Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S četiri refula Rijeka Zadrane poslala na dno

Autor: Drago Bajković

28.10.2012. 23:00
S četiri refula Rijeka Zadrane poslala na dno

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadrani su u 13. kolu Prve HNL doživjeli katastrofalan poraz na Stanovima od Rijeke i čvrsto prigrlili fenjer prvoligaške ljestvice. Rani gol već u 6. minuti odredio je daljnji tijek utakmice. Da su Zadrani uspjeli realizirati barem jednu od dvije odlične prigode u prvom dijelu, možda bi u nastavku bilo drugačije, međutim, to se nije dogodilo. U drugom poluvremenu Rijeka je u nekoliko navrata iskontrirala Zadrane i stigla do uvjerljivih 0:4. Zadar je uspio u završnici utakmice zabiti dva gola, ali svima je jasno da se radi o čistoj kozmetici što se tiče krajnjeg rezultata. Zadrani definitivno moraju na generalni remont. Jer, inače, Druga liga kuca na vrata.
Rani gol
Početni sastav nije donio previše iznenađenja, unatoč najavama da će trener Ferdo Milin na travnjak protiv Rijeke poslati momčad s dva napadača. Ipak, svojevrsno iznenađenje bilo je da u zapisniku uopće nije bilo Ivana Jolića i Dragana Župana što znači da su obojica završila na tribinama. U vršku napada usamljen je zaigrao Ivančić, a iza njega ordinirali su Mršić, Begonja i Ćurjurić. Na bokovima su bili Bilaver i Heister, a kao zadnji vezni zaigrao je kapetan Jakov Surać. U zadnjoj liniji očekivano zaigrali su Jerbić, Prahić i Sarić.
Prvu prigodu na utakmicu stvorili su Zadrani. Igrala se 4. minuta kada je Ćurjurić s desne strane izveo korner, a najviši u skoku bio je Jerbić. Nažalost, njegov udarac glavom nije bio dovoljno precizan. I onda šok. Rijeka je u vodstvo došla praktički u prvom napadu, na asistenciju Čuline Cesarec je pogodio za vodstvo gostiju. U 15. minuti Čulina je odapeo sa 20-ak metara, Gluić krajnjim naporom izbija loptu u korner. U sljedećem napadu Rijeka je mogla povisiti vodstvo. Najprije je s desetak metara tukao Benko, u blok, da bi na odbijenu loptu glavom natrčao Cesarec i promašio mrežu s tri metra. Uzvraća Bilaver u 17. minuti, kada su svi mislili da će ubaciti, on je tukao iskosa, ali Mance je siguran. U 22. minuti Heister je odlično opalio sa 22 metra, a Mance loptu krajnjim naporom izbija u korner. Igrala se 25. minuta kada su Zadrani stvorili najbolju prigodu za izjednačenje. Bilaver je povukao po desnoj strani, na drugoj dugom loptom pronašao Mršića koji je iz prve spušta glavom za Ivančića koji s nekoliko metara ne uspijeva pogoditi okvir gola. Do 45. minute ništa se posebno nije događalo na travnjaku Stanova, a onda je Mršić iznenada sa 20-ak metara pokušao pogoditi suprotni kut vratara Mancea, ali nije bio uspješan. Minutu kasnije Mujanovć je s ruba šesnaesterca pogodio gredu Zadrova gola. S rezultatskim zaostatkom, ali minimalnim Zadar je otišao na odmor nadajući se da će u nastavku utakmice uspjeti preokrenuti tijek zbivanja.
Potop
Trener Ferdo Milin je na travnjak u nastavku poslao istu momčad koja je igrala u prvom dijelu, ali je već u 53. minuti krenuo s izmjenama. Najprije je Ivana Ćurjurića zamijenio Igorom Banovićem. Prvu priliku u drugom poluvremenu ima Rijeka. Benko se sjurio prema šesnaestercu Zadra, ali ga je Jerbić natjerao da ode suviše ukoso, pa je njegov udarac s lakoćom ukrotio Gluić. Igrala se 54. minuta kada se ponovno Benko našao u 100-postotnoj prilici, s pet metara pucao je preko gola. Nova izmjena, umjesto Bilavera na desni bok Milin šalje Gržana. U 65. minuti ponovno je priprijetio Benko, iz slične situacije uputio je još opasniji udarac, lopta je prohujala uz lijevu vratnicu Gluićeva gola. Minutu kasnije, međutim, Benko je pogodio i praktički riješio pitanje pobjednika u ovoj utakmici. U 69. minuti mogli su gosti i povećati vodstvo, Brezovec je nabacio iz kornera, a Neretljak bio najviši u skoku. Gluić je krajnjim naporom izbio u korner. U 72. minuti Mršić je izveo korner s lijeve strane, a na drugoj vratnici najviši je bio Jerbić čiji udarac glavom, ipak zaustavlja Mance. U 74. minuti najstroža kazna za goste iz Rijeke koju je realizirao Kreilach. U 80. minuti Rijeka je povisila vodstvo. Po tko na koji put Riječani su odigrali kontru koju je zgoditkom završio Čulina. Totalni raspad Zadrana koji su na travnjaku izgledali kao potpuno razbijena vojska. Dvije minute kasnije Zadrani su napokon uspjeli postići zgoditak, Banović je uspio pronaći nebranjeni dio riječke mreže. Tri minute kasnije domaćini postižu još jedan zgoditak, ovoga puta precizan je bio Jerbić koji glavom matira Mancea. Pokušali su Zadrani izrežirati čudesni preokret, nešto poput Šveđana u kvalifikacijskoj utakmici protiv Nijemaca. Tko zna što bi se dogodilo da je Gržan u 87. minuti uspio pogoditi i smanjiti zaostatak, ali… Sve je ostalo u sfere “što bi bilo da se zbilo”. Činjenica je da je Zadar posljednjeplasirana momčad Prve HNL i da se, barem za sada, svjetlo u ovom tunelu jednostavno ni ne nazire.


