Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uvjetne kazne odvjetnicima Jošanoviću i Nižiću

28.10.2011. 22:00
Uvjetne kazne odvjetnicima Jošanoviću i Nižiću


Nižić je “zahvalio” Rizviću što mu je u dva navrata javio u kojim su fazama zahtjevi njegovih klijenata za ublažavanje kazni, te kakva je disciplinska presuda izrečena odvjetniku Marku Marinoviću. Dojavio mu je i odluke Vrhovnog suda u tri slučaja što ih je rasplitao Županijski sud u Zadru


Korupcijska afera u koju je umiješan voditelj pisarnice Kaznenog odjela Vrhovnog suda Hakija Rizvić jučer je dobila svoj pravorijek. Na nagodbu s USKOK-om pristala su dvojica odvjetnika – Predrag Jošanović i Gordan Nižić – koji su priznali da su davali mito Rizviću. Obojica su kažnjena sa šest mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana.
Pulski odvjetnik Jošanović 5. studenog 2009. Rizviću je u jednom zagrebačkom kafiću dao mobitel “Nokia N 97” vrijedan gotovo 6.000 kuna, da bi mu za uzvrat Rizvić idući dan javio kakvu je presudu Vrhovni sud donio u slučaju tročlane skupine krijumčara droge što ju je predvodio Momčilo Vujačić. Javio mu je kratko “jedna gore, jedna dolje” čime je opisao visine pravomoćno izrečenih kazni. Sa suda je pak strankama ta odluka poslana tek 13. travnja 2010. godine.
I o presudi razbojničkom trojcu koji je u kolovozu 2002. opljačkao poslovnicu Eurotoursa Rizvić je javio Jošanoviću 5. veljače 2010., mjesec dana prije nego što ju je Vrhovni sud i službeno poslao Županijskom sudu u Puli. Uputio je odvjetniku SMS “jasarevic na dva mjeseca za opće dobro”. Zbog toga je Jošanović kažnjen za davanje mita, a bivši voditelj pisarnice nije se zbog bolesti jučer pojavio na sudu, pa će svoj pravorijek još neko vrijeme pričekati. Vrlo teško će moći poricati optužbe budući da je i drugi optuženik u ovom slučaju, zadarski odvjetnik Gordan Nižić priznao svoju krivnju.
Naime, tijekom prisluškivanja istražitelji su 16. studenog 2009. godine u 15.43 sati uhvatili njegove riječi upućene Rizviću u telefonskom razgovoru: “…najviše vam hvala, jedan moj prijatelj vas pozdravlja, pa će vas se sjetiti ovih dana…”. Mjesec dana kasnije poručio mu je:”… čujemo se, stići će neka božićnica ovih dana…” I u siječnju 2010. godine javio mu je: “… poslat ću vam poštom jednu božićnu čestitku…”. Zahvalio je tako što mu je Rizvić u dva navrata javio u kojim su fazama zahtjevi njegovih klijenata za ublažavanje kazni, te kakva je disciplinska presuda izrečena odvjetniku Marku Marinoviću. Dojavio mu je i odluke Vrhovnog suda u tri slučaja što ih je rasplitao Županijski sud u Zadru.