Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarske medicinske sestre iskazale se u ratu, kornatskoj tragediji, poplavi

29.10.2018. 20:27
Zadarske  medicinske  sestre  iskazale se u  ratu,  kornatskoj  tragediji,  poplavi


U hotelu Falkensteiner Club Funimation na Boriku, u nazočnosti velikog broja sudionika održan je ovih dana 17. po redu „Simpozij operacijskih sestara Hrvatske“. Ovaj važni skup organizirala je  Opća bolnica Zadar, u suradnji s Hrvatskim društvom operacijskih sestara, i to na dvadesetu godišnjicu osnivanja ovoga društva.
U organizacijskom odboru nalaze se Darija Katuša glavna sestra OB  Zadar, Davorka Smolić mag. med. techn., glavna sestra Službe za kirurgiju, Nada Kurtin bacc.med techn. glavna sestra operacijskog bloka kirurgije i Zvjezdana Lovrenčić med. sestra u operacijskom bloku zadarske kirurgije, ali i sve ostale medicinske sestre koje su dale svoj doprinos u organizaciji ovoga skupa.


"Sigurnost i koordinacija u izvanrednim uvjetima"
Tijekom dva dana, u gustom rasporedu, održan je veliki broj predavanja sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali nama je, naravno, najzanimljivije bilo ono koje su održale naše, zadarske medicinske sestre Nada Kurtin, Zvjezdana Lovrenčić i tehničar Jurica Kučić iz Opće bolnice Zadar.  Predavanje „Sigurnost i koordinacija u izvanrednim uvjetima“, vrlo nas  je vjerno vratilo godinu dana unazad u vrijeme velikog potopa 11. rujna,  kada su djelatnici bolnice doživjeli elementarnu nepogodu u samom  operacionom traktu te na vrijeme svojom reakcijom spriječili teže posljedice i u najkraćem mogućem vremenu, vratili rad cijele službe u normalu.
O simpoziju smo porazgovarali s Davorkom Smolić mag. med.techn.,  glavnom sestrom Službe za kirurgiju OB Zadar.
– Zdravstveni sustav treba biti osposobljen za izvanredne situacije kao  što su požari, poplave, masovne nesreće, itd. U skladu s tim izrađuju se i  operativni postupci koji za svrhu imaju dobru koordinaciju – što manji  gubitak vremena i što bolju učinkovitost. Imali smo nesreću upoznati  rat, u kolovozu 2007. godine smo zbrinjavali stradalnike kornatske tragedije, u rujnu 2017. smo doživjeli poplavu, a svako ljeto skrbimo o velikom broju stradalih iz prometnih nesreća, napomenula je Smolić dodajući kako su kolegice na ovom stručnom skupu u svom izlaganju prikazale poplavu iz rujna 2017. godine koja je pogodila grad Zadar i napravila  veliku materijalnu štetu u zadarskoj bolnici, upravo u operacijskom bloku Službe za kirurgiju. U radnjama koje su se odvijale organizirano od  strane Uprave OB Zadar i ravnatelja Željka Čuline, medicinske sestre su  uz ostale sudionike pokazale kako su svojim radom, znanjem i požrtvovnošću spremne i na takve situacije.
– Kada govorimo o operacijskim sestrama, moram naglasiti da se kod  tog profila sestara uvijek traži, nazovimo to – bolja manualna spretnost,  usmjerenost na postupak koji se obavlja, psihička stabilnost i mogućnost predviđanja koraka unaprijed. Liječnici operateri, koji su odgovorni za  tijek i ishod operacije, izuzetno su svjesni koliko im znači educirana medicinska sestra, ali istovremeno educirane i kvalitetno osposobljene operacijske medicinske sestre i među svojim kolegicama uvijek imaju posebno mjesto, ističe Smolić podsjetivši kako su u vrijeme poplave samo  zahvaljujući brzoj i razumnoj reakciji zdravstvenog osoblja izbjegnute su  katastrofalne posljedice, a ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi bolesnici.


Edukacija i nabava uređaja
OB Zadar, kako doznajemo od Smolić, puno ulaže u školovanje i  stručno usavršavanje sestara, a posljednjih nekoliko godina unutar  Službe za kirurgiju mnogo je uloženo i u nabavu medicinske opreme.  Uprava OB Zadar na čelu s ravnateljem Željkom Čulinom, u svom godišnjem financijskom proračunu nastoji u okviru svojih mogućnosti iznaći sredstva za kupnju potrebne kirurške opreme. Također, pročelnik  Službe Jaša Pavić, dr.med., uz podršku ostalih članova stručnog kolegija  pribavio je velike donacije.
– Na taj smo način dobili nove i moderne uređaje, ali i ostala sredstva  neophodna za uspješan rad. Kada dobijete novu opremu onda morate  educirati i kadar koji će tu opremu ispravno upotrebljavati. Mogu sa zadovoljstvom reći da sve medicinsko osoblje rado prihvaća novine i dobrobiti koje dolaze s tim. Nadamo se kako ćemo u vrlo skoro vrijeme  imati usklađenost između Ministarstva zdravstva i Ministarstva obrazovanja, te da ćemo biti prepoznati na tržištu rada u stupnjevima obrazovanja, ovo se posebno odnosi na magistre sestrinstva i doktorice znanosti, kaže Smolić, dodajući kako postoji veliki broj kolegica koje se educiraju uz rad što nije niti malo lako.
– Medicinske sestre se uglavnom obrazuju vlastitim financijskim sredstvima, bez participiranja bolnice, što je slučaj s mnogim ili gotovo svim  bolnicama u RH. Najveći krivac za takvo stanje su nedostatni novčani limiti bolnica koji ne pokrivaju potrebe zdravstvenih ustanova, zaključuje  Smolić dodajući kako su ovakvi skupovi prilika da sestre razmijene iskustva i steknu nova znanja.




U OB Zadar 597 medicinskih sestara
– Opća bolnica Zadar je značajna regionalna ustanova koja broji 16 zdravstvenih  odjela i tri službe, te pet nezdravstvenih odjela i jednu službu. Ukupan broj zaposlenih je 1.227 od kojih je 1.001 zdravstveni djelatnik i 226 nezdravstvenih. U bolnici radi 597 medicinskih sestara od kojih je 15 magistara sestrinstva, 117 prvostupnica sestrinstva, 401 medicinska sestra, 8 prvostupnica primaljstva i 56 primalja  – asistentica. Tri medicinske sestre su polaznice doktorskog studija Biomedicina i  zdravstvo, te se nadamo kako ćemo u  2019. godini imati i prvu doktoricu znanosti –  medicinsku sestru, naglašava Smolić dodajući kako može s ponosom reći da je zadarska bolnica u mnogočemu u samom vrhu hrvatskog zdravstva, pa su u skladu s  tim i zadarske medicinske sestre u samom vrhu hrvatskog sestrinstva.