Smiljevčane zbog smrada osloboditi komunalne naknade

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Akcija mladih tražit će i izgradnju mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka

Vijećnici Akcije mladih u Gradskom vijeću Zadra, podnijet će na slijedećoj sjednici dva prijedloga. Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač predložit će oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za građane MO Smiljevac zbog nesnosnog smrada koji se širi iz pročišćivača otpadnih voda.

- Osim zdravstvenih tegoba i smanjenja kvalitete života, stanovnicima MO Smiljevac je nanesena i materijalna šteta zbog pada vrijednosti nekretnina, pa bi se oslobađanjem plaćanja komunalne naknade ta šteta barem jednim djelom kompenzirala, rekao je na jučerašnjoj presici, predsjednik Akcije mladih i MO Brodarica Ante Rubeša.

Drugim prijedlogom, tražit će se izgradnja mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka. Do sad na Smiljevcu nisu vršena mjerenja kvalitete zraka u dužem vremenskom razdoblju pa se sa sigurnošću, kaže Rubeša, ne mogu utvrditi razina onečišćenja te količina sumporovodika u zraku. Naime, granična vrijednost od 5 mikrograma po kubičnom metru ne smije biti prekoračena više od 7 puta godišnje.

Marko Pupić Bakrač je rekao da su dva njihova prijedloga za glasovanje bila nešto novo u gradskom vijeću, što se nije koristilo 20 godina pa su gradske službe duže vremena bile u nedoumici kako postupati po prijedlogu Akcije mladih. Sličan prijedlog građana Smiljevca, formuliran u trima peticijama, već je odbio bivši gradonačelnik Vrančić, ali Marko Pubić Bakrač temelji optimizam na razgovorima sa svim strankama u GV Zadra osim s HDZ-om.

- Za vrijeme prošlih lokalnih izbora gradonačelnik Kalmeta je Smiljevčanima obećao ulaganje od 30 milijuna kuna u pročišćivač otpadnih voda kako bi se rješio problem te zapošljavanje jednog mještanina Smiljevca. Stoga ne vidim zašto bi i oni glasovali protiv ovog prijedloga, rekao je Marko Pupić Bakrač.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno