Foto: Vedran SITNICA
U medu “krilati farmaceuti” skupljaju najplemenitije iz prirode, iz cvijeta. Oni nakon što uzmu nektar iz cvijeta prerade ga u svom laboratoriju. Rezultat je proizvod koji ima 500 sastavnica i do savršenstva je izbalansiran ne samo za pčelinji organizam nego i za ljudski, istaknuo je Lončar
Med je hrana i lijek, kao i drugi pčelinji proizvodi te ih treba koristiti u svakodnevnoj prehrani bez obzira na životnu dob, zaključak je predavanja dr. Josipa Lončara o apiterapiji.
Predavanje je održano u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu, a organizirali su ga pčelari Udruge Dalmatinka. Ono je dio serije predavanja koje održavaju u Dalmatinki radi edukacije pčelara i šire javnosti o pčelarstvu, važnosti pčela i njihovim proizvodima.
Apiterapija je primjena pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti. Vrijednost i značaj apiterapije su u tome što je ona potpuno prirodan način liječenja, nema štetnih utjecaja, a kontraindikacije su vrlo rijetke. Organizam ne može naviknuti na pčelinje proizvode pa da oni prestanu djelovati. Med je u životu ljudi uvijek predstavljao zdravu i dostupnu namirnicu. U svim narodnim medicinama i svim krajevima svijeta bilježe se brojni recepti s više ili manje meda.
– U medu “krilati farmaceuti” skupljaju najplemenitije iz prirode, iz cvijeta. Oni nakon što uzmu nektar iz cvijeta prerade ga u svom laboratoriju. Rezultat je proizvod koji ima 500 sastavnica i do savršenstva je izbalansiran ne samo za pčelinji organizam nego i za ljudski. Njega možemo preporučiti trudnicama, maloj djeci, djeci školske dobi, odraslima pa i u trećoj životnoj dobi. Kod trudnica izuzetno dobro djeluje na razvoj organa djeteta u prvom tromjesečju. Trudnice će imati manje nuspojava, istaknuo je Lončar dodajući da med, a osobito propolis pa i matična mliječ, izuzetno dobro djeluju na organizam.
– Ne dopuštaju promociju karcinogeneze ili je usporavaju za određeni broj godina, čak desetak i više.
Lončar preporuča koristiti domaći med. Razlog je što kao takav zadržava svih 500 sastojaka od kojih se dio gubi zagrijavanjem, filtriranjem i drugim tehnološkim procesima tijekom prerade.
najnovije
najčitanije
Županija
održive zajednice
Udruzi Volim Vlašići Večernjakova nagrade „Zeleni leptir 2023.”
Zadar
Od subote
U gradskim vrtićima počinju e-Upisi
Kolumne
TV SVEKRVA
Copy paste novinari
Scena
izvor ekskluzivno otkriva
Hailey Bieber razmatra probno razdvajanje od supruga Justina: ‘Treba joj vremena’
Zadar
Nebriga vozača
Na zadarskim cestama više od 2 000 vozila kojima je istekla prometna, a jedna skupina je najgora
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA