DEPONIJI SU KRIVI Sokolovi će otjerati galebove, ali oni će se vraćati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL

Ostaci hrane, perja i životinjskih kostiju, nesnosan smrad i stotine galebova prizor su koji se svakodnevno može vidjeti u Novoj luci Zadar, smještenoj u Gaženici. Gatove za lokalni i međunarodni promet djelatnici konstantno čiste, no taj posao čini se kao Sizifov. Odmah nakon čišćenja galebovi se ponovno spuštaju ili u naletu "izbacuju teret" u luci.

 Iako je problem najvidljiviji na novim gatovima, na sve veći broj galebova, koji znaju postati i agresivni, ukazivali su tijekom ljeta i građani upozoravajući kako galebovi sve češće u potrazi za hranom prekopavaju kontejnere, ali i napadaju druge ptice.

Na obližnjoj Zračnoj luci Zadar, kako smo doznali, problem s pticama trenutno rješavaju putem vrste pištolja koji služe za plašenje, jer ptice bi se mogle zaletjeti u motor zrakoplova. Problem je što se ptice na te zvukove navikavaju pa se razmišlja o raznim metodama kojim bi se ptice udaljile od Zračne luke.

Među rješenjima, tako su se spominjali zvučni topovi, ali oni su skupi i velika je mogućnost da bi njihov zvuk smetao ne samo pticama, nego i građanima koji žive u obližnjim naseljima. Među rješenjima koje preporučuju stručnjaci je dovođenje sokolara koji bi nekoliko puta tjedno s istreniranim sokolom prolazio kroz Gaženicu i Zračnu luku te tako plašio ptice. Naime, sokol je predator koji napada galebove i druge ptice te bi se zbog njegova prisustva oni udaljili od tog prostora. Taj model pokazao se kao vrlo dobar u Zračnoj luci Zagreb, a kako saznajemo, traže se i neke druge mogućnosti.

- Konkretno, još uvijek ne znamo kako ćemo to riješiti. Prošloga tjedna u Paklenici je održan skup stručnih službi i zatražili smo njihovo mišljenje. Zatražili smo i ponude od sokolara i još čekamo odgovore. Skeptičan sam prema sokolovima i iz razloga da ne bi imali probleme s društvima za zaštitu životinja, a kako sam saznao oni ne bi u potpunosti riješili problem. Prema mišljenju stručnjaka, problem bi se trebao rješavati akcijskim planom na razini županije. Kako sam saznao, na istarskom području taj problem rješava služba koja ide po gnijezdima na deponijima i zamjenjuje im jaja. Još uvijek nemamo konkretno rješenje, za sada čistimo i nadamo se da će se njihov broj smanjiti kada se preseli promet, kaže nam pomoćnik ravnatelja za infrastrukturu Lučke uprave Zadar Igor Pukec.

Ornitolozi su pratili stanje i na Zračnoj luci Zemunik te je i njima preporučen rad sa sokolima koji bi rastjerivali ptice. Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra u Šibeniku, koji je ovlaštena ustanova Ministarstva zaštite okoliša i prirode za skrb i držanje zaštićenih životinjskih svojti, kazao nam je kako bi sokolari na Gaženici mogli rastjerati galebove, no ukoliko se ne bi riješili problemi s njihovom hranom, odnosno ako deponij s otpadom koji oni koriste kao kantinu ne bi bio saniran i uklonjen, galebovi bi se vratili.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno