Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DIJAMANTNI PIR Prve bračne noći polomili krevet pa ga do jutra popravljali

29.10.2019. 09:10


Ovih dana obitelj Viduka ima mnogo razloga za slavlje. Naime, naša majka, baka i prabaka Jela Viduka (86g) i naš otac, djed i pradjed Stojan Viduka (90g) proslavili su 70 godina braka, što je u današnje vrijeme i te kako vrijedno spomena, a iznad svega divljenja, pisala nam je ova obitelj.
Sve je započelo 1948. godine kada Stojan dolazi u posjet svojoj rodnoj grudi Pridragi iz koje se odselio sa obitelji kao 12 godišnji dječak u slavonsku Slatinu. Uzbuđenje i nostalgiju za rodnim krajem zasjenila je predivna, garava djevojka. Stojan nam kaže kako ona nije znala za ljubav jer se u njenoj konzervativnoj okolini o tome nije smjelo govoriti, dok je Stojan u Slatini živio slobodniji život, zbog tadašnjeg utjecaja Mađara i Čeha, kako u svakodnevnici, tako i u ljubavnom životu.


Cenzurirana pisma
Međutim, to nije spriječilo Stojana da njihova ljubavna priča započinje i to na jedan od najromantičnijih načina, preko pisama. Tako je Stojan uspio osvojiti srce predivne Jele, čak i onim pismima koje su njeni roditelji cenzurirali, šaljivo se sjećaju naš Stojan i Jela, još uvijek se zagonetno pogledavajući…
Nakon samo godinu dana Stojan je zaprosio Jelu i ona se udaje u Slavoniju. Njihov brak obogatilo je četvero djece, od kojih je Jela troje rodila već do 20-te godine. Dok je ona bila zauzeta majčinstvom i brige oko polja i blaga, Stojan je nakon završene Srednje šumarske škole radio i gradio.
Prisjećaju se kako nije tada bilo lako, ali lakše je kad imaš s kim rasti.
U Dalmaciju, u predivni Zadar, doselili su se 1971. godine gdje su aktivno radili i gradili, podizali svoju djecu, te proslavili srebreni i zlatni pir.
Kruna njihova braka i života su sedmero unučadi i desetero praunučadi.


Pukle daske kreveta
Dočekao se i dijamantni pir uz drage ljude, rodbinu i prijatelje, uz pregršt jela i pića, osmjeha i radosti. Jedino se izmijenio plan o tamburašima, zbog Jelinog lošijeg zdravlja. Čuli smo razne anegdote iz onog vremena, a jedna od njih je prva bračna noć. Tu noć Stojanova braća im je namjestila pokidane daske u krevet i prilikom spavanja su pukle daske pa su se mladenci prevrnuli i pola noći su popravljali krevet… to su bile šale tog vremena…kako su samo šale bile drugačije, a i običaji i kako se drugačije živjelo…; komentirali su unuci.
Dali su nam svoju specifičnost, iskustvo i ljubav, te je ovo što sad pišemo najmanje što možemo učiniti za njih. Hvala svima koji su na bilo koji način bili dio njihova života i veselja ovo dvoje sad starih ljudi, ali samo na papiru, napominje naš mladić Stojan!
Za kraj imamo želju podijeliti s vama dijamantni savjet naše Jele i našeg Stojana: »Bitan je radostan duh, ljubav, optimizam i poštovanje te međusobna podrška cijele obitelji. Bez toga je život, a i brak, nemoguć!« poručili su iz obitelji Viduka.