Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski maslinari ušli u vodič Flos Olei 2012.

28.10.2011. 22:00
Zadarski maslinari ušli u vodič  Flos Olei 2012.


Flos Olei je najpoznatiji i najpriznatiji  svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja  kojeg uređuje Marco Orregia, eno-gastro-oleo novinar i ocjenjivač. Prijašnjeg naziva L’extravergine,  današnji Flos Olei je alfa i omega svjetske produkcije EDMU (ekstra djevičanskog maslinovog  ulja).
U izdanje Flos Olei za 2012. godinu ušla su 43  istarska maslinara i četiri dalmatinska. Flos Olei  najboljim ekstra djevičanskim maslinovim uljima  iz Zadarske županije proglasio je ulja maslinara dr.  Ivice Vlatkovića iz Novigrada, Marina Matešića iz  Dikla i Ratka Romića iz Briševa, a iz Šibensko-kninske županije najbolje ulje je maslinara Petra Škorića.   
U ovoj publikaciji zastupljene su 42 zemlje na pet  kontinenata. Italija ima najviše uvrštenja, Francuska s podosta proizvođača ima 12 uvrštenja,  Grčka kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača  ima samo 4, dok Hrvatska ima 49 uvrštenja od  čega 43 iz Istre. Tim brojem Istra je ponovno druga  regija na svijetu, poslije Toskane, po broju uvrštenih proizvođača ekstra djevičanskih maslinovih  ulja.
– Čestitam mom prijatelju Marinu Matešiću i maslinaru Ratku Romiću što su napravili kvalitetna  ulja i što smo zajedno doprinijeli da se uz Istarsku i  Zadarska županija afirmirala u svjetskom vodiču  ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Bilo bi mi drago da iduće godine još odličnih zadarskih maslinara uđe u vodič tako da prezentiramo našu kvalitetu i naš autohtoni sortiment. Vjerujem da će se  i u budućnosti Zadarska županija po kvaliteti i  proizvodnji maslinovog ulja pokazati gotovo jednaka Istarskoj županiji, rekao nam je dr. Ivica Vlatković.
– Ovo je moj drugi ulazak u Flos Olei što mi  predstavlja veliko veselje jer je potvrda kvalitete  moga rada. Uputio bih čestitke nagrađenim prijateljima maslinarima iz Zadarske županije i nadam se da će iduće godine svoje uzorke za Flos  Olei poslati veći broj maslinara sa zadarskog područja, jer sam uvjeren da imamo izvrsna maslinova ulja, kazao je Marin Matešić iz Dikla.  
U Rimu će se 28. studenog 2011. održati promocija  novog izdanja vodiča te svih nagrađenih maslinara.