Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadarska županija među najcentraliziranijima u zemlji

28.10.2011. 22:00
Zadarska županija među najcentraliziranijima u zemlji


U Zadru se ostvaruju dvije trećine gospodarstva županije, pa je samo u Karlovačkoj županiji centralizacija izraženija – Pet vodećih tvrtki u Zadarskoj županiji iznimno je važno, ali ne dominantno u strukturi gospodarstva


Fina je izračunala kolika je važnost županijskih središta u gospodarstvu hrvatskih županija te,  također, i važnost pet najjačih tvrtki u svakoj županiji  u ukupnom gospodarskom  rezultatu.
Iznimki ima (Istra, Zagrebačka županija i sl.), no u  većini slučajeva u zemlji  županijska središta dominiraju gospodarstvom županije, slično kako Zagreb dominira sveukupnim gospodarstvom države.
Zadarska županija spada  u najcentraliziranije u državi  jer gospodarstvo Zadra stvara 67,1 posto ukupnog  prihoda svog gospodarstva  županije, odnosno 63,8 posto sve dobiti gospodarstvenika u županiji. Veći udjel u  ukupnom gospodarstvu  županije od Zadra u Zadarskoj županiji u cijeloj zemlji  ima samo Karlovac u svojoj  županiji (74 posto), a slijedi  sa 63,7 posto udjela Slavonski Brod u Brodsko-posavskoj… Kod udjela u dobiti  nekoliko je sredina u kojima  je dominacija županijskog  središta izrazitija nego Zadarska, a predvodi ih, također, Karlovac s 81,7 postotnim  udjelom.
Zadarska županija ostaje snažno  centralizirana unatoč primjerima  snažnijih tvrtki na drugim područjima poput Aluflexpacka u Murvici  (Poličnik), Kali Tune – Kalima, Ostree u Stankovcima, Metalnog lijeva  u Benkovcu, Ilirije u Biogradu.
Treba kazati da je u Hrvatskoj simboličan broj županija u kojima sjedište ne uzima više od 50 posto svog  gospodarstva. To svakako možemo  pripisati i dvjema činjenicama – naslijeđu socijalističkog uređenja s megaopćinama koje se negdje i poklapaju s današnjim županijama, kao i  centralizirana usmjerenja na razvoj  gospodarstva u sjedištima i seljenje  života sa sela u grad. Druga je činjenica da su županije u Hrvatskoj mnogobrojne i najčešće definirane područjima proširenog utjecaja jednog  dominantnog grada, a ne istinski  složene i veće regije.
Kod prepletenosti županija i ovisnosti o pet najvećih tvrtki situacija je  ipak drugačija. Iako je koncentracija  prihoda ukupnog gospodarstva na  svega nekoliko tvrtki izražena, ona  kod najizraženijih dominacija u Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji ne prelazi 50 posto  već ostaje na 47 odnosno 44. U nekoliko je slučajeva udjel pet najvećih  tvrtki u županijskim gospodarstvima  manji od 20 posto. Zadarska županija ima udjel pet vodećih tvrtki u  ukupnim prihodima gospodarstva na  23 posto, što nije preizražena ovisnost. U tih pet tvrtki prema posljednjim podacima spadale su Tankerska plovidba, Aluflexpack, Sonik i  Bakmaz, dok je peta u posljednjim  godinama varirala, a trenutačno je to  Kali Tuna (podaci za 2010. godinu).
  Kada je u pitanju udjel ovih tvrtki u  ukupnoj dobiti gospodarstva on je u  Zadarskoj županiji iznosio 40 posto.  U Karlovačkoj županiji je to iznosilo  čak 70 posto, a u Istri 52 posto.