Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ove godine isplovilo upola manje brodova nego prošle

Autor: Irena Jurjević

28.10.2012. 23:00
Ove godine isplovilo upola manje brodova nego prošle

Foto: Vedran SITNICA



Sveukupno je u subotu ujutro plovilo 45 brodova, što je upola manje nego prošle godine. Krivac za takav odaziv jest najava loših vremenskih uvjeta zbog čega je velik dio brodica odlučio ne izaći na more


Biogradska posada broda X-cite na čelu s kormilarom Lukom Šangulinom prva je stigla na cilj u blizini gata na staroj zadarskoj rivi u sklopu ovogodišnje regate Zadarska koka. Biograđani su se već na početku izdvojili od ostatka sudionika sve više povećavajući svoju prednost, završivši tako regatu oko 13 sati. Iza njih na cilj su kao drugi pristigli članovi posade jedrilice Gavrilović na čelu s kormilarom Miljenkom Žanićem iz kluba Burin (Novi Vinodolski), dok je treća pozicija pripala zadarskoj jedrilici Gringo 2 i kormilaru Robertu Sandaliću.
 Regata je startala na rivi pored gata nakon čega se kretalo prema oznaci na Vitrenjaku, zatim do Ošljaka, zgrade Zadarskog sveučilišta te natrag na gat gdje je bio cilj.
 U vrijeme početka regate dogodila se i jedna zanimljiva situacija s trajektom Mate Balota koji je u to vrijeme vozio relaciju Zadar – Preko, doznali smo od Zrinke Grancarić, glasnogovornice kluba Uskok. Naime, da ne bi ušao među jedrilice, kapetan broda je zaustavio motore i okrenuo trajekt kako bi zaobišao flotu:
– Taj potez je tražio uistinu velik angažman i da se ovakva situacija dogodila na drugim dijelovima Jadrana to sigurno ne bi gledali. No, Zadar je karakterističan po pažljivim kapetanima, a ovome šaljemo zaista veliku zahvalu, kazala je Grancarić.
Sveukupno je u subotu ujutro plovilo 45 brodova, što je upola manje nego prošle godine. Krivac za takav odaziv jest najava loših vremenskih uvjeta zbog čega je velik dio brodica odlučio ne izaći na more:
– Očekivali smo to jer Zadarsku koku pohodi velik broj rekreativaca koji na more izlaze isključivo kad je “maeštral” i lijepo vrijeme. Ipak kada se zbroje članovi posade, na ovogodišnjoj “Koki” sudjelovalo je oko 200-tinjak ljudi što uopće nije loša brojka, kazala je Grancarić, dodajući kako ih je naposlijetku poslužilo i vrijeme, makar u prvom dijelu, kada je puhao lagani vjetar od 8 do 10 čvorova.