Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kutija: Dodatna zaštita Slavonije i Dalmacije od ulaska GMO-a u ekosustav

28.10.2011. 22:00
Kutija: Dodatna zaštita Slavonije i  Dalmacije od ulaska GMO-a u ekosustav


Iako Hrvatska ima zakon o GMO-u, i ova se inicijativa može percipirati kao dodatni element zaštite hrvatskog prostora od ulaska genetski modificiranih organizama u ekosustav, rekao je Kutija


Saborski Odbor za zaštitu okoliša  svoj rad u ovom sazivu Hrvatskog sabora zaključio je  usvajanjem teksta Prijedloga  Deklaracije o potpori Inicijativi za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od genetski modificiranih organizama, no donošenje deklaracije čekat će  na novi saziv Sabora, pojasnio je član Odbora Branko  Kutija (HDZ).
– Inicijativa za usvajanje  Deklaracije upućena je predsjedniku Sabora koji se o njoj  treba očitovati, nakon čega je  potrebno očitovanje Vlade  RH i tek potom će, prihvati li  Vlada, Deklaracija biti  upućena u saborsku proceduru. Samo tri županije nisu donijele odluku o tome da budu  zone slobodne od genetski  modificiranih organizama;  Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka,  rekao je Kutija koji je, odgovarajući na pitanje koliko je  usvajanje prijedloga ove Deklaracije vezano uz skori ulazak Hrvatske u EU, kazao kako se, iako Hrvatska ima zakon o GMO-u, i ova inicijativa može percipirati kao  dodatni element zaštite hrvatskog prostora od ulaska  genetski modificiranih organizama u ekosustav.
Ovo je s obzirom na atraktivnost hrvatskih područja, a  posebno Slavonije i Dalmacije, smatra Kutija, važna tema prilikom ulaska u EU.
Konsenzus  parlamentarnih odbora
Izmjene i dopune Zakona o  genetski modificiranim organizmima Hrvatski sabor donio je 2009. godine, a saborski  Odbor za zaštitu okoliša u  međuvremenu je prema analognim parlamentarnim odborima Mađarske, Austrije,  Slovenije i Italije pokrenuo  inicijativu za proglašenje regije Alpe-Adria područjem  slobodnim od genetski modificiranih organizama.
– Tijekom 2010. i 2011. godine Inicijativu su podržali  predstavnici Odbora za  održivi razvoj mađarskog parlamenta na sastanku Odbora  za održivi razvoj u Zagrebu u  listopadu 2010. godine i predstavnici Odbora za zaštitu  okoliša austrijskog parlamenta na sastanku u Beču u  veljači 2011. godine. Podrška  ovoj inicijativi dana je javno i  od strane delegacije Odbora  za poljoprivredu Parlamenta  Republike Slovenije na Sastanku predsjednika Odbora  nadležnih za pitanja poljoprivrede Parlamenata zemalja  članica EU i zemalja kandidata održanog u Parlamentu  Republike Mađarske u Budimpešti, 28. ožujka 2011. godine, navodi se u priopćenju  Odbora za zaštitu okoliša.
U tekstu koji prati prijedlog  Deklaracije napominje se kako su županijske skupštine,  koje su svoja područja proglasile slobodnima od GMO-a  i zabranile ispuštanje živih  genetski modificiranih organizama u okoliš, pa i u pokusne svrhe, to učinile pozivajući se na odredbe Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Nadalje se podsjeća kako bi se uvođenjem  GMO-a bez suglasnosti lokalne zajednice kršili temeljni  principi iste povelje, ali i „narušio politički suverenitet  društva, dok bi forsirana uporaba još uvijek nedovoljno  provjerenih tehnologija išla  protiv osnovnih bioetičkih  postulata, ali i savjesti i razuma”.
Šest godina  od županijske odluke
Iz Odbora podsjećaju kako  su izmjene i dopune Zakona o  GMO iz 2009. godine donesene kako bi se, na prvom  mjestu, zabranilo ispuštanje  živih GMO u okoliš. Zakonom je dopušteno ograničeno  i kontrolirano uvođenje genetski modificiranih organizama u okoliš i njihovo korištenje u zatvorenom sustavu, a proizvodi koji sadrže  GMO trebaju prilikom stavljana na tržište biti označeni  takvima.
Još prije nego što je 2005.  godine usvojen Zakon o  GMO-u, skupštine pojedinih  županija počele su tijekom  2004. godine donositi akte u  kojima se protive uvođenju  genetski modificiranih organizama u ekosustav. U ljeto  2004. ovakvu je inicijativu  pokrenuo zadarski HSP na  čijem je čelu tada bio Danijel  Kotlar, a u listopadu iste godine upravo je Branko Kutija  postavio vijećničko pitanje na  ovu temu u Skupštini Zadarske županije. Tijekom 2005.,  kada je nakon lokalnih izbora  HSP postao partner u vladajućoj koaliciji, a Danijel Kotlar zamjenik župana, Županijska skupština usvojila je  Zaključak o neprihvatljivosti  GMO sjemena i davanju prednosti proizvodnji hrane na  ekološkim principima.


Zonu slobodnu od GMO važno je proširiti na susjede




– Prostor Republike Hrvatske, a njime i  uvjetovanost proizvodnje hrane na tradicionalan način, visoke kakvoće utemeljene na svakodnevnom trudu obiteljskih gospodarstva te njihovom naporu usmjerenom očuvanju autohtonog  hrvatskog sela i običaja, nameće potrebnim prepoznavanje različitih mogućnosti njegova racionalnog korištenja te potrebe njegove posebne  zaštite na korist lokalne zajednice i stanovnika. Prepoznajući zaštićena područja prirode kao potencijal razvoja  kompatibilnih gospodarskih i turističkih  aktivnosti u njihovom okružju ističemo  važnost skladnog i održivog suživota s  prirodom na cijelom području Republike Hrvatske, te ovom deklaracijom iskazujemo potporu tradicionalnom i ekološkom uzgoju poljoprivrednih proizvoda, kao i očuvanju bioraznolikosti kao  zalogu sigurne budućnosti ove i generacija koje tek dolaze, stoji među ostalim u prijedlogu teksta Deklaracije u  kojoj se dodaje i kako se ovim podržavaju odluke svih županijskih  skupština koje su svoja područja proglasile slobodnima od GMO-a.
– Proširenje zone bez GMO-a na susjedne zemlje važno je, podsjeća se u  obrazloženju Deklaracije, “jer vjetar,  kukci, voda ne poznaju državne granice, a osiguranje od nepotrebnog rizika može se postići samo zajedničkim  aktivnostima i regionalnom suradnjom  svih zainteresiranih dionika”.


Što je GMO slobodna regija?


GMO slobodna regija označava područje u kojem  nije dopušteno ispuštanje živih genetski modificiranih organizama u okoliš, pa ni onih za koje je  izdano dopuštenje za stavljanje na tržište u svrhu  uzgoja, i to u zaštićenim područjima i u područjima  ekološke mreže, područjima namijenjenim ekološkoj  poljoprivredi i ekoturizmu, u područjima koja predstavljaju zaštitne zone utjecaja, kao i na područjima  koja su odlukom gradskih, općinskih ili županijskih  vlasti proglašena područjima slobodnima od GMO,  napominje se u obrazloženju Deklaracije.