Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Akos Keller potpisao do kraja sezone

29.10.2019. 08:39


Slavlje u dalmatinskom derbiju kao i najnovija akvizicija u vidu kapetana mađarske reprezentacije Akosa Kellera najava su vedrijih dana u klubu s Višnjika. Danijel Jusup uspio je pomaknuti situaciju s mrtve točke unatoč bolnom porazu od Cibone u svom debiju u petom mandatu na klupi Zadra, a njegove izjave nakon te utakmice ukazivale su da će se prvenstveno pokušati razdrmati svlačionica kao i sustav igre koji je po onome što smo mogli vidjeti u 80 dosadašnjih minuta bitno drukčiji nego njegovog prethodnika Ante Nazora. Zavapio je nakon Cibone Jusup da je momčad koju je naslijedio fizički i kvalitativno podkapacitirana najavivši već tada da je spremno novo ime s kojim će se prvenstveno osnažiti centarske pozicije.


Ljetna želja
U 30-godišnjem Mađaru koji je visok 208 cm i težak 105 kg dobio je snažno tijelo pod obručima gdje su Zadrani bili najtanji i po svemu sudeći tu sada više neće biti mjesta za Jamesa Farra, možda i za još kojeg igrača, no za potvrdu te informacije trebat će pričekati dok se i ne objelodani iz službenih izvora kluba s Višnjika. Keller stiže u Zadar danas i naći će se u rosteru pred novi derbi začelja u nedjelju na gostovanju protiv Igokee. Mađar je dosad u karijeri nosio dres četiri kluba, uglavnom mađarskih poput Albe Fehervara i Szolnokija dok je početak sezone odradio u Egis Kormendu za kojeg je u četiri utakmice ostvario prosjek od 11.3 poena i 7 skokova, a imao je i jednu internacionalnu epizodu u francuskom prvoligašu Pau Orthezu za kojeg je nastupao prošle sezone uz učinak od 6.2 poena i 4 skoka. Sportski direktor Branimir Longin kazao je da je Keller bio želja i tijekom ljetnih mjeseci, no tada kapetan Mađarske nije izgleda imao toliko ‘volje’ navući dres Zadra kao što recimo ima u ovom trenutku.
– Keller je profil igrača kojeg smo tražili od početka priprema, ali nažalost tada ga nismo uspjeli dovesti. Nadamo se kako će Akos promijeniti i poboljšati cjelokupnu momčad i uklopiti se u istu na najbolji mogući način – prokomentirao je Longin najnoviju akviziciju Zadra s kojom je potpisano do kraja sezone. Izjava koju je dao sportski direktor vezana za dolazak Kellera pomalo je i čudna, jer Keller je u ljeto bio slobodan igrač kao što je i od početka sezone na otvorenom ugovoru u Egis Komendu. Izgleda da je ovih dana na njegovu adresu stigla mnogo izdašnija financijska ponuda kojoj Mađar nije mogao odoljeti kao i garancija da će u Zadru imati ulogu nositelja igre i prve opcije na poziciji centra.
– Sretan sam, odlazim u Zadar gdje su mi obećali da ću biti prvi centar – iskazao je oduševljenje 30-godišnji Mađar koji će itekako dobro doći momčadi Danijela Jusupa pred izrazito teške utakmice koje slijede u ABA ligi.


Pomaci se vide
Stoga je uz novo pojačanje bolje zadarsko sutra najavila i uspješna kampanja na splitskim Gripama u nedjelju. Ostvarena je pobjeda protiv tradicionalno neugodnog protivnika, a uz same bodove veselila je izvedba Zadra u nekim dijelovima utakmice. Posebno se svidio sami početak i posljednja četvrtina, dok je onaj dio između nešto što treba iz treninga u trening popravljati. Ipak obrambeno je Zadar izgledao većim dijelom utakmice više nego solidno što će dokazati i tek 67 primljenih poena dok je u napadu Jusup gradio pobjedu praktički bez pravog učinka Bryona Allena. Zato su veliki doprinos ugradili Ivanov, Junaković, Gilbert, Siriščević i Vuković koji su kombinirano ubacili 66 poena tek jedan manje od cijele momčadi Splita. Veseli napadačka raznovrsnost koju bi valjalo ponavljati u kontinuitetu i u regionalnoj ligi. Određeni pomaci u organizaciji igre kod Jusupa jasno su vidljivi jer recimo za razliku od Nazora uopće na jedinici ne koristi Allena dok se puno više akcija izrađuje za Siriščevića, a i pick igra Junakovića nije više samo rijetka pojava. Potvrdio je Jusup nakon slavlja na Gripama da je trnovit put pred njim i njegovim štićenicima, ali i da se već nakon manje od tjedan dana vide određeni pomaci.
– Slaviti protiv Splita u Splitu nikada nije lako. Ova pobjeda i meni i momčadi puno znači kao poticaj za daljnji rad. Znate da sam preuzeo momčad prije par dana te je bilo izuzetno teško i komplicirano to sve skupa u kratko vrijeme dizati i pripremiti, stoga mi je drago što se već vide rezultati rada. Sama utakmica je mogla otići i na drugu stranu. Pogodili smo neke teške šuteve te je utakmica otišla u pravcu u kojemu je otišla – zaključio je trener Zadra koji će prije novog abaligaškog biti ili ne biti okršaja u Laktašima u nedjelju imati i utakmicu s Alkarom u Krešinom domu u četvrtak u sklopu 6. kola HT Premijer lige.