In memoriam: Zvonko Festini bio je na prvom mjestu lutkar

Slika korisnika admin
Autor: 
PIXSELL

U 78. godini života preminuo je Zvonko Festini, veliki čovjek i umjetnik, koji je obilježio povijest Zadra.

Rođen 1937. godine u Obrovcu, Festini je svoj glumački poziv počeo iz Narodnog kazališta u Zadru, no već 1960. angažiran je kao član ansambla Lutkarskog kazališta u Zadru kojem je bio na čelu od 1964. do 1968., kada se kao ravnatelj do 1971. preselio u Narodno kazalište Zadar. U tim zadarskim godinama režirao je odlične predstave kao što su Čarobna kaljača, Bajka o kraljevim trešnjama Luka Paljetka, Trapavi zmaj Miroslava Nastasijevića i Vojnik koji je dobro išao Milana Čečuka koja je nagrađena na SLUK-u. Bile su to godine kada je zadarsko lutkarsko kazalište glasilo za jedno od najboljih u bivšoj Jugoslaviji.

- Za neke stvari sam mislio da ću postići više, za neke manje, ali sam uglavnom zadovoljan. Kad se čovjek okrene unatrag i pogleda na svoj život nitko ne gleda uspjehe, već samo promašaje. Tako je i sa mnom. Sve ono dobro što sam napravio pada u vodu kad se sjetim onoga što nisam uspio realizirati, rekao je Zvonko Festini prije dvije godine u razgovoru za Zadarski list rekapitulirajući svoju bogatu karijeru kada je i priznao da žali što nije ostao raditi na stvaranju zadarskog teatra 70-godina prošlog stoljeća već je otišao u Zagreb. Posljednji put u Zadru je radio prije desetak godina režirajući Pepeljugu koja je bila i njegova posljednja zadarska predstava.

Uz niz društvenih, političkih i javnih funkcija, Zvonko Festini bio je jedan od najuglednijih začinjavaca intelektualne i umjetničke reforme hrvatskoga lutkarstva. Prije 60-ak godina svrstao se među one koji su započeli kultivirati lutkarski kazališni izričaj i hrvatsko lutkarstvo vraćati s didaktičnih i zabavljačkih zadaća u područje umjetničkih ambicija. Jedan je od prvih redatelja koji su u hrvatskoj kazališnoj praksi lutkarstvo prihvatili kao autentičan kreativni postupak.

Njegove predstave trajne umjetnički vrijednosti ostavile su dubok trag širom zemlje, kao što su Trnoružica (ZKL), Čarobna kaljača (Kazalište lutaka Zadar), Vojnik koji je dobro išao (, KL Zadar i GKL Rijeka), Vuk i sedam kozlića (Dječje kazalište u Osijeku), Bajka o zlatnoj ribici (Lutkarska scena IBM) i brojne druge.

Velikim i aktivnim angažmanom u krovnim institucijama, festivalima, udrugama i svim značajnijim zajedničkim projektima hrvatskoga lutkarstva dao je golem doprinos promicanju hrvatskoga lutkarskog stvaralaštva i hrvatske kulturi u cjelini. Svjesni njegova bogatoga lutkarskog i organizacijskog iskustva, hrvatski su mu lutkari od 1997. do 2013. godine ukazali čast i povjerenje da bude na čelu njihove krovne strukovne udruge - Hrvatskog centra UNIMA.

- Napustio nas je naš prijatelj, učitelj, kolega, glumac i redatelj, zaljubljenik u lutke i lutkarstvo, čovjek koji se nakon svega, nakon svih funkcija i društvenih obveza, uvijek vraćao svojoj prvoj i najvažnijoj misiji: biti u službi lutkarske umjetnosti. U početku kao glumac, kasnije kao redatelj i kao pedagog. U svim tim oblicima djelovanja bio je na prvom mjestu lutkar - mislio je lutkarski. Učili smo od njega i radovali se svakom njegovu uspjehu a posebno je fasciniralo njegovo veselje koje je pratilo svaki njegov novi zadatak. On je to doista volio. Zvonko Festini bio je dobar čovjek. Hvala mu na svemu ! - poručili su mu u oproštaju kolege iz UNIMA-e.

Obitelj, prijatelji i kolege ispratit će pokojnog Zvonka Festinija iz mrtvačnice na groblju Mirogoj u Zagrebu u utorak, 3. studenoga 2015. u 13.20 sati, a pogreb će biti u srijedu, 4. studenoga u 15 sati na Gradskom groblju u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno