Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dalekovod i struja devet milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

28.10.2012. 23:00
Dalekovod i struja devet milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Premještanje dalekovoda vrijedno je šest milijuna kuna, izvođač radova je Dalekovod d.d. iz Zagreba, a s Elektrom je potpisan ugovor o priključenju zone na elektromrežu. Raspisan je natječaj za izvođača radova, a vrijednost projekta s izgradnjom trafostanica iznosi oko tri milijuna kuna, kaže načelnik Šimunić
Zona Lonići na 50 hektara državnog zemljišta, koje je Vlada RH prije nekoliko godina bez naknade darovala Općini Bibinje, uporno se odupire recesiji i gospodarskoj krizi. Radovi na infrastrukturi u završnoj su fazi. Izgrađene su prometnice, nogostupi, dvije trafostanice, podignuti stupovi za vanjsku rasvjetu, ugrađen sustav odvodnje, vodovodna mreža, struja i telekomunikacije.
Zona s pogledom na more
– Za završetak radova na prometnicama potrebno je još tamponiranje i asfaltiranje, a za vanjsku rasvjetu rasvjetna tijela i LED-žarulje, rekao je načelnik Nino Šimunić.
U zoni s pogledom na more, zoni koja se naslanja na Jadransku magistralu, luku Gaženicu i brzu cestu Zadar II – Gaženica, građevni dio radova vrijedan 13,2 milijuna kuna izvodi tvrtka Sarađen, instalacijske radove za struju i telekomunikacije vrijedne 1,4 milijuna kuna Konektor, a odmah poslije blagdana Svih svetih radove premještanja dalekovoda vrijedne šest milijuna kuna HEP-prijenos, odnosno izvođač radova Dalekovod d.d. iz Zagreba.
– Rekonstrukcija, odnosno premještanje elektroenergetskih prijenosnih vodova 110 kV na području zone predviđa od dva dalekovoda napraviti jedan sasvim novi dio dalekovoda, objašnjava načelnik Šimunić.
Predviđena rekonstrukcija dalekovoda DV 110 kV Obrovac – Zadar izvršit će se u rasponu između stupova broj 212 do 216 i dalekovoda DV 110 kV Biograd – Zadar u rasponu između stupova broj 69 do 73.
– S Elektrom je potpisan ugovor o priključenju zone Lonići na elektromrežu na lokaciji Barbaričina-Gaženica. Raspisan je natječaj za izvođača radova, vrijednost projekta s izgradnjom trafostanica iznosi oko tri milijuna kuna, obznanio je bibinjski načelnik naglasivši kako je još ostalo 15 parcela za prodaju.
Planirana investicija u izgradnju infrastrukture je 30 milijuna kuna. Poslovna zona Lonići značajna je ne samo za Bibinje koje će dobiti još veći značaj, nego i za cijelu županiju.
– Nije nam bio cilj samo prodati terene, nego da tim novcem gradimo infrastrukturu da bi zona što prije zaživjela i dala poticaj razvoju cijele općine, ističe Šimunić.
Na terenima poslovne zone Lonići trebali bi se proizvoditi mali specijalni alati, konopi, građevinska ljepila, reklame, betonski elementi, madraci, drvna građa, krovne konstrukcije i drugo.
Zapošljavanje Bibinjaca
– Čim se razmjesti dalekovod vrlo brzo će se započeti otvarati poslovni subjekti. Bibinje su uvijek bile živahno mjesto, puno mladih, a ovi projekti će im omogućiti zapošljavanje. Nama je prvenstveni cilj da se zaposle naši ljudi, mještani, a bit će posla i za druge, poručio je Šimunić ističući kako je najteži dio posla bio rješavanje administracije.
U ova recesijska vremena u Bibinjama je uveden novi model planiranja po modelu EU kako bi se moglo privući što više sredstava iz europskih strukovnih fondova kad Republika Hrvatska sredinom iduće godine postane punopravnom članicom Europske unije.
– Prije nepunih pola godine u engleskom gradu Blackpoolu dodijeljeno nam je priznanje Vijeća Europe za poticajne, inovativne projekte u respektabilnoj konkurenciji od čak 40-ak velikih obalnih gradova Europe koji su se prijavili na natječaj. Važna nagrada i priznanje dodijeljeni su Bibinjama za poslovnu zonu Lonići u izgradnji, podsjeća Šimunić.
Bibinje su kao malo mediteransko mjesto za inovativne projekte dobile ova vrijedno priznanje na natječaju Vijeća Europe kojim se ocjenjuju najbolji projekti na lokalnoj razini.
– Ono što smo zacrtali prije šest, sedam godina, sad ostvarujemo, a bit će toga još, najavljuje ambiciozno Šimunić koji je na dužnosti načelnika Bibinja još od 1999. godine kad je sa 28 godina postao jedan od najmlađih načelnika u Hrvatskoj.
Naime, Bibinjci ne misle stati na zoni Lonići, upravo dovršavaju dokumentaciju za zonu Gromica koja je na čak 125 hektara kod izlaza s brze ceste na Babindubu. Za ovu zonu veliki interes pokazuju ulagači u obnovljive izvore energije.