Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dundee, Edinburg i London žele suradnju sa Zadrom

Autor: Damir Maričić

28.10.2012. 23:00
Dundee, Edinburg i London žele suradnju sa Zadrom


Zadrani i Šibenčani u tri su dana u Škotskoj i Londonu odradili osam prezentacija i susreta u cilju promicanja suradnje gradova, gospodarske suradnje i suradnje sveučilišta – Lord Dundee pokazao se izniman lobist i veliki prijatelj Zadra


Predstavnici Grada Zadra i Grada Šibenika predvođeni zamjenikom gradonačelnika dr. Draženom Grgurovićem i gradonačelnikom dr. Antom Županovićem, zajedno s predstavnicima Zadarskog sveučilišta predvođenih dr. Leonardom Marušićem, te gospodarstvenicima, posebno iz sektora poljoprivrede i prehrane bili su u službenom posjetu Velikoj Britaniji, poglavito Škotskoj gdje su u nabijenom itinereru odradili osam susreta i prezentacije u tri dana u Dundeeju, Edinburgu i Londonu, te nekoliko manjih škotskih gradova.
– Lord Dundee nas je oduševio svojom privrženošću i zainteresiranošću da se nešto napravi. Odmah po prvim kontaktima povezali su se i sa Zadarskim sveučilištem, a napomenut ću da je Škotska ponosna jer kao mala zemlja ima tri u 100 najboljih sveučilišta na svijetu, kazao nam je dr. Grgurović.
Zadar i Šibenik u zajedničkoj misiji
Dogovor je bio da se prijateljstvo pokrene zajedno sa Šibenikom, ali usmjeri na konkretnu suradnju sveučilišta, razmjene đaka i studenata, traženje i potpore u Vijeću Europe (Lord od Dundee i tamo je član, ali i lobist u odboru za prijateljstvo s Hrvatskom) te dovođenju gospodarstvenika.
Delegacija je boravila u Škotskoj i Londonu od 22. do 24. listopada i u kontaktima s brojnim tamošnjim visokim dužnosnicima promovirala gospodarske, turističke, gastronomske, visokoškolske, znanstvene i ostale potencijale.
Tijekom tri dana boravili su u Dundeeu, Edinburghu i Londonu i pritom se susrela s brojnim političkim i gospodarskim predstavnicima tih gradova. Primio ih je i gradonačelnik Edinburgha Donald Wilson, kao i škotski ministar vanjskih poslova Humza Yousaf.
Održali su pred gospodarstvenicima, političarima i potencijalnim investitorima prezentacije u kojima su govorili o potencijalima ove regije i mogućnostima ulaganja i suradnje. Na prvom mjestu su ulaganja u turizam te uvoz zdrave hrane koja je i posluživana nakon svakog izlaganja. Postignut je dogovor o suradnji između naših i i britanskih srednjih škola i sveučilišta, poglavito nakon ulaska Hrvatske u EU.
Sve su susrete pratile degustacije i konzumacije ovdašnjih proizvoda. Proizvođači nam kažu da su naišli na oduševljene, te da su ostvareni i prvi kontakti koji mogu dovesti do poslovnih odnosa.
Vratiti letove za Edinburg?
Održan je susret s političkim vrhom Dundeeja, grada sa 185.000 stanovnika, starom “prijestolnicom” Donje Škotske a nadati se da će uz moguće sufinanciranje iz fondova Vijeća Europe ovdašnji i tamošnji srednjoškolci i studenti uskoro u razmjenu. Na sveučilištu Abertey, posebno svjetski znanom zbog programiranja kompjutorskih igrica, razgovaralo se o suradnji s ovdašnjim sveučilištem. U okružju grada Angusa obiđen je i najstariji golf teren i rodno mjesto svjetskog golfa – St. Andrew, a u okružju su čuveni najznaniji golf-tereni na svijetu gdje se čeka i nekoliko godina za odigrati partiju. Tamo je demonstrirana ovdašnja ponuda hrane i pića. Navečer je u najistaknutijoj trgovini delikatesa iz cijelog svijeta isto ponovljeno i u Dundeeju pred 50-ak najistaknutijih predstavnika političkog, ali i gospodarskog života područja.
Uslijedilo je predstavljanje i susret u Edinburgu, jednom od najljepših, po mnogima najljepšem gradu na otoku, uz prijam kod gradonačelnika. Istaknuto je žaljenje što se Ryanairova linija Zadar – Edinburg nije održala zbog – manjka interesa. Načelan je dogovor traženje za ponovnom uspostavom, te niz međusobnih aktivnosti na popularizaciji Edinburga u nas kao i zadarskog i šibenskog kraja tamo. Dogovoren je nastup na čuvenom ovdašnjem festivalu koji se održava kroz cijeli kolovoz, a čemu bi trebalo prethoditi snažnije predstavljanje u nas te potom odlazak i naših umjetnika tamo.
Održan je susret s predstavnicima tamošnjeg Univerziteta Napier. Potom i susret s ministrom vanjskih poslova Škotske. Po povratku u London u Veleposlanstvu RH ambasador dr. Ivan Grdešić organizirao je veliku promociju za 50-ak istaknutih osoba uz degustaciju ovdašnjih specijaliteta.


Lord Dundee prijatelj Hrvatske




Priče ne bi bilo bez lorda od Dundeeja – Alexandera Scrymgeoura, počasnog konzula Republike Hrvatske u Škotskoj, lobista i prijatelja Hrvatske, 29 godina člana Doma lordova, a koji je i sam prebirući arhive veza i prijateljstva naišao na nikad dovršeno “bratimljenje” Zadra i Dundeeja iz davne 1959. godine. Kontakti putem Veleposlanstva Velike Britanije, potom Britansko hrvatski poslovni susret u Zadru, onda i skup parlamentaraca svijeta pod UN-om u Zadru obnovili su prijeteljevanje.
O širokogrudnosti lorda od Dundeeja govori i smještanje delegacije od 16 članova delegacije u svoj dom – dvorac pored Dundeeja.


Gospodarski predstavnici


Zadar su u gospodarskom smislu predstavljali Vandri Montabelo iz Maraske, Goran Plazonić iz Cromarisa, te vinari Šime Škaulj, Damir Jurjević i Radoslav Bobanović (predstavljajući i MasVin kao najvećeg ovdašnjih uljara), a bili su tu i ovdašnji sirevi Paške sirane kao i pršuti, dok su iz Šbenika bili tu i predstavnici TEF-a, Remontnog brodogradilišta kao i TZ.


Na putu bratimljenja


– Nastavit će se formalna procedura ka bratimljenju Zadra i Dundeeja, kao i Šibenika i sjevernog škotskog grada Invernessa, sjedišta okolnih otoka, suradnja Zadarskog sveučilišta te sveučilišta Abertey i Univerziteta Napier iz Edinburga, predstavljeni su ovdašnji projekti kako Šibenika tako i Zadra poput Luke Gaženica, Športskog centra Višnjik, Zone Crno, turističkih područja, prehrambenih potencijala, navodi Grgurović.