Danas i sutra o tranziciji u zemljama istočnosredišnje Europe

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Povodom 25. obljetnice pada Berlinskog zida priredit će se danas i sutra, 29. i 30. listopada u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru međunarodni i interdisciplinarni znanstveni simpozij "Tranzicije: pad Berlinskog zida - raspad Istočnog bloka - poseban slučaj Hrvatska" uz potporu "Konrad Adenauer" zaklade u Zagrebu.

U prekrentnim godinama 1989./90. Gorbačovljeva reformska politika glasnosti i perestrojke u Sovjetskom savezu prouzrokuje pad Željezne zavjese, raspad Sovjetskog saveza i Varšavskog pakta, pad Berlinskog zida i ujedinjenje Njemačke, ukidanja socijalističkog sustava jednopartijske države i planskog gospodarstva. Premda se u zemljama istočno-središnje Europe uvodi reprezentativna parlamentarna demokracija i socijalno-liberalno tržišno gospodarstvo, prema zapadnim uzorima i dalje u mnogim pogledima izostaje politička, pravna, gospodarstvena, društvena i kulturne modernizacije.

Cilj ovog interdisciplinarnog i međunarodnog skupa je uspoređivanje takozvane tranzicije u zemljama istočnosredišnje Europe s različitih nacionalnih i paneuropskih gledišta te iz različitih polja društvenih i humanističkih znanosti.

Nakon otvaranje i pozdravnih riječi od strane predstavnika županije, grada i sveučilišta te njemačkih predstavnika usljedit će uvodno izlaganje prof. dr. sc. Ive Banca. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno