Dundee, Edinburg i London žele suradnju sa Zadrom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zadrani i Šibenčani u Škotskoj

Predstavnici Grada Zadra i Grada Šibenika predvođeni zamjenikom gradonačelnika dr. Draženom Grgurovićem i gradonačelnikom dr. Antom Županovićem, zajedno s predstavnicima Zadarskog sveučilišta predvođenih dr. Leonardom Marušićem, te gospodarstvenicima, posebno iz sektora poljoprivrede i prehrane bili su u službenom posjetu Velikoj Britaniji, poglavito Škotskoj gdje su u nabijenom itinereru odradili osam susreta i prezentacije u tri dana u Dundeeju, Edinburgu i Londonu, te nekoliko manjih škotskih gradova.

- Lord Dundee nas je oduševio svojom privrženošću i zainteresiranošću da se nešto napravi. Odmah po prvim kontaktima povezali su se i sa Zadarskim sveučilištem, a napomenut ću da je Škotska ponosna jer kao mala zemlja ima tri u 100 najboljih sveučilišta na svijetu, kazao nam je dr. Grgurović.

Zadar i Šibenik u zajedničkoj misiji

Dogovor je bio da se prijateljstvo pokrene zajedno sa Šibenikom, ali usmjeri na konkretnu suradnju sveučilišta, razmjene đaka i studenata, traženje i potpore u Vijeću Europe (Lord od Dundee i tamo je član, ali i lobist u odboru za prijateljstvo s Hrvatskom) te dovođenju gospodarstvenika.

Delegacija je boravila u Škotskoj i Londonu od 22. do 24. listopada i u kontaktima s brojnim tamošnjim visokim dužnosnicima promovirala gospodarske, turističke, gastronomske, visokoškolske, znanstvene i ostale potencijale.

Tijekom tri dana boravili su u Dundeeu, Edinburghu i Londonu i pritom se susrela s brojnim političkim i gospodarskim predstavnicima tih gradova. Primio ih je i gradonačelnik Edinburgha Donald Wilson, kao i škotski ministar vanjskih poslova Humza Yousaf.

Održali su pred gospodarstvenicima, političarima i potencijalnim investitorima prezentacije u kojima su govorili o potencijalima ove regije i mogućnostima ulaganja i suradnje. Na prvom mjestu su ulaganja u turizam te uvoz zdrave hrane koja je i posluživana nakon svakog izlaganja. Postignut je dogovor o suradnji između naših i i britanskih srednjih škola i sveučilišta, poglavito nakon ulaska Hrvatske u EU.

Sve su susrete pratile degustacije i konzumacije ovdašnjih proizvoda. Proizvođači nam kažu da su naišli na oduševljene, te da su ostvareni i prvi kontakti koji mogu dovesti do poslovnih odnosa.

Vratiti letove za Edinburg?

Održan je susret s političkim vrhom Dundeeja, grada sa 185.000 stanovnika, starom "prijestolnicom" Donje Škotske a nadati se da će uz moguće sufinanciranje iz fondova Vijeća Europe ovdašnji i tamošnji srednjoškolci i studenti uskoro u razmjenu. Na sveučilištu Abertey, posebno svjetski znanom zbog programiranja kompjutorskih igrica, razgovaralo se o suradnji s ovdašnjim sveučilištem. U okružju grada Angusa obiđen je i najstariji golf teren i rodno mjesto svjetskog golfa - St. Andrew, a u okružju su čuveni najznaniji golf-tereni na svijetu gdje se čeka i nekoliko godina za odigrati partiju. Tamo je demonstrirana ovdašnja ponuda hrane i pića. Navečer je u najistaknutijoj trgovini delikatesa iz cijelog svijeta isto ponovljeno i u Dundeeju pred 50-ak najistaknutijih predstavnika političkog, ali i gospodarskog života područja.

Uslijedilo je predstavljanje i susret u Edinburgu, jednom od najljepših, po mnogima najljepšem gradu na otoku, uz prijam kod gradonačelnika. Istaknuto je žaljenje što se Ryanairova linija Zadar - Edinburg nije održala zbog - manjka interesa. Načelan je dogovor traženje za ponovnom uspostavom, te niz međusobnih aktivnosti na popularizaciji Edinburga u nas kao i zadarskog i šibenskog kraja tamo. Dogovoren je nastup na čuvenom ovdašnjem festivalu koji se održava kroz cijeli kolovoz, a čemu bi trebalo prethoditi snažnije predstavljanje u nas te potom odlazak i naših umjetnika tamo.

Održan je susret s predstavnicima tamošnjeg Univerziteta Napier. Potom i susret s ministrom vanjskih poslova Škotske. Po povratku u London u Veleposlanstvu RH ambasador dr. Ivan Grdešić organizirao je veliku promociju za 50-ak istaknutih osoba uz degustaciju ovdašnjih specijaliteta.

Lord Dundee prijatelj Hrvatske
Priče ne bi bilo bez lorda od Dundeeja - Alexandera Scrymgeoura, počasnog konzula Republike Hrvatske u Škotskoj, lobista i prijatelja Hrvatske, 29 godina člana Doma lordova, a koji je i sam prebirući arhive veza i prijateljstva naišao na nikad dovršeno "bratimljenje" Zadra i Dundeeja iz davne 1959. godine. Kontakti putem Veleposlanstva Velike Britanije, potom Britansko hrvatski poslovni susret u Zadru, onda i skup parlamentaraca svijeta pod UN-om u Zadru obnovili su prijeteljevanje.

O širokogrudnosti lorda od Dundeeja govori i smještanje delegacije od 16 članova delegacije u svoj dom - dvorac pored Dundeeja.

Gospodarski predstavnici
Zadar su u gospodarskom smislu predstavljali Vandri Montabelo iz Maraske, Goran Plazonić iz Cromarisa, te vinari Šime Škaulj, Damir Jurjević i Radoslav Bobanović (predstavljajući i MasVin kao najvećeg ovdašnjih uljara), a bili su tu i ovdašnji sirevi Paške sirane kao i pršuti, dok su iz Šbenika bili tu i predstavnici TEF-a, Remontnog brodogradilišta kao i TZ.
Na putu bratimljenja
- Nastavit će se formalna procedura ka bratimljenju Zadra i Dundeeja, kao i Šibenika i sjevernog škotskog grada Invernessa, sjedišta okolnih otoka, suradnja Zadarskog sveučilišta te sveučilišta Abertey i Univerziteta Napier iz Edinburga, predstavljeni su ovdašnji projekti kako Šibenika tako i Zadra poput Luke Gaženica, Športskog centra Višnjik, Zone Crno, turističkih područja, prehrambenih potencijala, navodi Grgurović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno