Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šime Jović (90) iz Starigrada podigao kapelicu

29.10.2018. 20:35
Šime Jović (90) iz Starigrada podigao kapelicu


Šime Jović, 90-godišnjak iz Starigrada, održao je svoje obećanje i zavjet koji je, kako kaže, od davnina nosio na srcu, preko pola stoljeća. Odmah pokraj Jadranske magistrale, iznad vlastitog maslinika sa šternom-gusternom u Šilježetarici, pet, šest kilometara zapadno od Starigrada Paklenice, u čast Majke Marije i njenog Sina podigao je zavjetnu kapelicu od velebitskog kamena.


Njemački san iz 1966.
– Bilo je to u Beču 1966. godine kad sam sanjao Majku Božju i Sina, nisam ih ugledao već sanjao, priča did Šime koji je zavjetnu kapelicu podigao vlastitim rukama i sredstvima.
Nakon kratkog boravka u Beču i povratka u Starigrad, did Šime, građevinar po struci, otišao je na "bauštel" u Njemačku gdje je ostao 25 godina, sve do Domovinskog rata.
– U Njemačkoj mi opet došli Majka Marija i njen Sin. Izađem u predsoblje, a Majka žuta ženica. Tri puta mi samo reče: 'Ja sam Majka Božja.' Pokraj nje Sin. On mi tri puta reče: 'Ja sam Isus.' Potom svega toga nestane, ništa više nisam vidio. Tada sam se zavjetovao ako me Majka Božja i njezin Sin vrate iz tuđine da ću im se odužiti, da ću im podignuti kapelu, otkriva did Šime dodajući kako je zavjet nešto sveto i dužan si ga izvršiti.
 – Obećanja data Bogu su vrlo ozbiljna stvar, ističe Podgorac dok mu unuk Valter, ugostitelj u Francuskoj, upija svaku riječ i snima na diktafon.
Kapelica od velebitskog kamena, kojeg je Jović nekoliko mjeseci u večernjim satima kod kuće, između osnovne škole i Hotela Vicko, ručno i s puno ljubavi klesao, već je u izgradnji privlačila pažnju.


Građevinar i Podgorac
– Radio sam nekad sat, nekad dva, bez žurbe. Uz dobro svjetlo i s Božjom pomoći, pa udri špicom i čekićem. Građevinar sam i Podgorac, razumijem se u kamen, uvjerljiv je did Šime koji je, kaže, vezan za zavičaj, a vidio je i nešto svijeta jer je šefa vozio po Njemačkoj, Iranu, Iraku, Španjolskoj, svugdje gdje su radili.
Iako nije redovit u crkvi uvijek se pomoli jer su ga tako naučili roditelji, da vjeruje u Boga i tri božanske osobe Oca, Sina i Duha Svetoga, i u ljude.
– Sam sam podignuo kapelicu, ništa mi nije bilo teško. A kip Majke Božje sa Sinom sam naručio i kupio u crkvi sv. Marije u Zadru, govori did Šime.
Sad se putnici namjernici pred kapelicom zaustavljaju, s pažnjom razgledavaju, slikaju se za uspomenu, pročitaju natpis na ploči i pomole se pred kipom Majke Božje s malim Isusom.
– Još moram postaviti osvjetljenje usmjereno prema Majci Božjoj i malom Isusu kako bi se zavjetna kapelica vidjela i po noći, najavio je did Šime čija kamena kapela na poseban način svjedoči o vjeri i ljubavi prema rodnoj grudi.




Zov domovine
– Radio sam u tuđini dok ovo zlo od rata 1991. nije počelo. Rekao sam šefu: 'Ja moram ići kući.' On mi odgovori: 'E, moj Šime, ja sam u onom ratu (opa. Drugi svjetski rat) ostavio ženu, dvoje djece i dvije tvornice i ništa nisam našao. Nemoj molim te ići, dovezi ovamo k meni ženu, djecu, sve.' Zahvalio sam se jer zov domovine je bio puno jači, prisjeća se did Šime, dodajući kako je ovom obrambenom Domovinskom ratu sam svojom "toyotom s otvorenin kašunon" prevozio hranu.
– U povratku iz Njemačke u Sloveniji sam za dva sina kupio dvije puške da ne budu goloruki u obrani rodne grude, dičnog Velebita i naše najdraže Hrvatske, govori Šime Jović čiji je život, kako doznajemo u ugodnom druženju s njim, pun zanimljivih priča.