Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

EU osniva fond za pomoć siromašnima i beskućnicima

Autor: Irena Frlan

28.10.2012. 23:00
EU osniva fond za pomoć siromašnima i beskućnicima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zamišljeno je da taj fond funkcionira po istom principu kao i ostali europski programi: kad zemlja članica osmisli program dobije 85 posto novca iz EU blagajne, a ostatak namiri iz vlastitog proračuna


Dok se Hrvatska priprema za korištenje strukturnih fondova Europske unije nakon što postane članica, u Bruxellesu već smišljaju novi program pomoći od kojeg bi i mi mogli imati koristi. Riječ o novom fondu putem kojeg bi se osiguravao novac za hranu, odjeću i druge potrepštine za najsiromašnije i beskućnike.
Europska komisija proteklog je tjedna predložila uspostavu tog novog fonda koji bi, od 2014. do 2020. godine, na raspolaganju imao 2,5 milijardi eura. Zamišljeno je da taj fond funkcionira po istom principu kao i ostali europski programi: kad zemlja članica osmisli program za financiranje, dobije 85 posto novca iz EU blagajne, a ostatak namiri iz vlastitog proračuna. Prema priopćenju Komisije, zemlje članice bi mogle za sufinanciranje predložiti programe putem kojih bi opskrbljivale siromašne građane hranom ili, primjerice, osiguravale odjeću, obuću i druge ključne potrepštine poput sapuna i šampona beskućnicima te posebno djeci u teškoj materijalnoj situaciji. U provedbi programa nacionalne vlasti surađivale bi s partnerskim organizacijama, uglavnom civilnim udrugama, koje bi bile zadužene da prikupljenu pomoć dostave krajnjim korisnicima. Komisija smatra da bi detaljne kriterije za dodjelu pomoći trebale odrediti ili zemlje članice ili čak partnerske organizacije, budući da one zapravo najbolje znaju kome je i kakva pomoć potrebna.
Prijedlog Komisije o uspostavi novog fonda moraju odobriti i Europski parlament i Vijeće EU-a. Povjerenik Komisije zadužen za zapošljavanje i socijalnu politiku Laszlo Andor nada se da će se to dogoditi. »Bila bi to konkretna demonstracija solidarnosti EU-a s najslabijima, onima koji su najteže pogođeni gospodarskom i socijalnom krizom«, izjavio je Andor.


Više od 110 milijuna Europljana u opasnosti od siromaštva




Podaci Komisije kazuju da je više od 110 milijuna Europljana u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti. Ujedno, više od 40 milijuna ljudi 2010. godine nije si moglo priuštiti mesni, riblji ili odgovarajući vegetarijanski obrok svaki drugi dan što je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, temeljna potreba, a situacija se u međuvremenu, zbog krize, i pogoršala.