Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Promocija plus: Kalmeta i Bilić u drugom krugu gotovo izjednačeni

Autor: Z L

28.10.2012. 23:00
Promocija plus: Kalmeta i Bilić u drugom krugu gotovo izjednačeni

Foto: PIXSELL



U večerašnjoj emisiji HTV-a Nulta točka objavljeni su rezultati prvih istraživanja pred sljedeće lokalne izbore. Promocija plus za nacionalnu televiziju je ispitivala raspoloženje birača i u gradu Zadru, a rezultati su pokazali blagu premoć HDZ-a i Božidara Kalmete pred SDP-om i Ivom Bilićem. Jedini značajan rezultat uz njih bi postigli Laburisti te njihov pretpostavljeni kandidat, sindikalist Vedran Uranija.
Na postavljeno pitanje “Za koju biste listu najvjerojatnije glasovali u izborima za Gradsko vijeće Zadra?” najviše glasova je dobio HDZ (26,1 posto), a slijede ga SDP (24,7), Hrvatski laburisti (6,7), HSP dr. A. Starčević (2,9), Nezavisna gradska lista (2,5), HSP (2,2), HNS (1,8), dok je neodlučnih 27,4 posto glasača.
Na pitanje kojeg kandidata za gradonačelnika bi glasovali kad bi im ponudili sljedeće kandidate, ispitanici su najviše povjerenja dali Božidaru Kalmeti (31,2 posto), što je ipak ne toliko uvjerljivo vodstvo s obzirom da bi neovisnom SDP-ovom kandidatu Ivi Biliću, za kojeg je najveći dio javnosti nedavno tek prvi put čuo, dali 25,9 posto. Slijede Vedran Uranija (Laburisti) s 14,7 posto, HSS-ova Irena Devčić (4,3), neovisni Reno Sinovčić (3,1), ostali pokrivaju 2,0 posto ispitanika, a neodlučnih je 18,9 posto.
Još je manja razlika u pretpostavljenom drugom krugu. U njemu bi Božidar Kalmeta dobio 42,7 posto glasova, a Ivo Bilić 41,5 posto. Neodlučnih je 15,7 posto.
Naglasimo kako Kalmeta nije potvrdio svoju kandidaturu, a rezultati neovisne liste ovisit će, naravno, i o onima koji će je predvoditi.
Ministar uprave i šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk komentirao je kako su rezultati iznenađujuće dobri s obzirom na nedavno predstavljanje njihovog kandidata.
– Rezultati ispitivanja pokazuju da će HDZ nakon 20 godina izgubiti vlast u Zadru, rekao je Bauk, dodajući kako nije ništa neobično u tome da SDP predlaže kandidata koji nije član stranke.