ZADAR – RIJEKA 2:4


ZADAR – Igralište u Stanovima. Gledatelja 600. Sudac: Ante Vučemilović (Osijek). Pomoćnici: Dalibor Conjar i Miro Grgić (oba Osijek). Strijelci: 0:1 Cesarec (6′), 0:2 Benko (67′), 0:3 Kreilach (74.-11 m), 0:4 Čulina (80′) 1:4 Banović (82′), 2:4 Jerbić (85′). Žuti kartoni: Ćurjurić, Gluić, Heister (Zadar), Marić (Rijeka). Crveni: –
ZADAR: Gluić 5, Jerbić 5, Prahić 5, Sarić 5, Bilaver 5 (od 62. Gržan 5), Surać 5, Ćurjurić 5 (od 53. Banović 5), Heister 5, Begonja 5, Mršić 5, Ivančić 5 (od 75. Perica -). Trener: Ferdo Milin.
RIJEKA: Mance 6, Čaval 6 (od 60. Mierzejewski 6), Knežević 6,5, Mujanović 6, Cesarec 6,5 (od 49. Močinić 6), Čulina 7 (od 82. Mutombo -), Kreilach 6, Benko 7, Neretljak 6,5, Marić 6, Brezovec 6,5. Trener: Elvis Scoria.




Semafor napokon zasvijetlio


Napokon! Već smo pomalo zaboravili kako to izgleda kada na Stanovima radi semafor. Iznenađenjima nikada kraja, na utakmici protiv Rijeke proradio je novi semafor koji su iz prvoligaša sa Stanova najavljivali već tjednima. Napokon se vrijeme nije moralo mjeriti ručno, a i rezultat je svima mogao biti dostupan. Nažalost, 2:4 na kraju nije izgledalo nimalo lijepo, kao novi semafor.


Armada stigla, Tornadu ni traga


Oko tristotinjak pripadnika riječke Armade stiglo je na Stanove bodriti svoju momčad i tijekom cijele utakmice bili su velika podrška gostima. S druge strane Tornadu ni traga ni glasa. Iako su tijekom tjedna iz prvoligaša sa Stanova pozivali navijače da im dođu pomoći, to se nije dogodilo. Čak je i Armada u jednom trenutku počela zazivati zadarske navijače povicima “di je Tornado”.