Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Susret u povodu prvog snijega na Svetom brdu

28.10.2011. 22:00
Susret u povodu prvog snijega na Svetom brdu


Taj prvi snijeg sve nas okuplja i veseli bez obzira na prisnost i razmirice, kazala je Biloglav objašnjavajući kako je to povod druženja na kojemu su prikazane i spomenute projekcije


Pred sedamdesetak planinara u Planinarskom društvu Paklenica održana je projekcija kratkog filma “Sjeverni kuloari” koji je snimio Marko Lokas, a nakon toga prikazana je i projekcija fotografija Velebita zimi koje je uslikao fotograf i planinar Ivan Ćorić.
Film “Sjeverni kuloari” snimljen je prije tri godine, a u 12 minuta prikazana je snimka alpinista PD Paklenica koji su ispenjali prvenstveni smjer na sjevernu stranu Svetog brda te sjevernu stranu Vaganskog vrha. O ovom pothvatu u kojem su sudjelovali članovi HGSS stanice Zadar – Neven Zrilić i Siniša Primožić, a u usponu na Vaganski vrh i Šime Jukić te Mišo Kamber, u filmu je više rekao Primožić, objašnjavajući da se ovakva prilika čekala 30 godina, jer uspon je bio moguć samo kada je jako hladno, a na vrhovima je led i bura, zbog čega je film i obilovao snimkama gotovo nemogućih uvjeta za planinarenje.
Silvana Biloglav, koja je zadužena za medije opisala nam je ovaj planinarski susret održan u čast prvog ovogodišnjeg snijega na Svetom brdu.
– Mi planinari smo čudni svati. Kao i ostali normalni svijet koprcamo se u vrevi obaveza i događaja na koje možemo i ne možemo utjecati. Godine idu, živi se s problemima lakše i teže rješivima, mijenjaju se političke stranke, položaji zvijezda na nebu i njihovi odnosi, tečajne liste, događaju se uragani i potresi, podnose se bolesti, rastanci s najdražima i ljetne omare. A kad žege prestanu, nepoznate zračne mase i vlage zraka, niske temperature i određene visine oblaka, na najviše vrhove planina nježno spuste prve pahulje i zabijele iz Zadra jasno vidljivu oblinu Svetog brda, kazala je Biloglav, dodajući da je to vrijeme kad telefoni zazvone i osjeća se uzbuđenje i radost u glasovima kao u predbožićno vrijeme. – Taj prvi snijeg sve nas okuplja i veseli bez obzira na prisnost i razmirice, kazala je Biloglav, objašnjavajući kako je to povod druženja na kojemu su prikazane i navedene projekcije.
Nakon projekcija za okupljene planinare pripremljena je i zakuska.