Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Suša i dohranjivanje ovaca podiglo cijenu paškog sira sa 170 na 220 kuna

28.10.2011. 22:00
Suša i dohranjivanje ovaca podiglo cijenu paškog sira sa 170 na 220 kuna


Ovčari su imali velike troškove, no je li podizanje cijena Paškog sira dobar način za nadoknađivanje troškova i hoće li tržište izdržati povećanu cijenu sira, cijenu koja je dvostruka u odnosu na prije deset godina?! – Nisam siguran da će podizanje cijene sira puno pomoći, kaže Ivo Festini Madona


Na Pagu su nedostajala samo 23 dana do povijesnog meteorološkog rekorda, do godine dana bez obilnije kiše. Posljednja obilnija kiša koja je natopila tlo s više od 30 litara kiše po metru četvornom na Pagu je pala u studenom prošle godine. Od studenog je bilo nekoliko kišnih dana, ali palo je tek od jedne do tri litre kiše po metru četvornom, što je premalo. Dok su, stojeći prije koji dan na rivi, Pažani promatrali kako se s juga razvlače tmurni, kišni oblaci nekima kao da je bilo žao.
Oboren rekord
– Neće valjda pasti, a samo nam dvadesetak dana fali do cijele godine bez kiše, govorili su.
– E, vi uživajte u rekordima, a nama neka crkavaju ovce, dobacivali su ovčari.
Oblaci se razvukli nad Pagom i u dva dana palo je oko 35 litara kiše po metru četvornom, upravo kao i za one posljednje kiše, u studenom prošle godine. Do pune godine dana bez kiše nedostajala su tri tjedna, no ipak je oboren rekord. Naime, do sada najduža zabilježena suša na Pagu bila je 1921. godine i trajala je sedam mjeseci. Posljednja suša trajala je jedanaest mjeseci i sedam dana. Nad Pagom su se dva dana razvlačili oblaci, a onda je pala i kiša. Padala je nekoliko dana i kako su potvrdili poljoprivrednici, uspjela je probiti tlo do dubine od desetak centimetara.
Pašnjaci bez trave
– Posljednjih dana je palo dosta kiše, ali to neće pomoći jer na pašnjacima u ovo vrijeme neće niknuti trava. Ova sada kiša više će se odraziti na rast proljetne trave, a to je dobro za ispašu u vrijeme kada traje mužnja, kaže poznati paški ovčar i proizvođač vrsnih sireva Ivo Festini Madona.
Stručnjaci navode kako ovca prosječno dnevno popije oko pet litara vode i pojede oko kilogram hrane. Prema podacima Ivice Peranića iz Javne poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore, na Pagu ima oko 30.000 ovaca. Za napajanje ovaca dnevno je potrebno 150.000 litara vode i 30 tona hrane. Samo u razdoblju mrkanja, u trideset dana, od kolovoza do rujna, ovcama je trebalo osigurati 4.500.000 litara vode i 900 tona hrane. To su goleme količine, a istovremeno na pašnjacima nije bilo ni vode ni trave.
Dohranjivanje povećava troškove
Ovčari dohranjuju ovce sijenom iz Like i Istre i kukuruzom što im povećava troškove i neki su rješenje za nadoknađivanje troškova pronašli u podizanju cijene Paškog sira. U posljednje dvije godine cijena Paškog sira se od 150 kuna po kilogramu podigla na 170, a mnogi sada Paški sir prodaju i po 200 i 220 kuna po kilogramu. Ivo Festini Madona smatra kako bi o povećanju cijene Paškog sira trebalo dobro razmisliti i navodi kako bi bilo dobro zadržati cijenu od 170 kuna po kilogramu.
– Nisam siguran da će podizanje cijene sira puno pomoći jer je ova cijena kakva je sada najbolja. S tom se cijenom pokrivaju troškovi, nešto se zaradi, a imamo kupce, kaže Ivo Festini Madona.
Neki paški ovčari tvrde kako su uspjeli prodati Paški sir po cijeni od 200 i 220 kuna. Hoće li povećanje cijene sira ovčarima pomoći ili odmoći znat će se do Nove godine jer se uobičajeno do tada proda sir proizveden od siječnja do lipnja. Ostanu li ovčarima zalihe to će značiti da s podizanjem cijene Paškog sira nisu ništa postigli.
S dohranjivanjem ovaca nastavit će se do proljeća, ali ovcama više ne treba donositi vodu jer su se nakon posljednjih kiša napunile bare, lokve i bunari. Ovčari su imali velike troškove, no je li podizanje cijena Paškog sira dobar način za nadoknađivanje troškova i hoće li tržište izdržati povećanu cijenu sira, cijenu koja je dvostruka u odnosu na prije deset godina nitko ne može predvidjeti.