Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Počela kinoteka GKZD

28.10.2011. 22:00
Počela kinoteka GKZD


Projekcijom kultnog filma “Sedmi pečat” Ingmara Bergmana, jednog od najvećih svjetskih filmskih redatelja svih vremena započela je Kinoteka, novi kulturno – obrazovni program Gradske knjižnice Zadar. Ideju i relizaciju ove zanimljive manifestacije koja će se u Knjižničinoj multimedijalnoj dvorani održavati svakog drugog četvrtka s početkom u 19 sati osmislili su knjižničari Branimir Čakić i Ivan Miočić.
– U sklopu Kinoteke prikazivat ćemo klasike svjetskog igranog filma ne ograničavajući se pritom ni žanrovski niti podrijetlom filma. Dakle, biti će tu filmova velikih redatelja poput Bergmana, Fellinija, Forda, Kurosawe, kultnih europskih, američkih, azijskih filmova… Cilj nam je djelovati edukativno i educirati mlađu publiku. Odlučili smo da unaprijed ne odajemo projekcije kako bismo možda i na taj način dodatno zaintrigirali ljubitelje filma i publiku. Ideja se, naravno, razvijala kroz duži period, a valja istaknuti kako smo brojne poticaje za organizaciju jedne ovakve manifestacije dobili i od naših korisnika, kazao nam je uoči prve Kinoteke Branimir Čakić.
U multimedijalnoj dvorani se komotno može smjestiti četrdesetak gledatelja, a prvoj je projekciji prisustvovalo njih dvadesetak. Svi su filmovi opremljeni prijevodom na hrvatski jezik i svi su iz fonda Gradske knjižnice Zadar.
Prije projekcije “Sedmog pečata” Ivan Miočić je najavio kako će se filmovi prikazivati u tri ciklusa. Prvi će biti ciklus velikih redatelja, potom kultnih filmova i, najzad, žanrovskih klasika.
Ostaje zapaziti kako je publika ovu manifestaciju već s prvom projekcijom prihvatila izvrsno, te kako je, s obzirom na filmsku ponudu u našem gradu, riječ o inicijative vrijednoj svake pohvale.