Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Meksički krastavac odlično ide uz zadarsku janjetinu

28.10.2016. 22:00
Meksički  krastavac  odlično ide  uz zadarsku  janjetinu


Ljudi se sve manje druže uživo, svi smo sve više pred malim ili većim ekranima, živa komunikacija izostaje. Ovo smo druženje stoga organizirali kako bismo taj trend promijenili, a ljudi mogu pokazati i što rade, kaže jedan od organizatora Veljko Šagi
Domaći pekmez, razne vrste domaćih rakija, začini, ukiseljeno povrće, unikatne pregače i platnene torbe, stare slikovnice, knjige,  prirodne kreme, domaće pivo i još niz drugih artikala mogli su se naći  jučer ujutro u dvorištu šahovskog kluba Casper, na desetom druženju  građana. Jedan od inicijatora događanja Veljko Šagi naglašava kako je  ideja događanja bila organizirati druženje građana, kako onih starijih tako i mališana, posebice pojedinaca i grupa koji se bave nekom od kućnih  radinosti.
– Ljudi se sve manje druže uživo, svi smo sve više pred malim ili većim  ekranima, živa komunikacija izostaje. Ovo smo druženje stoga organizirali kako bismo taj trend promijenili i pružili priliku svim zainteresiranima da dođu, da se zabave,  dovedu svoju djecu za koje imamo trampolin  i neke od drugih aktivnosti na otvorenom, ako imaju nekakav proizvod  koji proizvode da ga donesu, razmjene ili prodaju,  zapravo da se provedu na način bitno drugačiji od uobičajenoga. Vjerujem da na ovaj način  jedni druge potičemo da se družimo na otvorenom i bavimo se nekakvim hobijem, da to što radimo imamo priliku javno prezentirati i ponuditi drugima, ističe Šagi.
Dodaje da je jedna od bitnih pojedinosti druženja i ta što ljudi, ako im  se nekakav proizvod svidi, imaju mogućnost vidjeti na licu mjesta osobu  koja je to napravila i proizvela čime se otklanjaju nedoumice o porijeklu,  što je danas vrlo značajno kada konzumiramo proizvode za koje ne znamo odakle dolaze.
Događanje se odvija svake zadnje subote u mjesecu, a kako doznajemo od nekih od prodavača, i vrlo uspješno.
– Jako sam zadovoljna kako idu moje pregače, ovo mi je šesti sajam na  koji sam došla i mogu reći da sam se ugodno iznenadila zainteresiranošću kupaca. Pregače i torbe izrađujem od recikliranog i novog materijala, oglašavam se i na Facebooku i za sada im jako dobro ide, naglašava  proizvođačica pregača i platnenih torbi Maša Ivanić.
Malo do nje smjestio se Ivan Bilić s nekoliko vrsta domaćeg krumpira.  Kaže da je prvi put tu i da je također jako zadovoljan.
– Ljudi su očito prepoznali domaći krumpir što me jako veseli, dodaje  gospodin Bilić.
Na banku uz njegove krumpire stoji i nešto sasvim novo – meksički  krastavac. Izgledom nalik na paprike, trostruko, četverostruko veći od za  ovdašnje prilike standardnog krastavca, meksička delicija, kako to naglašava trgovkinja Valentina Štulina, jako dobro ide uz janjetinu.
– Tek sam počela s ovom vrstom krastavca, ljudi uglavnom pitaju o  čemu je riječ kao i načinima pripreme a ja ih onda informiram da je najbolje pripremati ga kao tikvice, objašnjava Štulina.