dodajući kako su sva talijanska skijališta dobro su uređena i opremljena, a smještaj, osim u hotelima i apartmanima, može se pronaći i u planinskim kolibama.
Adventska putovanja
Znatno povoljnija od skijaških aranžmana u inozemstvu su blagdanska putovanja. Zadranima su omiljeni advent u Salzburgu i Beču jer su organizirani polasci autobusom iz Zadra.
– Beč često nazivaju i kraljem adventa. Taj grad je oduvijek bio glavna stanica za predbožićni shopping i uživanje u finim kolačima i slatkim pićima. Što se tiče Salzburga, advent u tom gradu nudi magičan spoj male noćne muzike i marcipana, kažu u “Generalturistu” o adventskim putovanjima u Salzburg i Beč za koje treba izdvojiti od 650 kuna na više, ovisno o aranžmanu.
Vezano za novogodišnje aranžmane, u “Generalturistu” navode kako su Madrid i Tunis, svojom atraktivnošću i povoljnom cijenom pravi hit na tržištu. Za njih se još uvijek obrađuju upiti za charter putovanja. Što se tiče Hrvatske, “Generalturist” nudi raznovrsne blagdanske aranžmane diljem zemlje. Među najtraženijim aranžmanima je Slavonija s izletom u Baranju, Kvarner i Dalmacija. Popularne su i toplice u sjevernoj Hrvatskoj i tradicionalno Plitvička jezera.
U agenciji “Aquarius”, kao i u “Generalturistu”, najbolje se prodaju skijaški aranžmani za prvi tjedan u siječnju sljedeće godine. Kod njih su najtraženija slovenska skijališta, osobito Bohinj. Što se tiče cijena, sedam dana u Bohinju, u udarnom siječanjskom terminu, polupansionski hotelski smještaj, stoji gotovo dvije tisuće kuna.
Osim zimovanja, “Aquarius” u svojoj ponudi ima i raznovrsne novogodišnje aranžmane. Najbrojniji su novogodišnji dočeci u europskim prijestolnicama, Parizu, Londonu, Pragu, Budimpešti, Lisabonu … Što se tiče cijena najpovoljniji su Budimpešta i Sarajevo za koje treba izdvojiti 850, odnosno 890 kuna. Pariz i London stoje preko četiri i pol tisuće kuna. Među Zadranima su već tradicionalno popularni Beč i Prag koji stoje 1440, odnosno 1490 kuna.
Prodajom blagdanskih i skijaških aranžmana zadovoljni su i u zadarskoj agenciji “Terra”. Unatoč gospodarskoj krizi i recesiji, u “Terri” kažu kako je za hrvatski skijaški tjedan, dakle udarne termine u siječnju, sada teško pronaći mjesto na inozemnim skijalištima.
– Skijaški aranžmani za udarni tjedan početkom siječnja su rasprodani. Ljubitelji skijanja već su odavno rezervirali svoja mjesta na skijalištima. Zadranima su najdraža skijališta u Italiji i Austriji. Kažu da tko jednom proba skijati tamo, uvijek se ponovo vraća, kažu u “Terri”, dodajući kako se Zadrani, koji vole skijanje, zimovanja nisu odrekli ni u kriznim vremenima.
Za razliku od skijaških aranžmana, koji su u udarnim terminima rasprodani, u ponudi je još uvijek adventsko putovanje u Beč. Za trodnevni aranžman treba izdvojiti 1.190 kuna. U “Terri” nude i novogodišnje aranžmane, već ima upita za Prag i Sarajevo te tradicionalne dočeke Nove godine u poznatim dalmatinskim hotelima, u Splitu, Vodicama, Maraskoj… Ukoliko se bukiranje skijaških i blagdanskih aranžmana nastavi ovim tempom, nema sumnje da će ove sezone turističke agencije, unatoč krizi i recesiji imati pregršt razloga za zadovoljstvo.


Praznici “upali” u najskuplji termin


Zimski školski praznici se poklapaju s najskupljim skijaškim terminom – tjednom nakon Nove godine. Turističke zajednice već su ranije upozoravale Ministarstvo obrazovanja na činjenicu da su školski praznici neposredno nakon Nove godine nepotreban udar na džepove hrvatskih obitelji. Zbog toga što i ove godine na skijanje moraju ići za školskih praznika, koji “upadaju” u najskuplji termin, hrvatski će skijašI za odmor morati izdvojiti osam milijuna eura više nego da idu tjedan dana kasnije, kada cijene padaju i do 30 posto.