Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sabor raspušten iz drugog pokušaja

28.10.2011. 22:00
Sabor raspušten iz drugog pokušaja


Mandat po Ustavu traje četiri godine. To je 11. siječanj 2012. Ako ne bude kvoruma, prekinut ću sjednicu. I Sabor nastavlja sa radom u skladu s Ustavom, zaprijetio je Bebić


Sabor je jučer većinom glasova donio odluku o samoraspuštanju. Iako je zasjedanje prošlo bez većih napetosti na samom je početku izgledalo da bi u pitanje moglo doći čak i čak i samoraspuštanje. Naime, točno u podne za kada je bio određen početak sjednice u sabornici nije bilo kvoruma. Razlog tomu bio je izostanak šestoro zastupnika HSS-a, a situacija je izgledala toliko zabrinjavajuća da je predsjednik Sabora Luka Bebić odlučio zaprijetiti produžetkom sjednice i odgodom izbora
– Ako se slučajno dogodi da ne budemo imali kvoruma i za izglasavanje raspuštanja Sabora, onda Sabor dalje radi. Ovaj mandat po Ustavu traje četiri godine. A to je 11. siječanj 2012.. Ako ne bude kvoruma, prekinut ću sjednicu. I Sabor nastavlja sa radom u skladu s Ustavom, zaprijetio je Bebić.
Pomirljiva oporba
Nakon toga u Sabornicu su se ipak spustili šestoro zastupnika HSS-a koji su u to vrijeme imali sastanak u uredu šefa stranke Josipa Friščića. Razlog njihovog izostanka bio je u protivljenju uvrštenju u dnevni red zakona o vodama i ukidanju zakona o golfu. Kako se moglo neslužbeno doznati, u četvrtak su se oko toga čak sukobili osobno Friščić i premijerka Jadranka Kosor. Međutim, HSS-ovci su se vratili, što je još važnije, s njima su to učinili i oporbeni zastupnici koji su zadnjih desetak dana bojkotirali rad Sabora. I onda je sve proteklo glatko. Izglasani su i vode i golf, zatim dio zakona koji su prije raspravljeni, te na kraju i privremeno financiranje za prva tri mjeseca 2012. te na kraju i odluka o samoraspuštanju. Nakon toga uslijedilo je zajedničko fotografiranje zastupnika, a potom i skromni domjenak.
Pokazalo se jučer da HDZ ipak može sam skupiti kvorum. Ključna je uloga bila Biance Matković koja je zna par sat prekinula porodiljni,  jučer je bila 77. ključni zastupnik vladajuće većine.
Oporba je jučer optužila HDZ da su zbog sastavljanja kvoruma bojkotirali sjednicu Mandatno imunitetnog povjerenstva na kojoj je trebao biti skinut imunitet nezavisnom Ivanu Čehoku. Potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk (SDP) rekao je da je “na djelu novi oblik političke trgovine”, odnosno da je HDZ Čehoku ostavio imunitet u zamjenu za održavanje kvoruma. Čehok je na to odgovorio da se ovdje radi tek o “Baukovoj izuzetno bujnoj mašti”. Međutim, iz HDZ-a je našem listu potvrđeno da su nezadovoljan činjenicom da je DORH-ov zahtjev stigao baš sada, a ne smatraju slučajnošću da je predsjednik Ivo Josipović baš za jučer zakazao svoj dolazak u Varaždin gdje ga je po protokolu morao dočekati tamošnji dogradonačelnik Zlatko Horvat, ujedno i nezavisni zastupnik koji podržava HDZ u Saboru.
Bebić je na kraju sjednice zastupnicima poželio “puno sreće, dobro zdravlje i da im se ostvari ono što žele”.
Memedi ima para
Zanimljivo je da će Bebić, iako se ne namjerava kandidirati na izborima, predsjedati i prvom konstituirajućom sjednicom novog saziva. Naime, saborski poslovnik kaže da do “izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva”. Još jedan od vodećih ljudi HDZ-a neće biti u novom sazivu. To je dosadašnji šef kluba zastupnika Andrija Hebrang koji se oprašta od visoke politike, a od svojih je kolega kao oproštajni poklon dobio naliv pero i kravatu.
Jedini zastupnik koji je glasao protiv raspuštanja bio je Nazif Memedi. U šali smo ga upitali je li to bilo zbog toga što će zbog raspuštanje ostati bez dvije plaće. Taj motiv se spominjao kada su 2003. protiv raspuštanja glasovali Zlatko Canjuga i Romano Meštrović.
– Nije istina, Memedi ima para. Želio sam protestirati jer ovi iz opozicije zadnjih tjedana nisu dolazili u Sabor, a primali su plaću, rekao je Memedi, čiji će slogan u kampanji biti “S Memedijem u Europu”.